Tolwegen in Europa


De prijs van de tolwegen berekenen: als je deze zomer met de auto op vakantie trekt, zal je er wellicht niet aan ontkomen. En niet alleen als je over Franse tolwegen gaat bollen. Ook in pakweg Italië, Spanje en Kroatië moet je in de buidel tasten. Hieronder geven we je een overzicht van alle tolwegen in Europa. En hoe je de tol berekent of zelfs vermijdt.

Dit artikel geeft enkel informatie voor auto’s met een Maximale Toegelaten Massa van 3,5 ton.

Wat zijn tolwegen?

Op deze wegen betaal je een bedrag, om ervan gebruik te maken. Zo kennen onze zuiderburen geen wegentaksen, maar moeten ze ook betalen op Franse tolwegen. Net zoals de buitenlanders dus, die door Frankrijk rijden. De inkomsten van die tol worden gebruikt voor het onderhouden van de infrastructuur en het bouwen van nieuwe wegen.

In landen als Oostenrijk en Zwitserland moet je een wegenvignet kopen om over de snelwegen te rijden. In Noorwegen gebruiken zijn de tolwegen er dan weer tijdelijk, om grote infrastructuurwerken zoals bruggen en tunnels te financieren. Maak je er gebruik van, dan betaal je mee. Is de kostprijs terugverdiend? Dan stoppen de Noren op dat traject met tol berekenen.

Waar in Europa zijn er tolwegen?

De landen in Europa waar je geen tol moet betalen zijn in de minderheid. Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Moldavië, Montenegro, Nederland en Zweden. In deze landen betaal je niet om over de snelweg te rijden, maar er is in ieder land wel minstens één traject waar je toch voor betaalt. Het gaat dan meestal om een specifieke brug of tunnel. Hier vind je een overzicht:

In meer en meer grote steden in Europa vind je trouwens milieuzones. Daarbij moet je auto aan bepaalde voorwaarden voldoen, om binnen te mogen. En als dat het geval is, is het nog altijd vaak nodig om een betalende milieusticker te kleven. In de handige app Green-Zones vind je al deze milieuzones, voor heel Europa. En waar je met welke wagen de stad in mag rijden.

Die verschillende regels in verschillende landen betekenen dat je niet enkel rekening moet houden met het land van je bestemming, maar ook met de landen waar je onderweg doorrijdt. Maak je een roadtrip met verschillende stops? Of rij je naar een verre bestemming? Hou daar dan rekening mee.

Hieronder leggen we per land alles uit over het tol berekenen.

Tolwegen in Bulgarije

In Bulgarije heb je een digitaal wegenvignet nodig, om op eender welke weg te mogen rijden. Dit regel je best vooraf online, maar je kan er ook voor stoppen aan de grensovergang. De klassieke stickers zijn in 2019 afgeschaft. Je hebt de keuze uit een vignet voor een week, een maand of een jaar. Een vignet is trouwens niet nodig, als je met de motor rijdt.

Daarnaast vind je in Bulgarije twee tolbruggen, om Roemenië over de Donau in en uit te rijden. Deze staan tussen Rousse en Giurgiu, en tussen Vidin en Calafat. Je betaalt er dus een extra som, bovenop het digitale wegenvignet.

Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk betaal je tol of péage, op de meeste autosnelwegen. Daarnaast zijn er ook verschillende tolbruggen en toltunnels. Je betaalt aan tolpoortjes. Dat kan op twee manieren: cash of met een kredietkaart. Er is ook nog een handige tolbadge, waarbij je niet meer moet aanschuiven aan de tolpoortjes en de péage achteraf automatisch van je rekening wordt gehaald.

Hoeveel tol je betaalt, hangt af van je voertuig. Er bestaan vijf categorieën, waarbij je meer moet neertellen als je een caravan of aanhangwagen bij je hebt.

Een tip: bereken op voorhand de péage van jouw reisweg, via de website van ASFA.

Tolwegen in Griekenland

In Griekenland betaal je tol op bijna alle snelwegen. Hoeveel je moet neertellen hangt af van het voertuig waarmee je rijdt en de afstand die je aflegt. Betalen doe je aan de tolstations. Denk er wel aan: op de meeste plekken is dat enkel cash mogelijk.

