Waar staan de trajectcontroles


Trajectcontroles worden steeds vaker opgenomen in het verkeer: ze zijn dan ook eerlijker en veiliger dan flitspalen. De vraag is wel: waar staan ze? We geven je een overzicht. 

Waar staan trajectcontroles?

Het doel is om tegen 2020 zoveel mogelijk flitspalen te vervangen door trajectcontroles, zowel op gewestwegen als snelwegen. Op onderstaande kaart staan de huidige trajectcontroles in het groen, de toekomstige controles in het oranje:


(c) wegenenverkeer.be

Hoe werken trajectcontroles?

Over een bepaald traject wordt er gekeken hoe snel je rijdt. Dit doen ze aan de hand van twee foto’s: foto één aan het begin van het traject en foto twee aan het einde. Een computersysteem matcht de nummerplaten en berekent de gemiddelde snelheid aan de hand van het tijdsverschil tussen de twee foto’s.

Een voorbeeld: de meetpunten liggen een kilometer uit elkaar. Een voertuig dat 120 km/u rijdt, gaat hier 30 seconden over doen. Alle voertuigen die een kortere tijd afleggen, rijden dus te snel. Ligt je gemiddelde snelheid hoger dan de toegelaten snelheid? Dan worden je gegevens doorgegeven aan de politie.

Op sommige trajecten zijn er meer dan twee cameraposten, voor ieder deeltraject wordt dan de gemiddelde snelheid vastgelegd. De hoogst gemeten snelheid bepaalt dan of er een bekeuring volgt. Hoe dan ook, voor het gehele traject kan er maximaal één boete worden uitgeschreven.

De gemeten snelheid wordt net als bij andere snelheidscontroles gecorrigeerd. Voor snelheden tot 100 km/u is er een correctiemarge van 6 km/u, boven 100 km/u wordt er 6% afgetrokken van de gemeten snelheid.

Weetje: in 2018 werden we zo’n 3,4 miljoen keer geflitst, dat is zo’n 10.000 keer per dag. In totaal zijn dit een kwart meer flitsboetes t.o.v. 2017, mede dankzij trajectcontroles. Op het traject registreerde men wel:

  • 15% à 30% minder ongevallen
  • 29% minder lichte snelheidsovertredingen
  • 78% minder zware snelheidsovertredingen

Wat zijn de voordelen van trajectcontroles?

Trajectcontroles worden ook gebruikt voor andere doeleinden. Zo kunnen ze voertuigen op de pechstrook detecteren en de gemiddelde reistijd berekenen door gegevens van verschillende trajectcontroles te vergelijken.

Niet alleen Belgische nummerplaten worden herkent door het systeem, maar ook die van omliggende landen. Het systeem herkent daarnaast ook verschillende voertuigklassen, waardoor ze kunnen zien wanneer een vrachtwagen over zijn maximumsnelheid zit.

Jammer genoeg gaat dit systeem nooit echt de flitspalen volledig vervangen. In bochten met verkeerswisselaars of ringwegen met korte trajecten tussen op- en afritten is het quasi onmogelijk om deze technologie toe te passen.

In dit artikel