Tweedehands auto kopen? Alles wat je moet weten


Op zoek naar een goede en betaalbare tweedehandswagen? Met wat voorbereiding en enkele tips ontdek je waarop je moet letten bij een auto, hoe je kan onderhandelen met de verkoper en welke papieren je nodig hebt. Zo ga je binnenkort met een topoccasie naar huis.

Waar vind je een tweedehandsauto?

De makkelijkste en snelste manier om een tweedehandswagen te vinden is online. Op tweedehandssites vind je het grootste assortiment van auto’s volgens jouw wensen en binnen je budget, zowel van particulieren als van professionele verkopers. Zo kan je makkelijk vergelijken. Heb je al een bepaald type auto op het oog, zoek dan ook even op of eigenaars van zo’n wagen er over het algemeen tevreden over zijn en wat de meest voorkomende gebreken zijn.

Grote, bekende tweedehandssites zijn over het algemeen zeer betrouwbaar. Misbruik kan natuurlijk altijd: zoekertjes die er echt te mooi uitzien om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Betaal ook zeker nooit iets voor je de auto in het echt gezien hebt.

Hoeveel kost een tweedehandsauto in totaal?

De prijs van tweedehandsauto’s kan nogal verschillen, als je je occasie koopt van een particulier betaal je meestal minder dan van een professional bijvoorbeeld, maar bij een dealer heb je dan wel weer minstens 1 jaar garantie op je auto. Hieronder een overzicht van de bedragen die bij particulieren en dealers over de toonbank gaan:

tweedehands wagen kopen

Ook de staat van de wagen, het merk en zelfs de kleur kunnen een invloed hebben op de prijs. Naast het geld dat je betaalt voor de auto zelf moet je ook nog rekening houden met de eenmalige belasting op inverkeerstelling.

Hoeveel is een auto waard?

Een nieuwe wagen verliest jaarlijks gemiddeld 15 à 20% van zijn waarde, maar sommige modellen houden hun waarde langer vast dan andere. Dat hangt onder andere af van hoe zuinig de auto is, de goede naam van het merk of hoe gewild een bepaald model is. Ook de kleur kan een rol spelen: tweedehandsauto’s in een neutrale kleur als grijs of zwart, liggen beter in de markt.

Hoe ouder een auto is en hoe meer er mee gereden is, hoe lager de waarde. De onderhouds- en reparatiekosten stijgen met de leeftijd van een wagen en het aantal kilometers op de teller. Een auto die altijd goed onderhouden is en met weinig slijtage, is meer waard.

Ook hoe milieuvriendelijk een auto is, heeft een invloed op de prijs. Verschillende steden in België, zoals Brussel, Antwerpen en Gent zijn bezig met het invoeren van een lage-emissiezone (LEZ). Het bouwjaar en het brandstoftype van een auto bepalen of de wagen de stad nog binnen mag. Check dus even of de tweedehandsauto die je op het oog hebt, de LEZ nog binnen mag.

Welke extra kosten zijn er als je een tweedehandswagen koopt?

Naast de aankoopprijs van je tweedehandsauto betaal je ook eenmalig een belasting op inverkeerstelling of BIV. Dat is de kost die iedere eigenaar moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg.

Wat zijn de terugkerende kosten van een auto?

Hoe ouder een auto is en hoe meer er mee gereden is, hoe lager de waarde. De onderhouds- en reparatiekosten stijgen met de leeftijd van een wagen en het aantal kilometers op de teller. Een auto die altijd goed onderhouden is en met weinig slijtage, is meer waard.

De milieuvriendelijkheid van je auto heeft ook een invloed op de prijs. Verschillende steden in België, zoals Brussel, Antwerpen en Gent zijn bezig met het invoeren van een lage-emissiezone (LEZ). Het bouwjaar en het brandstoftype van een auto bepalen of de wagen de stad nog binnen mag. Check dus even of de tweedehandsauto die je op het oog hebt, de LEZ nog binnen mag.

Koop je je tweedehandsauto beter van een particulier of een professional?

Je kan een tweedehandsauto rechtstreeks van de eigenaar kopen of bij een autodealer. Kopen van de eigenaar is gemiddeld 20% goedkoper, maar de autodealer heeft ook zijn voordelen.

tweedehands wagen kopen

Kopen bij een particulier:

De voordelen:

 • De prijs van een tweedehandsauto rechtstreeks van de eigenaar is over het algemeen lager dan bij een garage.
 • Je ontmoet bij een aankoop van een particulier meestal ook meteen de vorige bestuurder van de auto. Je kan dus makkelijk vragen stellen over de geschiedenis van de auto en eventueel zelfs facturen opvragen van herstellingen die de vorige eigenaar liet doen.
 • Meestal heeft de eigenaar al een nieuwe wagen en wil hij liefst snel van zijn oude auto af, waardoor je beter kan onderhandelen.

