Winterbanden kopen: verplichting, wanneer wisselen en meer


Winterbanden kopen is geen overbodige luxe. De winter is namelijk de periode waarin de meeste auto-ongevallen gebeuren. Winterbanden verhogen dan de veiligheid, doordat ze beter remmen in koude omstandigheden. In vergelijking met zomerbanden heb je namelijk een betere grip. Door de diepere groeven in winterbanden gaat je auto ook veel minder snel slippen als het sneeuwt. Hieronder zetten we alles op een rijtje over wat je moet weten.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In België zijn winterbanden niet verplicht. Elk land heeft echter zijn eigen regels hierover. Wanneer je met de auto op skivakantie gaat check je dus best even wat de regels zijn op je bestemming. En kijk zeker goed na of winterbanden verplicht zijn in de landen die je met de auto doorkruist. Hieronder een overzicht:

  • In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij ‘winterse omstandigheden’. Dat wil zeggen: als er sprake is van sneeuw(modder), ijzel of een glad wegdek door ijs of rijm. Enkel banden met het 3PMSF-symbool (sneeuwvlok in bergketen met drie toppen) worden daarbij als echte winterbanden beschouwd. Hou er rekening mee dat de winterse omstandigheden ook buiten de klassieke wintermaanden kunnen opduiken.
  • In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden in de periode tussen 1 november en 15 april. Een set banden met aanduiding ‘M+S’ is daarbij voldoende. Als het wegdek met sneeuw bedekt is zijn ook sneeuwkettingen verplicht.
  • In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht maar mag je ze op bepaalde wegen als alternatief voor sneeuwkettingen gebruiken. Zie je een blauw verkeersbord met een autoband met een sneeuwketting, waar “pneus à neige admis” onder staat? Dan mag je bij sneeuw doorrijden met winterbanden, als alternatief voor sneeuwkettingen. De minimale profieldiepte moet wel 3,5 mm zijn. In combinatie met zomerbanden zijn sneeuwkettingen verplicht.
  • In Italië zijn winterbanden in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht van 15 november tot en met 15 april. Ook hier duiden blauwe of groene verkeersborden met een autoband met sneeuwketting dit aan, in combinatie met de tekst “obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo” (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht). Een ‘M+S’-aanduiding op je winterband is daarbij voldoende. Maar je mag dus ook met zomerbanden rijden als je sneeuwkettingen bij je hebt. Opgelet: in Valle d’Aosta zijn winterbanden in de hele streek verplicht.
  • In Zwitserland zijn winterbanden enkel verplicht op plaatsen waar dat is aangegeven met een verkeersbord. Winterbanden worden er wel aangeraden, omdat je een boete kan oplopen als je het verkeer hindert of een ongeluk veroorzaakt door op banden te rijden met onvoldoende grip.
  • In Luxemburg zijn winterbanden het hele jaar door verplicht bij ‘winterse omstandigheden’. Concreet: wanneer er sprake is van sneeuw(modder), ijzel of een glad wegdek door ijs of rijm. Een ‘M+S’-aanduiding op je winterband is daarbij voldoende.
  • Net zoals in België zijn winterbanden in Nederland, Spanje en Groot-Brittanië niet verplicht.

Winterbanden en zomerbanden: wanneer wissel je best?

Winterbanden en zomerbanden hebben allebei specifieke eigenschappen voor bepaalde weersomstandigheden:

  • Zakt de temperatuur onder de 7°C? Dan worden winterbanden aangeraden. Het rubber van winterbanden is anders samengesteld, waardoor het zachter is en ook bij lage temperaturen soepel blijft. De banden hebben ook meer en diepere groeven die ervoor zorgen dat je auto een betere grip heeft op het wegdek, beter meedraait in bochten en een kortere remafstand heeft. Zeker bij regen, ijs of sneeuw. Concreet rij je best met winterbanden tussen de maanden oktober en april.
  • Stijgt de temperatuur opnieuw boven de 7°C? Dan schakel je best weer over op zomerbanden. Meestal is dat aan het begin van de lente, wanneer de temperatuur regelmatig boven de 10°C stijgt. Zomerbanden zijn beter geschikt voor warmere temperaturen. Ze zijn harder en ontworpen om hoge temperaturen aan te kunnen. Doordat er minder wrijving is tussen de band en het wegdek zorgen ze bovendien voor een lager brandstofgebruik van je auto. Wanneer je bij hogere temperaturen met winterbanden blijft rondrijden gaan deze sneller verslijten en verhoog je je remafstand.

