Je auto tweedehands verkopen: dit is alles wat je moet weten


Je auto tweedehands verkopen doe je niet elke dag. Precies daarom kijk je er misschien wat tegenop. Want wat is nu de beste manier om dit aan te pakken en de beste prijs te krijgen? En welke documenten heb je nodig bij het tweedehands verkopen van je auto? Dit en meer leggen we je hieronder uit.

Hoe kan ik mijn tweedehands auto verkopen?

Bij het verkopen van je oude wagen is het onderhandelen met een andere particulier de eerste en meest logische mogelijkheid. Het belangrijkste voordeel is dat je zo de hoogst mogelijke prijs voor je voertuig krijgt. Daartegenover staat wel dat je zelf alle nodige wettelijke stappen moet zetten. De speciale autokeuring voor het verkopen van een tweedehands auto is daar de belangrijkste van. Bovendien zal je wat meer tijd moeten steken in het vinden van een nieuwe eigenaar, inclusief het ontvangen van geïnteresseerde personen en het doen van de nodige testritten.

Een tweedehands auto verkopen kan daarnaast ook door naar een professionele handelaar te stappen. Zo zijn er gespecialiseerde opkopers en kan je je wagen ook vaak kwijt bij de garagist waar je je nieuwe auto koopt. Dit is nog altijd de snelste manier, waarbij je geen zoekertje moet plaatsen om vervolgens te wachten op potentiële kandidaten. Bovendien regelt de handelaar meestal alle formaliteiten, inclusief de autokeuring. Belangrijk nadeel echter is dat de som die je ontvangt altijd een stuk lager zal zijn. De handelaar in kwestie neemt logischerwijze een marge op tweedehands auto’s. Doorgaans is dit ongeveer 20%. Bovendien heb je zo minder kans op extra kortingen op je nieuwe wagen.

Hoe verkoop ik aan een particulier?

Allereerst kan je je tweedehands auto verkopen door een zoekertje op een website zoals VROOM te plaatsen. Op deze manier krijg je op de snelste manier het grootste bereik onder potentiële kopers. Zeker als je dit vergelijkt met de klassieke dag- en weekbladen. Via een zoekertjeswebsite krijg je ook een goed beeld van de prijs die je voor je tweedehands auto kan vragen, door jouw voertuig te vergelijken met gelijkaardige exemplaren. Zet in je zoekertje alle pluspunten van je wagen in de verf, zonder de nadelen en gebreken te verdoezelen. Zeker bij verborgen mankementen kan je dit achteraf duur komen te staan, omdat het verkoopcontract in zo’n geval alsnog ontbonden mag worden door de koper. Vergeet zeker ook niet om voldoende duidelijke foto’s te plaatsen, inclusief een beeld van de kilometerstand.

Daarnaast is het interessant om in je eigen omgeving te vertellen dat je van plan bent je auto tweedehands te verkopen. Zet bijvoorbeeld een berichtje op je Facebook-profiel, waarbij je linkt naar het zoekertje. Wederzijds vertrouwen is cruciaal bij het verkopen van een tweedehands auto, waarbij mensen eens zo graag onderhandelen met een persoon in hun vrienden- of kennissenkring.

Verder zijn de beruchte automarkten in principe ook een mogelijkheid. Toch is deze manier van werken geen goed idee als een tweedehands auto verkopen niet je beroep is. Potentiële kopers praten je bij de onderhandelingen makkelijk onder tafel, waardoor het zowat onmogelijk is om de beste prijs te krijgen.

Onthoud hoe dan ook dat je bij het verkopen van een tweedehands auto aan een andere particulier altijd een tweedehandskeuring moet laten uitvoeren. Daarnaast kan je geen garantie aan te koper geven. Zet duidelijk in de verkoopovereenkomst dat je het voertuig verkoopt in de staat zoals deze op dat moment is.

Nog een tip: zorg ervoor dat je auto volledig proper is, zowel vanbinnen als vanbuiten. Vergeet niet de motorkap te openen en ook hier de nodige bladeren en andere vuiligheid te verwijderen. Vervang wat stuk is en wees er bovendien zeker van dat het oliepeil en de koelvloeistof in orde zijn.

Wat bepaalt de prijs van mijn tweedehands auto?

