Winterbanden


Winterbanden zijn voor de winter, zomerbanden voor de zomer. Klinkt simpel, maar heb je ze ook nodig? Waar zit het verschil precies, wanneer spreken we van winter of zomer en wat doe je daartussenin?

Wat is het verschil tussen een zomerband en een winterband?

winterbanden

Winterbanden en zomerbanden hebben allebei eigenschappen die hen beter geschikt maken om te rijden in bepaalde weersomstandigheden. Winterbanden kan je herkennen aan een “M+S”-logo op de band of een 3PMSF-logo met een sneeuwkristal tegen een achtergrond met drie bergpieken.

Winterbanden bij minder dan 7°C

Zakt de temperatuur onder de 7°C, dan worden winterbanden aangeraden. Dat is meestal van bij het einde van de herfst, wanneer we overschakelen naar het winteruur, tot april. Het rubber van winterbanden is anders samengesteld, waardoor het zachter is en ook bij lage temperaturen soepel blijft. De banden hebben ook meer en diepere groeven die ervoor zorgen dat je auto een betere grip heeft op het wegdek, beter meedraait in bochten en een kortere remafstand heeft, zeker bij regen, ijs of sneeuw.

Zomerbanden bij temperaturen hoger dan 7°C

Stijgt de temperatuur opnieuw, dan schakel je best weer over op zomerbanden. Meestal is dat aan het begin van de lente, rond de invoering van het zomeruur, wanneer de temperatuur regelmatig boven de 10°C stijgt. Zomerbanden zijn beter geschikt voor warmere temperaturen. Ze zijn harder en ontworpen om hoge temperaturen aan te kunnen. Doordat er minder wrijving is tussen de band en het wegdek zorgen ze bovendien voor een lager brandstofgebruik van je auto. Blijf je bij hogere temperaturen doorrijden met winterbanden, dan gaan die sneller verslijten en verhogen ze je remafstand.

Wat met vierseizoensbanden?

Naast winter- en zomerbanden bestaan er ook vierseizoensbanden of all season-banden. Deze banden zijn zo ontworpen dat ze beter presteren dan zomerbanden bij lagere temperaturen en beter dan winterbanden bij hogere temperaturen. In principe bieden ze het beste van twee werelden, maar het effect is beperkt. De banden zijn beter dan zomerbanden in de winter, maar winterbanden scoren nog steeds het best. Omgekeerd geldt hetzelfde: vierseizoensbanden scoren wel beter dan winterbanden in de zomer, maar zomerbanden blijven dan het best.

Hoe belangrijk zijn winterbanden?

De winter is de periode waarin het meeste auto-ongevallen gebeuren. Je hebt dan zes keer meer kans op een ongeluk dan in de warmere maanden. Winterbanden verhogen de veiligheid, doordat ze beter remmen in winterse omstandigheden. Als het sneeuwt gaat je auto ook veel minder snel slippen op de weg, door de diepere groeven in de banden. Kies er wel altijd voor om alle vier je banden te laten wisselen naar winterbanden. Het effect gaat anders verloren en het zorgt voor onvoorspelbaar rijgedrag van je auto.

Zijn winterbanden verplicht?

Elk land heeft zijn eigen regels over het gebruik van winterbanden. In België zijn winterbanden niet verplicht. Ga je met de auto op vakantie tijdens de winterperiode, check dan wel even wat de regels zijn in het land waar je naartoe gaat en ook de landen en gebieden waar je doorrijdt richting je bestemming.

Duitsland:

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij “winterse omstandigheden”. Dat wil zeggen als er sprake is van sneeuw(modder), ijzel of een glad wegdek door ijs of rijm. Let erop: ook buiten de wintermaanden kunnen die “winterse omstandigheden” opduiken.

Frankrijk:

In Frankrijk zijn winterbanden enkel verplicht in sommige streken in de Alpen en de Pyreneeën. Blauwe verkeersborden met daarop een autoband met een sneeuwketting errond duiden aan wanneer je door zo’n gebied rijdt. Staat er op het bord “pneus à neige admis”, dan kan je er met winterbanden doorrijden, anders zijn ook sneeuwkettingen verplicht.

Groot-Brittannië:

Winterbanden zijn niet verplicht in Groot-Brittannië.

Italië:

Net als in Frankrijk, zijn winterbanden in Italië enkel verplicht in sommige streken. Ook hier duiden blauwe verkeersborden met een autoband met sneeuwketting aan wanneer winterbanden verplicht zijn. Er zijn wel uitzonderingen: In Zuid-Tirol zijn winterbanden verplicht bij “winterse omstandigheden” en in de Aosta-streek zijn winterbanden sowieso verplicht tussen 15 oktober en 15 april.