Naast winter- en zomerbanden bestaan er ook vierseizoenenbanden of all-season-banden waarmee je het hele jaar door kan rijden. Deze banden zijn zo ontworpen dat ze beter presteren dan zomerbanden bij lagere temperaturen en beter dan winterbanden bij hogere temperaturen. In principe bieden ze dus het beste van twee werelden. Maar er is een keerzijde aan de medaille. Vierseizoenenbanden presteren namelijk slechter dan winterbanden tijdens de koude maanden en dan zomerbanden tijdens de warme maanden.

Wanneer je met de ene set banden rijdt heb je een opslagplaats nodig voor de andere. Je kan de banden makkelijk in je garage bewaren. Banden met velg zet je daarbij best horizontaal. Banden zonder velg plaats je dan weer verticaal in een rek zodat ze niet vervormen. Heb je geen eigen garage? Dan kan je de banden tegen betaling ook laten bewaren in een bandencentrale in de buurt. Ze wisselen je banden tussen de seizoenen en houden de set banden die je niet gebruikt bij tot de volgende wissel.

Winterbanden kopen: wat kost dat?

Vier nieuwe winterbanden zonder velgen op je auto laten monteren kost je ongeveer 500 euro, inclusief de werkuren. De prijs van de winterbanden hangt daarbij af van het merk en de maat in inch. Je kan er ook voor kiezen om bij je winterbanden vier extra velgen te kopen. De extra prijs hiervoor is 200 tot 500 euro. Dit is niet noodzakelijk want je kan winterbanden ook op je bestaande velgen laten plaatsen. Winterbanden met velgen hebben echter als voordeel dat ze makkelijker en sneller te vervangen zijn, wat scheelt in de prijs van je garagebezoek bij een bandenwissel.

Een tip bij het kopen van je winterbanden: kies een exemplaar waarop het 3PMSF-symbool staat: de sneeuwvlok in een bergketen met drie toppen. Steeds meer landen (zoals Duitsland) zullen enkel deze in de toekomst als echte winterbanden beschouwen. Bovendien ben je zo zeker dat je goede banden koopt die een reeks kwaliteitstests voor winterse omstandigheden hebben doorstaan. Verder kijk je best ook even naar het Europees label voor banden. Daarbij wordt voor de remprestaties, de brandstofefficiëntie en het geluidsniveau een score gegeven. Zo heb je een idee over de kwaliteit van de winterbanden, onafhankelijk van de prijs.

Alpine-symbool-winterbanden

De goedkoopste winterbanden vind je online. Net zoals je websites hebt om de prijs van vluchten of hotels te vergelijken, zijn die er ook voor winterbanden. Heb je bepaalde banden op het oog, dan vind je zo waar je die voor de scherpste prijs koopt. Check ook eens online of er geen groepsaankopen voor winterbanden zijn. Zo kan je dezelfde banden een pak goedkoper in huis halen.

Winterbanden tweedehands kopen: een goed idee?

Je kan proberen de kosten van winterbanden te drukken door op zoek te gaan naar tweedehandsexemplaren. Toch let je hier best voor op. Het grootste voordeel van winterbanden is dat ze een betere grip op de weg garanderen bij winters weer. Hoe ouder de band is en hoe meer er mee gereden is, hoe meer dat effect afneemt. Hoewel slechts minimaal 1,6 millimeter verplicht is, vermijd je daarbij best een tweedehands winterband met een profiel van minder dan 4 millimeter diep. Bovendien is niet alle slijtage makkelijk te zien. Het is ook moeilijk in te schatten hoe oud de banden zijn en hoe de vorige eigenaar ermee gereden heeft.

In dit artikel