De nadelen:

 • Je koopt de wagen in de staat zoals ze is
 • Een particulier geeft geen garantie op de verkochte auto, vandaar ook de vaak iets lagere prijs.
 • Heb je problemen met de auto na de aankoop, dan kan je enkel je geld terugvragen als je kan bewijzen dat de problemen er al waren op het moment dat je de auto kocht en dat de verkoper daarvan op de hoogte was.

Kopen bij een professional:

De voordelen:

 • De professional doet meestal een technische keuring van de auto voor hij ze doorverkoopt, indien nodig met reparaties.
 • Een autodealer moet je minstens 1 jaar garantie geven op de wagen. Als je binnen de eerste 12 maanden problemen hebt met je auto, waar je niet zelf verantwoordelijk voor bent, dan kan je ermee terug naar de garage.
 • Omdat autodealers een garantie moeten bieden, letten ze meestal goed op de staat van de wagen bij verkoop.

De nadelen:

 • De prijs ligt gemiddeld 20% hoger dan bij een auto die je van de eigenaar koopt.
 • Je ontmoet de vorige eigenaar van de auto niet. Je weet dus niets over de geschiedenis van de wagen.
 • Een professional kan makkelijker de eventuele gebreken van een auto verbergen.

Ben je van plan je tweedehandsauto rechtstreeks van de eigenaar te kopen dan geeft die geen garantie op de auto. De autogarantie van Mobly geeft je in dat geval een extra zekerheid als er na de koop toch onverwachte kosten opduiken. Je krijgt er bovendien ook 24/7 bijstandsverzekering bij en als je de auto zelf terug doorverkoopt gaat de garantie mee met de wagen.

Waarop moet je letten als je een tweedehandsauto gaat bekijken?

Heb je een tweedehandsauto gevonden die je interesseert? Neem dan contact op met de verkoper en maak een afspraak om de wagen ook in het echt te gaan bekijken. De Mobly checklist helpt je in vier stappen op weg om de wagen grondig te onderzoeken: van het controleren van alle gegevens en papieren over het inspecteren van de binnen- en buitenkant van de auto tot de testrit.

tweedehands wagen kopen

Vraag gerust aan iemand uit je omgeving die veel van auto’s kent, om met je mee te gaan of roep de hulp in van de Mobly aankoopexpert.

Waarop moet je letten bij een testrit?

De rijstijl van de vorige eigenaar heeft een grote invloed op de staat van de auto. Je ontdekt pas echt hoe goed de wagen nog is als je zelf een testrit doet. Kies daarbij voor een gevarieerd parcours, zodat je de auto in zoveel mogelijk situaties kan controleren. Een stuk over de snelweg rijden tijdens je testrit is altijd een goed idee: bij hogere snelheid vallen gebreken meer op. Rij je traag over een kasseistrook of een slecht wegdek, dan merk je ook snel of er geen auto-onderdelen rammelen.

Voor het starten:

Voor je een proefrit maakt, voel je eerst even of de motor koud is. Dat is de staat waarin je meestal met je auto zal vertrekken, dus het is belangrijk om hem ook zo te testen. Met een motor die al warm is, is het ook makkelijker om gebreken te verbergen.

Na het starten:

Let er bij het starten van de wagen op dat alle lampjes in het dashboard oplichten. Als er een lampje niet werkt, is het mogelijk opzettelijk uitgeschakeld om een defect te verbergen.

Controleer of alle lichten, richtingaanwijzers en ruitenwissers werken. Ben je alleen gekomen naar de afspraak, vraag dan aan de verkoper om achter het stuur plaats te nemen en alles te testen terwijl jij controleert langs buiten.

Onderweg:

Zet de radio uit tijdens je testrit en luister onderweg of de auto geen vreemde geluiden maakt. Klinkt de motor regelmatig, verloopt het schakelen tussen verschillende versnellingen goed en zonder krakende geluiden?

Let erop dat het stuur niet trilt tijdens het rijden. Hou het stuur op een lang recht stuk losjes in je handen en let erop of de wagen afwijkt naar links of rechts. Een baan met wegmarkeringen helpt om dit makkelijker te zien.

Test uitgebreid de remmen van de wagen door te luisteren of ze piepen. Controleer de handrem op een helling en kijk of de auto stil blijft staan. Ga ook eens hard in de remmen om te checken of de reactiesnelheid in orde is. Let er natuurlijk wel op dat je veilig blijft op de weg.

Hoe kan je onderhandelen over de prijs van je tweedehandsauto?

In het Mobly autorapport ontdek je wat een hoge en lage prijs is voor de auto die jij op het oog hebt, zowel als je die koopt bij een particulier als bij een autodealer. Zo weet je meteen of de gevraagde prijs eerder hoog of laag is.

Beargumenteer je bod:

Je kan altijd onderhandelen over de prijs, maar zorg ervoor dat je goede argumenten hebt, zoals bepaalde gebreken die niet vermeld stonden in de advertentie. Als er kleine schade is aan de auto, de banden versleten zijn of het onderhoud nog niet gebeurd is, dan kan je met de verkoper naar oplossingen zoeken. De verkoper kan bijvoorbeeld de herstellingen of vervangingen zelf nog laten doen of jij koopt de wagen zo, maar dan tegen een lagere prijs.