Tolwegen in Hongarije

In Hongarije heb je een digitaal wegenvignet nodig, om op de autosnelwegen te mogen rijden. Dit zijn alle wegen die met een M beginnen, gevolgd door een getal. De Hongaren noemen het systeem e-Matrica. De papieren versie is daarbij ondertussen afgeschaft. De controle door de overheid gebeurt nu volledig elektronisch, via je nummerplaat.

Het e-vignet moet je gekocht hebben, voor je de snelweg in Hongarije oprijdt. Dat kan je voor het vertrek thuis doen, maar ook aan de grensovergang en in de meeste tankstations.

Tolwegen in Italië

In Italië betaal je tol, op bijna alle autostrades. Dit doe je aan een tolhokje, wanneer je een afrit genomen hebt. Naast deze autostrada zijn er ook de superstrada: wegen met minstens twee rijstroken per richting, waar je geen tol moet betalen.

Buiten de Sint-Gotthardtunnel, betaal je ook als je de belangrijkste tunnels en bergpassen op de grens met Frankrijk en Zwitserland wil gebruiken:

  • De Fréjustunnel 
  • De Mont Blanctunnel 
  • De Grote Sint-Bernhardstunnel 

Hoe diep je in de buidel moet tasten hangt af van het voertuig zelf, en de afstand die je hebt afgelegd. Cash en kredietkaart zijn daarbij de twee mogelijkheden. Bankkaarten worden hier en daar ook aanvaard, maar ga hier niet automatisch van uit. De prijs voor jouw traject check je makkelijk op voorhand, via de site van Autostrade.

Daarnaast kan je ook een Viacard kopen in een tankstation langs de autostrades. Deze magnetische kaarten van 25, 50 of 75 euro gebruik je aan aparte tolpoortjes, waar meestal veel minder volk staat aan te schuiven. Het tolbedrag wordt dan van de Viacard afgetrokken. Verder is er nog Telepass, waarmee je via een elektronische tolbadge op je voorruit betaalt.

Opgelet: in de regio’s Varese, Como, Milaan en Bergamo zijn er een aantal snelwegen, waar geen tolhokjes staan. Deze zogenaamde Free Flow vind je op delen van de A36, A59 en A60. De tolheffing gebeurt via nummerplaatherkenning. Binnen de 15 dagen na het passeren op deze autostrades moet je je aanmelden op de website, en daar betalen met de kredietkaart.

Verder is er nog een speciale stadstol, als je Milaan tijdens weekdagen wil binnenrijden. Dit wordt aangeduid als AreaC. Deze moet je de dag zelf betalen. Dat kan via de parkeermeters, tabaks- en krantenwinkels of online.

Tolwegen in Kroatië

In Kroatië betaal je tol op elke snelweg, behalve op deze bij Zagreb. Dit doe je via de klassieke tolhokjes. Hoeveel dat precies is hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Je kan er naast de kredietkaart ook met euro’s terecht. Een sneller alternatief is de elektronische tolbadge (wat de Kroaten het ETC-systeem noemen).

Tolwegen in Noord-Macedonië

In Noord-Macedonië betaal je tol op de snelwegen. Hoeveel je betaalt hangt af van je voertuig en de afstand die je aflegt. Betalen doe je aan tolhokjes. Dat kan in Noord-Macedonische denars of met een creditcard. Hou er rekening mee dat euro’s niet overal worden aanvaard.

Tolwegen in Noorwegen

In Noorwegen betaal je tol op de meeste hoofdwegen. Deze zijn meestal tijdelijk, totdat de bouwkosten zijn terugverdiend. Voor hoofdstad Oslo en steden als Bergen, Kristiansand en Trondheim is er ook een stadstol, als je met de auto het centrum in wil rijden.
Op enkele kleinere tolstations in Noorwegen na, hoef je meestal niets te doen. Je nummerplaat wordt automatisch herkend en je ontvangt de afrekening na een paar maanden in je bus. Aangezien de kosten snel kunnen oplopen, is het echter beter om je auto vooraf al te registreren op de site van EPC. Zo heb je hier tijdens je reis al een zicht op. Bovendien krijg je zo een verlaagd tarief, wanneer je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt.
Maak je een roadtrip door de Scandinavische landen? Dan is EasyGo een handig alternatief. Met deze elektronische tolbadge betaal je voor snelwegen, bruggen en tunnels in Noorwegen, Zweden en Denemarken. En het is ook geldig voor verschillende veerboten tussen Duitsland en Denemarken.

