Je verkeersboete berekenen? Dit zijn de bedragen in België


Bij autorijden is het bijna onvermijdelijk dat je af en toe een overtreding begaat. Een veelgestelde vraag is hoeveel je dan precies voor je verkeersboete moet betalen. Wij zetten de vijf belangrijkste overtredingen op een rij. Zo kan jij de verkeersboete berekenen.

Wat is de verkeersboete voor te snel rijden?

Snelheidsovertredingen zijn de absolute nummer 1 in België. Elk jaar worden er meer dan drie miljoen van dit soort verkeersboetes uitgeschreven. Gelukkig gaat het meestal over kleinere fouten, waarbij minder dan 10 kilometer per uur te snel wordt gereden.

Boetes voor te snel rijden beginnen bij 53 euro maar kunnen wel oplopen tot 4.000 euro. Hoeveel je precies moet betalen hangt af van de weg waarop je reed. Wanneer je voor een onmiddellijke inning kiest zijn dit de bedragen:

  • Binnen de bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving, woonerf of erf: 53 euro wanneer je maximaal 10 kilometer per uur te snel reed. Reed je tussen de tien en dertig kilometer per uur te snel? Dan komt hier 11 euro bij, per extra kilometer boven de 10 km/u. Bij snelheidsovertredingen boven de dertig kilometer per uur te snel moet je voor de politierechtbank verschijnen en kan je een geldboete tussen de 80 en 4.000 euro krijgen, eventueel gecombineerd met een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
  • Op andere wegen: 53 euro wanneer je maximaal 10 kilometer per uur te snel reed. Reed je tussen de tien en veertig kilometer per uur te snel? Dan komt hier 11 euro bij, per extra kilometer boven de 10 km/u. Bij snelheidsovertredingen boven de veertig kilometer per uur te snel moet je voor de politierechtbank verschijnen en kan je een geldboete tussen de 80 en 4.000 euro krijgen, altijd samen met een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Wat is de verkeersboete voor rijden onder invloed?

Helaas zijn Belgen nog altijd koplopers op het gebied van dronken rijden. Elk jaar lopen zo’n 50.000 bestuurders tegen de lamp. Nochtans krijg je hier fikse boetes voor.

Verkeersboetes voor rijden onder invloed beginnen bij 105 euro en kunnen oplopen tot 1.260 euro, wanneer de politie een onmiddellijke inning voorstelt. De hoeveelheid alcohol in je bloed bepaalt daarbij hoeveel je als persoon met een vaste verblijfplaats in België moet betalen. Dit zijn de consequenties bij een onmiddellijke inning:

  • Tussen de 0,2 en 0,5 promille alcohol in je bloed (g/l BAC) betaal je 105 euro. Daarnaast mag je twee uur lang niet rijden. Dit geldt enkel voor professionele chauffeurs zoals vrachtwagenbestuurders.
  • Tussen de 0,5 en 0,8 promille alcohol in je bloed (g/l BAC) lopen de verkeersboetes in België op tot 179 euro, samen met een rijverbod van drie uur.
  • Boven de 0,8 promille alcohol in je bloed (g/l BAC) moet je normaal gesproken altijd voor de politierechtbank komen. Een minnelijke schikking van 600 tot 800 euro is een mogelijkheid, wanneer je onder de 1,2 promille zat. Maar er kan ook een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro worden uitgesproken, plus de nodige gerechtskosten. Sowieso krijg je bij het vaststellen van de overtreding een rijverbod van zes uur. Bij meer dan 1,5 promille alcohol in je bloed wordt het rijbewijs zelfs meteen voor 15 dagen ingetrokken.

Wat is de verkeersboete voor niet handenvrij bellen achter het stuur?

Bellen achter het stuur zonder bluetoothsysteem is levensgevaarlijk. Toch krijgen elk jaar meer dan 100.000 Belgen hiervoor een verkeersboete. De politiediensten blijven hier echter terecht een prioriteit van maken. Elk jaar opnieuw veroorzaakt deze overtreding namelijk meer ongevallen dan drugs en alcohol samen.

Niet handenvrij bellen achter het stuur is een overtreding van de tweede graad. Daartegenover staat een onmiddellijke inning van 116 euro. Wanneer je deze niet betaalt kan de verkeersboete oplopen tot een bedrag tussen 160 en 2.000 euro. Ook kan je een rijverbod tussen 8 dagen en zelfs 5 jaar krijgen.

Denk eraan: je smartphone in de hand houden voor het rode licht of in de file is ook een overtreding, met dezelfde consequenties. Het enige moment waarop je dit wel mag is wanneer je langs de kant van de weg geparkeerd staat.

Wat is de verkeersboete voor verkeerd parkeren?

Parkeer jij wel eens waar het niet mag? Je bent niet de enige. Dan zal het je niet verbazen dat er elk jaar ongeveer 500.000 parkeerboetes worden uitgeschreven.

Verkeerd parkeren is een overtreding van de tweede graad. Daarvoor krijg je een parkeerboete van 116 euro. Leg je die naast je neer? Dan kan het een bedrag tussen 160 en 2.000 euro worden. Ook kan je een rijverbod tussen 8 dagen en zelfs 5 jaar krijgen.

Nog goed om weten: een parkeerboete is niet hetzelfde als een parkeerretributie. In dat laatste geval moet je namelijk van de gemeente een soort van vergoeding betalen omdat je een openbare dienst gebruikt. In de praktijk moet je een vaste som voor een hele dag betalen, omdat je geen ticket onder de voorruit hebt liggen. Een parkeerboete van een politieagent is daarentegen een echt proces-verbaal voor een overtreding die je beging.

Wat is de verkeersboete voor het rijden door het rode licht?

Geef jij nog snel wat extra gas wanneer het licht op oranje springt? Je bent blijkbaar niet de enige. Elk jaar worden ongeveer 90.000 Belgen beboet op het negeren van de verkeerslichten.

Verkeerd parkeren is een overtreding van de derde graad. Daarvoor krijg je een verkeersboete van 174 euro. Leg je die naast je neer? Dan kan het een bedrag tussen 240 en 4.000 euro worden. Ook kan je een rijverbod tussen 8 dagen en zelfs 5 jaar krijgen. Hou er daarbij rekening mee dat het vervolgbeleid voor deze overtreding verschilt per arrondissement. In bepaalde regio’s spreekt men zwaardere straffen uit dan elders.

Hoe kan ik een verkeersboete betwisten?

Vandaag de dag hoef je gelukkig geen papieren antwoordformulier meer in te vullen en op te sturen met de post. Je kan eenvoudig online de verkeersboete betwisten:

  • Surf naar de website van de Federale overheidsdienst Justitie,
  • Vul het nummer van het proces-verbaal in, samen met de identificatiecode op de brief die je ontving,
  • Geef eventuele fouten of andere redenen op waarom je vindt dat je de boete niet hoeft te betalen.
In dit artikel