Tweedehands auto kopen? Dit is alles wat je moet weten


Wil je een tweedehands auto kopen die tegelijk goed én betaalbaar is? Met wat voorbereiding en de nodige tips in het achterhoofd weet je eens zo goed waarop je moet letten en welke documenten je nodig hebt. Kan je bovendien wat onderhandelen bij het kopen van een tweedehands auto? Dan ga je sowieso met een topdeal naar huis.

Particulier of professional: waar moet ik mijn tweedehandsauto kopen?

Allereerst kan je een tweedehands auto rechtstreeks bij een particulier kopen. De prijs van een voertuig is over het algemeen lager dan bij een garage. Meestal heeft de eigenaar al een nieuwe wagen en wil hij of zij zo snel mogelijk van het oude exemplaar af. Hierdoor valt er nog beter te onderhandelen. Een tweedehands auto kopen bij een particulier zorgt er meestal ook voor dat je de vorige bestuurder van de wagen ontmoet. Je kan dus makkelijk vragen stellen over de geschiedenis van de tweedehands auto en eventueel zelfs facturen opvragen van herstellingen. Belangrijk nadeel echter is dat een particuliere verkoper geen garantie kan geven. Dit verklaart ook voor een stuk de iets lagere prijs. Heb je problemen nadat je een tweedehands auto bij een particulier koopt? Dan kan je enkel je geld terugvragen als je kan bewijzen dat de problemen op dat moment al bestonden én dat de verkoper daarvan op de hoogte was.

Daarnaast kan je een tweedehands auto kopen bij een autodealer of garage. Deze moet je minstens één jaar garantie op de wagen geven. Heb je tijdens de eerste 12 maanden problemen met je wagen? Dan kan je langsgaan bij de garage, zolang je niet zelf verantwoordelijk bent voor de mankementen in kwestie. Bovendien doet een professionele verkoper een technische keuring voor je de tweedehands auto koopt. Omdat autodealers wettelijk verplicht zijn om een garantie te bieden letten ze meestal goed op de staat van de wagen. Indien nodig worden de nodige reparaties uitgevoerd. Daartegenover staat wel dat professionals makkelijker eventuele gebreken van een tweedehands auto kunnen verbergen.

tweedehands auto kopen vergelijking tussen particulier en dealer

Waar vind ik tweedehands auto’s online?

De makkelijkste en snelste manier zijn zoekertjeswebsites zoals VROOM.be. Daar vind je het grootste assortiment van tweedehands auto’s. Op deze manier kan je vervolgens selecteren en vergelijken binnen je budget volgens jouw wensen. En dat zowel bij particulieren als professionele verkopers. Grote en bekende zoekertjeswebsites zijn over het algemeen zeer betrouwbaar. Misbruik kan echter altijd. Zie je aanbiedingen die er echt te mooi uitzien om waar te zijn? Dan is dat meestal ook het geval.

Een tip: betaal nooit voor een tweedehands auto alvorens je deze in het echt gezien hebt. En heb je al een bepaald type, merk of model op het oog? Check dan even of eigenaars van zo’n wagen er over het algemeen tevreden over zijn. Kijk ook na wat de meest voorkomende gebreken zijn.

Waarop moet ik letten bij een tweedehands auto?

Heb je een exemplaar gevonden dat je interesseert? De logische volgende stap is contact op te nemen met de verkoper en een afspraak te maken. Zo kan je de wagen ook in het echt bekijken. Vraag aan iemand uit je omgeving om met je mee te gaan, als hij of zij veel van auto’s kent.

De beste manier om een tweedehands auto te controleren is het maken van een testrit. De rijstijl van de vorige eigenaar heeft namelijk een grote invloed op de staat van de auto. Kies een gevarieerd parcours voor je testrit zodat je de auto in zoveel mogelijk situaties kan controleren. Een stuk over de snelweg rijden is bijvoorbeeld een goed idee. Bij hogere snelheden vallen gebreken namelijk meer op. Rij je traag over een kasseistrook of een slecht wegdek? Dan merk je ook snel of er geen auto-onderdelen rammelen.

Enkele tips bij het maken van een testrit alvorens een tweedehands auto te kopen:

 • Voor het starten controleer je eerst even of de motor koud is. Dat is de manier waarop je meestal met je wagen zal vertrekken. Bij een voertuig met een warme motor kunnen gebreken bovendien eenvoudiger verdoezeld worden.
 • Let er bij het starten van de wagen op dat alle controlelampjes van het dashboard oplichten. Als een lampje niet werkt is het mogelijk opzettelijk uitgeschakeld om een defect te verbergen.
 • Controleer of alle lichten, richtingaanwijzers en ruitenwissers werken. Ben je alleen naar de afspraak gekomen? Vraag dan aan de verkoper om achter het stuur plaats te nemen en alles te testen terwijl jij de buitenkant controleert.
 • Zet de radio uit tijdens je testrit en luister of de auto geen vreemde geluiden maakt. Klinkt de motor regelmatig? En kan je vlot schakelen zonder krakende geluiden?
 • Test uitgebreid de remmen van de wagen en let op eventuele piepende geluiden. Stop op een helling en trek de handrem op. Kijk vervolgens of de auto stil blijft staan. Ga ook een keer hard in de remmen om te checken of de reactiesnelheid in orde is. Hou het bij dit alles wel veilig op de weg.
 • Let erop dat het stuur niet trilt tijdens het rijden. Hou het stuur op een lang recht stuk losjes in je handen en controleer of de wagen naar links of rechts afwijkt. De wegmarkeringen helpen je om dit eenvoudig te zien.

Hoeveel kost een tweedehands auto?