Tolwegen in Oostenrijk

In Oostenrijk heb je een wegenvignet nodig, om over de snelwegen te mogen rijden. Dit geldt zowel voor de Autobahen (A-wegen) als de Schnellstrassen (S-wegen). Daarnaast zijn er nog de Sondermautstrecken. Hier is het wegenvignet niet verplicht, maar betaal je een aparte tol:

A9 (Pyhrn Autobahn), via de Bosruck- en Gleinalmtunnel
A10 (Tauern Autobahn), via de Tauern- en Katschbergtunnel
A11 (Karawanken Autobahn), via de Karawankentunnel
A13 (Brenner Autobahn)
S16 (Arlberg Schnellstraße), via de Arlberg Straßentunnel

Voor het wegenvignet in Oostenrijk heb je de keuze tussen een sticker die je op de voorruit van je auto kleeft, of een digitaal vignet dat aan je nummerplaat wordt gekoppeld. Beide kosten evenveel en zijn geldig voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar.

Het wegenvignet in stickervorm koop je aan de grensovergang, bij een tankstation net voor de grens of in een postkantoor. Een digitaal wegenvignet is te bestellen op de website van Asfinag of via de app. Let er wel op dat je een online besteld digitaal wegenvignet niet onmiddellijk kan gebruiken. Het is pas na 18 dagen geldig.

Tolwegen in Polen

In Polen betalen gewone personenwagens op drie snelwegen tol: de A1, A2 en A4. Dat doe je aan de tokhuisjes, met een kredietkaart of cash. Eurobankbiljetten worden daarbij ook aangenomen. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Daarnaast bestaat er ook een elektronische tolbadge, die daar viaAUTO heet.

Tolwegen in Portugal

In Portugal betaal je tol op heel wat snelwegen. Hoeveel je betaalt hangt af van je wagen en de afstand die je aflegt. Er zijn daarbij twee soorten snelwegen:
Op de klassieke autostrade betaal je aan tolpoortjes, met je kredietkaart. Op bepaalde plaatsen kan dit ook cash.

Op de elektronische snelwegen wordt je wagen automatisch geregistreerd. Deze worden aangeduid met ‘Portagem electronica’. De handigste manier om ervoor te zorgen dat je hierop kan rijden, is door aan de grens te stoppen bij een Welcome Point. Via Easytoll koppel je dan je nummerplaat aan je kredietkaart, waarna de tol automatisch wordt afgehouden.

Op de site van Portugal Tolls bereken je eenvoudig hoeveel jouw route precies zal kosten.

Tolwegen in Roemenië

In Roemenië heb je een digitaal wegenvignet nodig, om op alle wegen en autosnelwegen te mogen rijden. Deze rovinieta koop je online of bij tankstations, postkantoren en grensposten. Hoeveel je betaalt, hangt af van hoe lang je in Roemenië bent. Je hebt daarbij de keuze uit vignetten voor 7, 30 en 90 dagen. Verder is er ook een variant voor het volledige kalenderjaar.

Daarnaast zijn er ook vier tolbruggen over de Donau, waarvoor je extra tol moet betalen. Hier heb je een extra vignet voor nodig, dat meestal enkel cash betaald kan worden:
DN56/E79 Calafat – Vidin (grens met Bulgarije)

DN5/E70-E85 Giurgiu – Roussé (grens met Bulgarije)

DN2A/E60 Giurgeni – Vadul Oii

N3A/N22C Fetesti – Cernavoda

Tolwegen in Servië

In Servië betaal je tol op alle snelwegen, aan de tolhokjes. Hoeveel je moet neertellen hangt af van je voertuig en de afstand die je aflegt. Dat kan met cash geld (dinars en euro’s worden aanvaard) of je kredietkaart.

Tolwegen in Slovenië

In Slovenië heb je een wegenvignet nodig, om op de auto(snel)wegen te mogen rijden. Deze koop je in een tankstation of supermarkt in Slovenië zelf, maar ze zijn ook te krijgen in de buurlanden bij de grensstreek. Je hebt de keuze uit een vignet voor een week, een maand, zes maanden of een jaar. Daarnaast bestaat er ook een digitaal wegenvignet, dat je voor vertrek online kan regelen.
Denk er ook aan dat je extra tol moet betalen voor de Karawankentunnel.