Luxemburg:

In Luxemburg zijn winterbanden, net als in Duitsland, verplicht bij “winterse omstandigheden”. Dat wil zeggen dat er sprake is van sneeuw(modder), ijzel of een glad wegdek door ijs of rijm.

Nederland:

Net als in België, zijn winterbanden in Nederland niet verplicht.

Oostenrijk:

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in de periode tussen 1 november en 15 april. Als het wegdek met sneeuw bedekt is, zijn ook sneeuwkettingen verplicht.

Spanje:

Net als in Frankrijk of Italië zijn winterbanden enkel verplicht in sommige bergstreken. Blauwe verkeersborden met een autoband met sneeuwketting geven aan als winterbanden verplicht zijn.

Zwitserland:

In Zwitserland zijn winterbanden enkel verplicht op plaatsen waar dat is aangegeven met een verkeersbord. Winterbanden worden er wel aangeraden, omdat je een boete kan oplopen als je het verkeer hindert of een ongeluk veroorzaakt door op banden te rijden met onvoldoende grip.

Hoeveel kosten winterbanden?

Om vier nieuwe winterbanden op je auto te laten monteren mag je rekenen op ongeveer 500 euro, het garagebezoek inbegrepen. De prijs van de banden hangt ook af van de maat en het merk. Je kan er ook voor kiezen om naast banden ook vier extra velgen te kopen. Daarvoor reken je 200 à 500 euro. Dat is niet goedkoop en die velgen heb je ook niet per sé nodig, want je kan winterbanden ook op je bestaande velgen plaatsen. Winterbanden met velgen hebben wel het voordeel dat ze makkelijker en sneller te vervangen zijn, wat scheelt in de kostprijs van je garagebezoek. Als je winter- en zomerbanden afwisselt, gebruik je je banden minder intensief en moet je ze dus ook minder snel laten vervangen dan als je het hele jaar door op dezelfde banden blijft rijden.

Zijn dure winterbanden ook beter?

Er is een Europees label voor banden dat je kan helpen bij je keuze. Banden worden geclassificeerd volgens hun remprestaties, brandstofefficiëntie en het geluidsniveau. Zo heb je een idee over de kwaliteit van de banden, onafhankelijk van de prijs. Voor winterbanden zijn er geen specifieke criteria. Enkele grote bandenfabrikanten hebben daarom hun winterbanden voorzien van een 3PMSF-label (3 Peak Mountain Snow Flake), dat label betekent dat de banden aan een reeks kwaliteitstests zijn onderworpen voor winterse omstandigheden en biedt dus een zekere garantie.

Is het oké om winterbanden tweedehands te kopen?

Je kan proberen de kosten van winterbanden te drukken door op zoek te gaan naar tweedehandsexemplaren, toch let je hier best voor op. Het grootste voordeel van winterbanden is dat ze een betere grip op de weg garanderen bij winters weer. Hoe ouder de band is en hoe meer er mee gereden is, hoe meer dat effect afneemt. Winterbanden waarvan de bandenprofielen minder dan 4 millimeter diep zijn, verliezen hun effect. Bovendien is niet alle slijtage makkelijk te zien. Het is verder moeilijk in te schatten hoe oud de banden zijn en hoe de vorige eigenaar ermee gereden heeft.

Waar vind je over het algemeen de goedkoopste winterbanden?

De goedkoopste winterbanden vind je online. Net zoals je websites hebt om de prijs van vluchten of hotels te vergelijken, zijn die er ook voor banden. Heb je bepaalde banden op het oog, dan vind je zo waar je die voor de scherpste prijs koopt. Check ook eens online of er geen groepsaankopen voor winterbanden zijn. Zo kan je dezelfde banden een pak goedkoper in huis halen.

Hoe en waar bewaar je winterbanden?

Tijdens de periode dat je met winterbanden rijdt heb je een opslagplaats nodig voor je zomerbanden en omgekeerd. Je kan de banden makkelijk in je garage bewaren. Banden met velg bewaar je best horizontaal, banden zonder velg bewaar je best verticaal in een rek, zodat ze niet vervormen. Heb je geen eigen garage, dan kan je de banden tegen betaling ook laten bewaren in een bandencentrale in de buurt. Ze wisselen je banden tussen de seizoenen en houden de set die je niet gebruikt bij tot de volgende wissel.

In dit artikel