Wat is mijn auto waard?


Als je je wagen wilt verkopen, is het belangrijk om het antwoord te weten op de vraag: “wat is mijn auto waard?”. Zomaar voortgaan op wat een eventuele koper voor je auto betaalt of terugbetaalt, is geen goed idee. Het maakt daarbij niet uit of je nu via tweedehandssites gaat werken of kiest voor inlevering bij de garagist. Maar hoe weet je nu precies wat je auto waard is? En welke zaken bepalen precies deze zogenaamde dagwaarde?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kan je je voor de dagwaarde van je auto niet alleen baseren op hoeveel je auto destijds heeft gekost. De zogenaamde cataloguswaarde is maar één van de vele zaken, die een antwoord geven op de vraag wat je auto waard is. Concreet moet je checken hoeveel het zou kosten als je je auto kunt vervangen door een vergelijkbaar exemplaar. Daarbij is het ook belangrijk rekening te houden met de populariteit ervan. Handig voor wanneer je twijfelt tussen het verkopen van je auto of het kiezen voor een recyclagepremie. Maar ook als je gewoon geïnteresseerd in de waarde van je auto bent.

Daarnaast is het ook goed om de waarde van je auto na een ongeval te kennen. Je autoverzekering zal hier namelijk ook altijd naar kijken. In mindere mate bij kleine blikschade, maar zeker als je wagen perte totale wordt verklaard. En dan is het goed om weten of die inschatting van je makelaar wel helemaal correct is.

De waarde van mijn auto berekenen: hoe doe ik dat?

Kijk om te beginnen eens rond op de verschillende grote verkoopsites. Ga dan op zoek naar auto’s van hetzelfde merk en model als de jouwe. Om de waarde van je auto te berekenen, is het ook belangrijk dat de zoekertjes vrij goed matchen. Kijk dus ook naar het jaar van eerste inschrijving en de kilometerstand. Zet dan alle prijzen op een rijtje, van hoog naar laag. Maak een gemiddelde ervan en bekijk welke waarde het vaakst voorkomt. Check daarbij zeker ook hoe lang elke auto al te koop staat. Want wat op het eerste zicht een voor jou mooie prijs lijkt als je waarde van je auto berekent, kan in werkelijkheid een som zijn die niemand wil neertellen.

Ga eventueel ook eens langs bij je garagist. Misschien wil die je auto wel overnemen of voor jou te koop aanbieden. Hou er wel rekening mee dat de waarde van je wagen in deze situatie wat lager kan uitvallen. Hij of zij wil er natuurlijk ook nog iets aan verdienen.

Wat beïnvloedt de waarde van mijn auto?

Hou allereerst één belangrijk ding in het achterhoofd. Hoeveel je voor je wagen zal krijgen, hangt in de eerste plaats af van de vraag en het aanbod op de markt. Hou dus rekening met de populariteit. Heb je een voertuig dat veel mensen willen kopen? Bijvoorbeeld omdat het merk betrouwbaar is? Dan kan je een hogere prijs voor je auto vragen. Een Volkswagen Golf is daar een goed voorbeeld van. En is er daarentegen een overvloed aan gelijkaardige bolides op de markt, terwijl de vraag ernaar niet zo groot is? Dan doet dat de dagwaarde van je auto dalen.

Los van de markt van tweedehandswagens op een bepaald moment, zijn er concreet een tiental zaken die mee de waarde van je auto bepalen:

– Om te beginnen is het merk en specifieke model enorm belangrijk. Duitse wagens blijven bijvoorbeeld meer waard. Veel kopers geloven namelijk nog steeds dat ze van betere kwaliteit zijn, in vergelijking met auto’s van Aziatische makelij. Daarnaast scoort een compactere stadswagen vandaag de dag beter dan een luxe-berline. Die laatste kost meer als je ze nieuw koopt, maar de wagen daalt veel sneller in waarde. Bovendien zijn stadswagens meestal zuiniger, als het over brandstofgebruik gaat.

– Daarnaast kijken veel kopers van een auto naar de leeftijd ervan. Het is logisch dat elk extra jaar de waarde wat doet dalen. Maar goed om weten is de belangrijke grens van 10 jaar. Het zit waarschijnlijk enkel en alleen in de hoofden van de mensen, die op zoek zijn naar een wagen. Maar eenmaal voorbij die magische kaap, is het vaak moeilijker om een auto verkocht te krijgen.