Tolwegen in Slowakije

In Slowakije heb je een digitaal wegenvignet nodig, om op de meeste auto(snel)wegen te mogen rijden. Op sommige wegen moet je echter geen tol betalen: die herken je aan de tekst ‘Bez Uhrady’.
Dit zogenaamde e-ticket kan je op voorhand online kopen, maar ook krijgen in een reeks tankstations of via automaten aan de grensovergang. Je hebt de keuze uit een vignet voor 10 of 30 dagen en een jaar.

Tolwegen in Spanje

In Spanje betaal je tol op de meeste snelwegen, die autopistas heten (AP-nummers). De autowegen of autovías zijn tolvrij (A-nummers). De komende jaren zullen verschillende tolwegen daarbij omgevormd worden tot autovías.
Je betaalt aan tolpoortjes, met cash geld of een kredietkaart. De klassieke bankkaart kan hier en daar ook, maar ga er niet van uit. Hoeveel tol je betaalt, hangt af van je traject en je voertuig. Met een caravan of aanhangwagen betaal je meer dan voor een gewone personenwagen.
Op de site van autopistas bereken je hoeveel tol je moet betalen voor je traject in Spanje.

Tolwegen in Tsjechië

In Tsjechië heb je een tolvignet nodig, om op de meeste auto(snel)wegen te mogen rijden. Voor motoren is dit niet nodig. De enkele routes waar tol niet betaald moet worden, herken je aan de tekst ‘Bez Poplatku’ of een vignetsymbool dat doorstreept is.

Je koopt het vignet in een tankstation aan de grens, bij een postkantoor of via de douanekantoren aan de grensovergang. Je hebt de keuze uit een biljet voor 10 dagen, een maand of een jaar. Op dit moment bestaat er enkel een klassieke versie, die je op de voorruit kleeft.

Tolwegen in Turkije

In Turkije heb je een elektronisch wegenvignet of kaart nodig, om op de meeste snelwegen te mogen rijden. Het vignet kleeft op de voorruit van je auto, terwijl de kaart voor meerdere auto’s gebruikt kan worden. Je laadt ze op voorhand op, wanneer je een exemplaar koopt in een postkantoor, bank of tankstation langs de snelweg.

Daarnaast betaal je ook tol voor verschillende bruggen en tunnels:

De Bosporusbrug
De Fatih Sultan Mehmetbrug
De Yavuz Sultan Selimbrug
De Eurasia Tunnel
De autotunnel onder de Bosporus, tussen Europa en Azië

Tolwegen in het Verenigd Koninkrijk

De meeste autosnelwegen (motorways), bruggen en tunnels in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn tolvrij. Maar naast een aantal bruggen en tunnels op het eiland zijn er ook twee autostrades, waar je toch tol moet betalen voor het gebruik ervan:
De M6, boven Birmingham

De A282 (Dartford Crossing): het oostelijke deel van de ringweg van Londen (M25)
De tol is over het algemeen vrij laag. Op sommige wegen geldt ze bovendien enkel op weekdagen. Aangezien de bedragen klein zijn, kan je enkel cash betalen. Let wel op: voor Dartford Crossing moet je de betaling op voorhand regelen. Dat kan ook online.

Tolwegen in Zwitserland

In Zwitserland heb je een wegenvignet nodig, om op alle snelwegen en nationale wegen te mogen rijden. Het Autobahnvignette is een sticker die je op de voorruit van je auto kleeft. Het is een jaar geldig en koop je aan de grensovergang of een benzinestation voor de grens. Momenteel is er nog geen digitale versie van het vignet.

Daarnaast is er een extra tol voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt la Schera-Tunnel (La Drossa).

In welke landen zijn er geen tolwegen?

De landen waar je geen tol moet betalen in Europa zijn een minderheid. Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Moldavië, Montenegro, Nederland en Zweden. In deze landen betaal je niet om over de snelweg te rijden, maar er is in ieder land wel minstens een traject waar je toch voor betaalt. Het gaat dan meestal om een specifieke brug of tunnel. Hier vind je een overzicht:

België:

Er zijn geen tolwegen in België. Tol moet wel betaald worden in de Liefkenshoektunnel
onder de Schelde ten noorden van Antwerpen (de tarieven vind je op liefkenshoektunnel.be).

Denemarken:

In Denemarken zijn er geen tolwegen. Voor de Grote Belbrug en voor de Sontbrug, ook bekend als The Bridge, tussen Denemarken en Zweden, moet wel tol betaald worden.

Maak je een roadtrip door de Scandinavische landen? Dan kan Easygo.com handig zijn. Met het systeem kan je tol betalen voor snelwegen, bruggen en tunnels in Noorwegen, Zweden en Denemarken en het is ook een geldig betaalmiddel voor verschillende veerboten tussen Duitsland en Denemarken.