De aankoopprijs kan nogal verschillen. Een auto tweedehands kopen van een particulier doet het bedrag bijvoorbeeld wat dalen. Hieronder een overzicht van het aantal tweedehands auto’s dat binnen elke prijsklasse van eigenaar wisselt:

de gemiddelde aankoopprijs van een tweedehands auto

Er zijn ook andere zaken die mee de waarde van de wagen bepalen:

 • Een nieuwe auto verliest jaarlijks gemiddeld 15 à 20% van zijn waarde. De onderhouds- en reparatiekosten stijgen namelijk met de leeftijd van een wagen en het aantal kilometers op de teller. Sommige modellen houden echter na de eerste ingebruikname hun waarde langer vast dan andere. Dit hangt onder andere af van de goede naam van het merk of hoe gewild een bepaald model is, maar ook hoe zuinig de auto is. Een goed onderhouden tweedehands auto met weinig slijtage is ook meer waard. Verder kan ook de kleur een rol spelen. Tweedehands auto’s in een neutrale kleur zoals grijs of zwart liggen bijvoorbeeld beter in de markt.
 • Ook hoe milieuvriendelijk een tweedehands auto is heeft een invloed op de prijs. Verschillende steden Antwerpen, Brussel en Gent hebben ondertussen een lage-emissiezone (LEZ). Het bouwjaar en het brandstoftype van een auto bepalen of een wagen de stad nog binnen mag. Check dit ook even voor de tweedehands auto die je op het oog hebt.

Een belangrijke tip, zeker wanneer je je eerste auto koopt: hou altijd rekening met de extra kosten die hierbij komen kijken, zoals de éénmalige Belasting op de Inverkeerstelling.

Hoe onderhandel ik over de prijs van de tweedehands auto?

 • Beargumenteer je bod. Je kan altijd onderhandelen over de prijs. Zorg er echter voor dat je goede argumenten hebt, zoals bepaalde gebreken die niet vermeld stonden in de advertentie. Is er kleine schade aan de auto? Zijn de banden versleten of is het onderhoud niet gebeurd? Dan kan je met de verkoper naar oplossingen zoeken. De verkoper kan bijvoorbeeld de herstellingen of vervangingen zelf nog laten doen. Of jij koopt de tweedehands auto in deze staat, maar dan met een extra korting.
 • Hou het positief. Haal niet alleen de negatieve punten van de auto naar boven. Zo verlies je al snel de sympathie van de verkoper. Let er wel op dat je ook niet te enthousiast bent over de auto. Dat maakt je onderhandelingspositie moeilijker. Als een verkoper merkt dat je de tweedehands auto echt heel graag wil, zal hij of zij minder geneigd zijn om de prijs te laten zakken.
 • Hou het kort. Rek de onderhandelingen niet al te lang. Hapt de verkoper niet toe? Dring dan niet aan en neem vriendelijk afscheid. Laat wel altijd je gegevens achter. Misschien krijgt de verkoper niet meteen een beter bod en wil hij of zij de tweedehands auto achteraf toch graag aan jou verkopen.

Welke documenten ontvang ik bij een tweedehands auto?

 • De aanvraag tot inschrijving van een voertuig. Dit wordt ook wel het roze formulier genoemd. Voor je de openbare weg op kan moet je hiermee namelijk eerst de inschrijving van je tweedehands auto in orde brengen. Je bezorgt het formulier aan je verzekeraar. Deze voert je voertuig online in bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Hierna krijg je binnen de 24 uur je inschrijvingsbewijs en nummerplaat bij je thuis opgestuurd. Als je al een nummerplaat van het Europese type hebt hou je deze en krijg je enkel een nieuw inschrijvingsbewijs. Deze moet je altijd in de auto bewaren. De nummerplaat bevestig je achteraan op je auto. Voor de voorkant heb je een replica nodig. Deze kan je online kopen of bij de meeste doe-het-zelfwinkels en slotenmakers.
 • De originele verkoopfactuur. Koop je de auto bij een autohandelaar? Dan maakt deze ook een nieuwe factuur op. Controleer altijd of alle verplichte gegevens op de verkoopovereenkomst staan.
 • Het keuringsattest en tweedehandsrapport. Deze krijgt de verkoper mee bij de speciale keuring voor verkoop. Alleen met een groen keuringsbewijs en de nodige extra documenten kan je als nieuwe eigenaar namelijk de auto ook effectief inschrijven en verzekeren.
 • Het gelijkvormigheidsattest. Deze geeft aan dat de wagen voldoet aan de nodige technische specificaties.
 • De Car-Pass. Dit is een ander officieel en verplicht document dat de verkoper je geeft als je je tweedehands auto koopt. Het formulier mag maximum twee jaar oud zijn en geeft een overzicht van de kilometerstand van de wagen op verschillende momenten. Het document is bedoeld om fraude met de kilometerteller tegen te gaan.

verplichte documenten bij het kopen van een tweedehands auto

Mag ik met een tweedehands auto meteen naar huis rijden?

Neen. Op de dag dat je de tweedehands auto koopt ben je nog niet meteen verzekerd. Dit is echter altijd verplicht. Bovendien staat het voertuig nog niet op je naam en heeft deze nog geen nummerplaten. Enkel met een aanhangwagen waarmee je de tweedehands auto kan vervoeren mag je deze mee naar huis nemen.

Het eenvoudigste is om na het kopen van de tweedehands auto de boorddocumenten mee te nemen maar de wagen zelf nog even bij de verkoper te laten staan. Bezorg het roze aanvraagformulier aan je verzekeraar. Zodra de inschrijving in orde is ontvang je binnen de 24 uur het inschrijvingsbewijs en je nummerplaat. Daarmee kan je terug naar de verkoper om je tweedehands auto op te halen.

In dit artikel