Vervangwagen bij je autoverzekering of pechverhelping


Een vervangwagen is ontzettend handig, wanneer je in de problemen zit. Vaak wordt je wagen naar de garage gebracht, wanneer je een ongeval of autopech hebt. Maar wat velen vergeten, is dat een vervangwagen vervolgens niet altijd zomaar voorzien is. Lastig, wanneer de herstelling van je auto wat langer duurt.

Precies daarom beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen over een vervangwagen na een ongeval of autopech. Zo weet je waar je aan toe bent, als je deze nodig hebt.

Wanneer heb ik recht op een vervangwagen?

Dat hangt in de eerste plaats af van welke autoverzekering je hebt. In ons land beslist iedere verzekeraar namelijk zelf wanneer en hoe lang je een vervangwagen krijgt. In de praktijk zit het zo, wanneer je een ongeval hebt:

  • Ben je omnium verzekerd? Dan krijg je in de meeste gevallen een vervangwagen, of je nu in fout bent of niet.
  • Heb je een BA-autoverzekering of een kleine omnium? Dan kijk je best even in je polis. Bij de meeste verzekeraars is dit een optie, die je bij je autoverzekering moet nemen. Afhankelijk van de voorwaarden kan je niet rekenen op een auto ter vervanging, als jij het ongeval veroorzaakt hebt.

Hou er wel rekening mee dat je soms enkel een tijdelijke auto krijgt, als het ongeluk in België of de Benelux gebeurde. Of wanneer de schade aan je auto verhaalbaar is op een tegenpartij. Zo geven sommige verzekeraars geen vervangwagen, als een onbekende je auto beschadigd heeft.Buiten je autoverzekering kan je ook een vervangwagen hebben via je pechverhelping, voor België of Europa. Ook daar zit dit er echter niet altijd bij. En check je dus best even goed wat er in je contract staat. Vaak is enkel het ter plaatse herstellen van je auto voorzien, samen met het slepen naar een garage. Bij ons krijg je bijvoorbeeld zeven dagen lang een vervangwagen, bij pech in het buitenland.

Naast een ongeval en autopech zijn er natuurlijk nog een heleboel andere situaties, waarbij een vervangwagen goed van pas komt. Denk maar aan het moment waarop je auto gestolen blijkt te zijn. En tijdens een jaarlijks onderhoud of in afwachting van een nieuwe auto. In al deze gevallen kijk je best ook even in de polis van je autoverzekering. Of hoor je bij je garagist naar de mogelijkheden.

Bij Mobly heb je altijd een vervangwagen, tijdens de herstelling na een ongeval. Wat voor autoverzekering je ook kiest. Bij een kleine omnium krijg je deze bovendien na diefstal. En bij een grote omnium zelfs door glasbreuk.

Wie betaalt de vervangwagen bij een ongeval?

In de eerste plaats regelt je verzekeraar dit. Meestal hoef je zelf niets te betalen of voor te schieten. Zit een vervangwagen echter niet in je BA-autoverzekering en was je niet in fout bij het ongeval? Dan kan je de kosten van je tijdelijke auto proberen te recupereren via de polis van de tegenpartij. Dit wordt dan als een vergoeding betaald, voor de last bij het kwijt zijn je auto.

Is er geen vervangwagen beschikbaar bij de hersteller en moet je er daarom zelf eentje huren? Contacteer dan je verzekeraar altijd vooraf. De kosten ervan worden namelijk niet altijd terugbetaald. Of er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden, zoals het langsgaan bij een bepaald verhuurbedrijf.

Hoe lang krijg ik een vervangwagen?

Ondergaande zon in achteruitkijkspiegel auto

Meestal krijg je een tijdelijke auto voor de hele duur van de herstelling. In de praktijk betekent dat een tweetal dagen tot twee weken. 30 dagen is daarbij meestal het absolute maximum. Goed om weten hierbij: als je vervangwagen een groene handelaarsnummerplaat heeft (die begint met ‘1-Z’ of een ‘Z’), mag je hier maar maximaal een week mee rondrijden.

Hou er wel rekening mee dat sommige verzekeraars geen vervangwagen voorzien tijdens de zogenaamde wachttijd. Dit is de periode waarin jouw wagen bij de garagist staat voor herstelling, maar hiermee nog niet bezig is. Hoe dan ook ga je voor de herstelling van je kapotte wagen best langs bij een erkende hersteller. Dit is een garage waarmee je verzekeraar een samenwerking heeft afgesloten. Op deze manier heb je de meeste zekerheid dat je de vervangwagen lang genoeg krijgt.

En mag je trouwens je eigen nummerplaat op de vervangwagen vijzen? Wel, de overheid ziet daar geen graten in. Maar bij sommige autoverzekeringen wordt dit niet toegelaten. Hoe dan ook moet je het chassisnummer van de vervangwagen wel doorgeven aan je verzekeraar.

Wie mag met een vervangwagen rijden? En mag dit in het buitenland?

Ook dit zijn allebei zaken die afhangen van de afspraken met je verzekeraar. Zo is het bijvoorbeeld vaak niet toegelaten om als jonge bestuurder een vervangwagen te gebruiken. Of mag je enkel in de Benelux rondrijden. Kijk niet alleen je polis goed na, maar neem zeker ook contact op met je verzekeraar over de voorwaarden.

Wat als ik problemen heb met mijn vervangwagen?

Bij een ongeval met je vervangwagen kan je in de eerste plaats altijd rekenen op een BA-autoverzekering. Die verzekert zowel de schade aan anderen, als bij je passagiers. Of je bij je tijdelijke auto een omniumverzekering hebt, hangt er dan weer van af.

Meestal krijg je dezelfde polis en dekking als bij je eigen auto. Maar ook hier vraag je dit best na bij je verzekeraar. Check daarbij zeker ook de franchise of vrijstelling: het bedrag dat je bij een ongeval in fout met je tijdelijke auto sowieso zelf moet ophoesten. Vaak is deze namelijk hoger dan normaal.

Net zoals bij je eigen auto denk je bovendien best ook even aan een aparte bestuurdersverzekering. Zonder deze optie zijn jouw eigen medische kosten als bestuurder niet gedekt, als je ongeval in fout hebt.

En heeft de eigenaar van de vervangwagen je met een onverzekerd voertuig de baan opgestuurd? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval val je namelijk terug op de BA-autoverzekering van je eigen wagen, die in herstelling is. Belangrijk is wel dat je maximaal 30 dagen lang met de tijdelijke auto rondrijdt, vanaf de dag van het ongeval. En dat enkel jij ermee rondrijdt, of je partner en kinderen die op hetzelfde adres wonen.

Heb je met je vervangwagen een ander probleem dan een ongeval? Dan neem je best contact op met de eigenaar van de vervangwagen. Denk maar aan de verzekeraar, je garagist of het verhuurbedrijf.

Nog een goede tip: check altijd of de originele documenten in het handschoenkastje van je vervangwagen zitten. Ook in het geval van een tijdelijke auto moet je de groene kaart plus het inschrijvingsbewijs en keuringsbewijs bijhebben. Op deze manier kan je trouwens zelf ook checken hoe de vervangwagen verzekerd is.

In dit artikel