– Een ander punt is de kilometerstand van je auto. Daarnaar wordt vooral gekeken, in combinatie met de leeftijd. Een wagen van 5 jaar oud met 40.000 kilometers op de teller, doet het sowieso beter in waarde dan eentje die even oud is en 60.000 kilometers heeft gebold. Ook hier is er trouwens een psychologische grens onder de kopers. Vanaf 100.000 kilometers is een auto namelijk heel wat minder in trek. Om te beginnen is de opgelopen slijtage natuurlijk nog groter. Maar er zijn ook belangrijke kosten, waar rekening mee moet worden gehouden. Zo is de kans bijvoorbeeld groot dat een aandrijfriem stilaan zal moeten worden vervangen.

– Verder is er ook de brandstof die je auto nodig heeft. Door het huidige beleid van de overheid zijn dieselwagens bijvoorbeeld minder populair op de tweedehandsmarkt. Zeker als deze al wat ouder is en niet meer in de lage-emissiezones mag. Omgekeerd zijn benzinewagens dan ook aan een flinke opmars bezig.

– Ook de algemene staat van je auto speelt een rol. Natuurlijk loopt je bolide doorheen de tijd al eens een krasje op. Op zich is dat geen ramp. Maar deuken en grote krassen doen natuurlijk wel de waarde van je wagen dalen. En dan is er nog de binnenkant. Zijn de zetels bijvoorbeeld in goede staat, zonder scheuren? En zijn er geen vlekken op het dashboard te bespeuren? Dan mag je gerust een hogere prijs vragen voor je auto.

– Daarnaast ben ook jij als eigenaar belangrijk. Ben jij bijvoorbeeld degene die de wagen destijds als eerste hebt ingeschreven? Of is de wagen nu al tweedehands? En dan is er natuurlijk nog de vraag hoe jij de auto doorheen de tijd hebt behandeld. Stond hij elke nacht netjes in de garage? Of bleef de wagen steeds buiten tijdens de koude winternachten? En ook belangrijk: kunnen geïnteresseerden duidelijk in het onderhoudsboekje zien dat je altijd netjes op tijd bij de garagist langsging?

– Bovenop al deze punten letten geïnteresseerden ook op de opties en accessoires van je auto. Hoe enthousiaster je destijds bent geweest bij het aanvinken van de extra’s, hoe hoger de waarde van je auto nog is. Hou er wel rekening mee dat de ene optie zwaarder doorweegt dan de andere. Airco is vandaag de dag een absolute meerwaarde, samen met parkeersensoren achteraan. Maar ook een ingebouwd gps-toestel scoort goed. Zaken als een achteruitrijcamera of automatische parkeerhulp vinden mensen daarentegen niet zo belangrijk.

– Tot slot speelt ook de kleur van je wagen een rol. Maar dit is eigenlijk iets waar minder naar wordt gekeken. Over het algemeen hebben auto’s met een neutrale kleur zoals zwart en grijs wel een hogere waarde, als je ze vergelijkt met pakweg een rode versie.

Kan ik de waarde van mijn auto zelf verhogen?

Absoluut! Misschien dacht je er nog niet aan, maar het seizoen waarin je je auto te koop zet speelt een rol. Heb je bijvoorbeeld een cabrio? Dan zullen er meer geïnteresseerden voor zijn in de lente en de zomer en stijgt de waarde van je auto. Logisch, want je hebt meteen plezier van je aankoop. In die periode kan je wat meer vragen voor je wagen. Omgekeerd doen SUV’s het beter tijdens de wintermaanden, wanneer het buiten regent en sneeuwt.

Natuurlijk kan het ook geen kwaad om je auto goed te kuisen. Doe dit zowel wanneer je eventuele foto’s maakt voor een zoekertje, als voor elke testrit. Op deze manier denkt men namelijk dat je je wagen altijd goed hebt onderhouden. En je dus een betrouwbare verkoper bent. Denk daarbij zeker ook aan de binnenkant van je auto. Stofzuig alles goed en blink je dashboard op met een speciaal poetsmiddel.

Daarnaast kan je overwegen om kleine krassen en andere lichte schade zelf weg te werken, om zo de waarde van je auto te verhogen. Er bestaan namelijk lakstiften, waarmee je zelf aan de slag kan. Ga bij diepere en grotere krassen wel steeds langs bij een carrossier. Net zoals bij het uitblutsen van deuken moet je daarbij wel kijken of de prijs van de herstelling kleiner is dan de extra waarde die het oplevert voor je auto. Dit kan in bepaalde situaties wel degelijk het geval zijn.

In dit artikel