 • Het merk en model. Bepaalde wagens zijn populairder dan andere, bijvoorbeeld omdat ze een betrouwbaarder imago hebben. Zo houden Duitse wagens doorgaans hun waarde beter vast dan Franse modellen.
 • De kilometerstand. Hoe meer er al met de tweedehands auto is gereden, hoe minder je ervoor zal krijgen. Daarbij wordt ook vaak gekeken naar het aantal afgelegde kilometers per jaar, om te bepalen hoe intensief de wagen is gebruikt.
 • De leeftijd. Hierbij wordt steevast gekeken naar het jaar van inverkeerstelling. Ook hier telt de logische regel dat een oudere wagen binnen hetzelfde merk en model doorgaans minder oplevert dan een recenter voertuig.
 • De brandstof. Hierbij zijn benzinewagens tegenwoordig vaak populairder dan een dieselversie. Meer en meer potentiële kopers kijken bijvoorbeeld hoe lang de tweedehands auto nog toegelaten zal zijn in een lage-emissiezone (LEZ), zoals in Antwerpen.
 • De cilinderinhoud en het motortype. Meer pk’s zorgt normaliter voor een hogere prijs voor je wagen. Bij een te grote cilinderinhoud kan dit echter kopers wat afschrikken, omdat dit ook de Belasting op de Inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting de hoogte injaagt.
 • Eventuele opties. Zo is airco een belangrijk pluspunt. Ook bepaalde veiligheidssystemen winnen aan populariteit. Een gps-systeem is dan weer vaak niet zo’n grote meerwaarde.
 • Eventuele schade. Grote krassen of blutsen doen de waarde van je auto natuurlijk dalen. Hierbij kan het interessant zijn om de nodige herstellingen te doen. Vraag wel altijd een offerte en weeg vervolgens af of de kosten opwegen tegen de meerwaarde die het oplevert.

Daarnaast spelen ook meer subjectieve zaken een rol bij het verkopen van een tweedehands auto en de bijhorende prijs. Zo waarderen heel wat potentiële kopers het dat je de eerste eigenaar van het voertuig bent.

Een tip: vraag de nodige schattingen bij verschillende opkopers en garagisten. Zelfs wanneer je het liefst van al aan een particulier verkoopt. Op deze manier heb je een idee van de prijs die je kan vragen. Tel hierbij ongeveer 20% bij de schattingen. Hou zeker ook rekening met een onderhandelingsmarge. Bij het verkopen van een tweedehands auto krijg je zelden de prijs die je oorspronkelijk hebt gevraagd.

Welke documenten heb ik nodig bij de verkoop?

 • De verkoopovereenkomst. Deze stel je op in twee exemplaren, voor jezelf en de koper. Hierin staan sowieso jullie gegevens, samen met de omschrijving van de wagen en de afgesproken prijs. Controleer steeds de identiteitskaart van de andere partij.
 • De originele aankoopfactuur van de wagen. Zeker wanneer je de eerste eigenaar bent is dit belangrijk.
 • Het onderhoudsboekje. Op deze manier heeft de koper een overzicht van alle herstellingen en periodieke controles.
 • Het gelijkvormigheidsattest. Hierin staan alle technische kenmerken van de tweedehands auto die je verkoopt, plus een bevestiging dat het voertuig geschikt is voor de openbare weg.
 • Het keuringsbewijs voor tweedehandsverkoop.
 • De Car-Pass. Hierop staan de kilometerstanden voor verschillende momenten in het verleden.
 • Het tweedehandsrapport. Dit is een overzicht van alle punten waarop de wagen is gecontroleerd door de autokeuring.
 • Aanvraag tot inschrijving van een voertuig voor de nieuwe koper. Ook dit document wordt meegegeven bij de keuring van de tweedehands auto en zorgt ervoor dat de wagen opnieuw kan worden ingeschreven.
 • Het certificaat van de LPG-installatie, voor het geval de wagen op deze brandstof rijdt.

Belangrijk: de nummerplaat hou je zelf bij. Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht hergebruik je deze, tenzij het nog geen exemplaar naar Europees model is. Wanneer je je wagen niet meer vervangt moet je de nummerplaat inleveren bij de Dienst Inschrijving Voertuigen, via de post of in het dichtstbijzijnde kantoor. Op die manier krijg je verkeersbelasting terug vanaf de maand waarin het voertuig werd geschrapt.

In dit artikel