Hou het positief:

Haal niet alleen de negatieve punten van de auto naar boven, want zo verlies je al snel de sympathie van de verkoper. Let er wel op dat je ook niet te enthousiast bent over de auto, want dat maakt je onderhandelingspositie moeilijker. Als een verkoper merkt dat je de auto echt heel graag wil, zal die minder geneigd zijn om de prijs te laten zakken.

Hou het kort:

Rek de onderhandelingen niet al te lang. Hapt de verkoper niet toe op je bod, laat het dan zo en neem vriendelijk afscheid, maar laat wel je gegevens achter. Misschien krijgt de verkoper niet meteen een beter bod en wil hij de wagen achteraf toch graag aan jou verkopen.

Welke papieren moet je ontvangen als je een tweedehandsauto koopt?

Voor je zelf de baan op kan moet je eerst de inschrijving van je voertuig in orde brengen. Het formulier daarvoor ontvang je van de verkoper, samen met nog een aantal andere verplichte documenten.

tweedehands wagen kopen

De factuur:

Een particuliere verkoper moet je de originele verkoopfactuur voorleggen. Koop je de auto bij een autohandelaar, dan maakt die ook een nieuwe factuur op. Op de factuur moeten de volgende gegevens staan:

 • de datum van de aankoop
 • de namen en adressen van de vorige kopers en verkopers
 • de prijs van de auto en de betalingsvoorwaarden
 • de kenmerken van de wagen: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen van de motor (kW), model van het koetswerk, chassisnummer, datum van de eerste ingebruikname, kilometerstand op de teller en leveringsdatum
 • de geboden verkoopsgarantie
 • de overnameprijs

De aanvraag tot inschrijving van een voertuig:

Dit wordt ook wel het roze formulier genoemd. Je brengt dit formulier naar je verzekeraar, die voert je voertuig online in bij de Dienst Inschrijving Voertuig (DIV). Hierna krijg je binnen de 24 uur je inschrijvingsbewijs en nummerplaat bij je thuis opgestuurd (tenzij je al een nummerplaat had, dan krijg je enkel een nieuw inschrijvingsbewijs) en ook een aanslagbiljet voor de jaarlijkse verkeersbelasting. Het originele formulier houd je zelf nog zes maanden bij.

Het inschrijvingsbewijs moet je altijd in de auto bewaren. De nummerplaat (die 30 euro kost) bevestig je achteraan op je auto. Voor de voorkant heb je een replica nodig, die kan je online kopen of bij de meeste doe-het-zelfwinkels en slotenmakers.

Het keuringsattest en het tweedehandsrapport:

De verkoper is verplicht om de auto te laten keuren voor de verkoop. Als dat gebeurd is krijgt hij een tweedehandsrapport mee dat hij aan jou moet overhandigen bij de verkoop.

Het gelijkvormigheidsattest:

Dit attest geeft aan dat de auto voldoet aan de nodige technische specificaties.

De CAR-PASS:

De CAR-PASS is een officieel en verplicht document dat de verkoper je geeft als je je tweedehandsauto koopt. Het formulier mag maximum twee jaar oud zijn en geeft een overzicht van de kilometerstand van de wagen op verschillende momenten. Het document is bedoeld om fraude met de kilometerteller tegen te gaan.

Zijn de papieren in orde? Dan ben je klaar om te vertrekken. Zorg ervoor dat je altijd de autosleutel én de reservesleutel ontvangt van de verkoper. Wil je helemaal safe vertrekken? Check dan Mobly Go, de app die je slim en voordelig doet rijden en je inzicht geeft in de prestaties van je auto. Bovendien heb je zo altijd pechverhelping op zak.

Mag je met een nieuwe tweedehandsauto meteen naar huis rijden?

Op de dag dat je je auto koopt, ben je nog niet meteen verzekerd en zo’n autoverzekering is verplicht. Je nieuwe auto heeft ook nog geen nummerplaten en de wagen staat nog niet op je naam. Tenzij je met een aanhangwagen bent gekomen waar je de auto op kan laden, kan je er dus niet meteen mee naar huis.

Het makkelijkste is om na de verkoop de boorddocumenten van de auto mee te nemen, maar de wagen zelf nog even bij de verkoper te laten staan. Als je het roze formulier naar je verzekeraar hebt gebracht en de wagen is ingeschreven, ontvang je binnen 24 uur het inschrijvingsbewijs en je nummerplaat. Daarna kan je terug naar de verkoper om de auto op te halen.

Zorg ervoor dat je altijd de autosleutel én de reservesleutel ontvangt van de verkoper. Wil je helemaal safe vertrekken? Check dan Mobly Go, de app die je slim en voordelig doet rijden en je inzicht geeft in de prestaties van je auto. Bovendien heb je zo altijd pechverhelping op zak.

In dit artikel