Duitsland:

Duitsland heeft geen tolwegen op dit moment, maar daar komt binnenkort wel verandering in. De invoering heeft voorlopig wel al zeker tot eind 2020 vertraging opgelopen. Voor vakantiegangers die enkel een stuk door Duitsland rijden, zouden er ook aangepaste tarieven komen. In veel Duitse steden heb je wel een milieusticker nodig. Er zijn drie soorten stickers, afhankelijk van het type voertuig waarmee je rijdt. Een overzicht van alle Duitse Umweltzonen vind je hier. Blijf je op de snelweg, dan heb je geen sticker nodig. Je kan een milieusticker hier al kopen bij VAB of in Duitsland zelf bij TÜV.

Moldavië:

Er zijn geen tolwegen in Moldavië. Buitenlandse voertuigen moeten aan de grens wel een wegenbelasting betalen. Het bedrag hangt af van de duur van het verblijf in Moldavië.

Montenegro:

In Montenegro zijn er geen tolwegen. Tol moet wel betaald worden voor de Sozinatunnel.

Nederland:

Er zijn geen tolwegen in Nederland. Er moet wel tol betaald worden in de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel.

Zweden:

Net zoals in Denemarken zijn er geen tolwegen in Zweden. Wel moet je tol betalen voor de Motalabrug, de Sundsvallbrug en de Sontbrug. Op de Sontbrug betaal je contant of met kredietkaart. Voor de andere twee bruggen hoef je niets te doen. Via
nummerplaatherkenning wordt de rekening je achteraf toegestuurd. Verder betaal je ook een congestion tax als je met de wagen in Stockholm of Göteborg rijdt.

Wat is een tolbadge?

Dit is een elektronisch betalingssysteem om tol te betalen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Het kleine kastje plaats je tegen de binnenkant van je voorruit. Met die tolbadge wordt je wagen automatisch geregistreerd als je door de tolpoortjes gaat.
Tolwegen zijn vaak de snelste routes op weg naar jouw bestemming, maar in de vakantieperiodes kan het ook erg druk worden aan de tolpoortjes. Een tolbadge kan dan handig zijn om er sneller door te komen.

De voordelen van een tolbadge?

Je hoeft bij de tolhokjes geen bankkaart boven te halen of een contante betaling te doen. De slagboom gaat automatisch open als je nadert. Er zijn aparte tolpoortjes voor wie een tolbadge heeft, meestal aangeduid met een grote “T”. Ze zijn over het algemeen minder druk en verlopen vlotter.
De kosten worden pas na een maand van je kredietkaart gehaald.

Waar koop je een tolbadge?

Met de tolbadge kan je elektronisch tol betalen op de snelwegen, ook als buitenlander. Via bipandgo.com en topEurop kan je een badge aanvragen. Dat kan ook via pechverhelpingsdiensten als Touring en VAB. Bip&Go en topEurop kan je allebei gebruiken in Frankrijk en Spanje, maar topEurop is daarnaast ook geldig voor Portugal en Italië.

Hoe vermijd je tolwegen?

Heb je een GPS-systeem in je wagen, dan kan je daar de optie kiezen om tolwegen te vermijden.

Routeplanners

Ook met de apps of onlinerouteplanners van bijvoorbeeld Google Maps, Waze en Mappy stippel je makkelijk een route uit zonder tolwegen.

De meest uitgebreide routeplanner is die van ViaMichelin. Je kan er niet alleen kiezen voor de meest aangeraden, de snelste, de kortste of de zuinigste route, maar ook voor die met de meeste bezienswaardigheden onderweg. Ideaal voor een roadtrip. Verder kan je er ook berekenen hoeveel tol je moet betalen op jouw trip en hoe hoog de brandstofkosten ongeveer zullen zijn.

Goedkoper door Frankrijk

Wil je vooral snel je bestemming bereiken, dan kies je best voor de Franse tolwegen. De wegen zijn het best onderhouden en het zijn vooral snelwegen, waarop je dus sneller kan rijden. Maar ook dan zijn er tips om je rit door Frankrijk goedkoop te houden. Rijd je richting het zuiden,
dan kan het bijvoorbeeld interessant zijn om via Luxemburg richting Zuid-Frankrijk te rijden. Niet alleen tank je goedkoper in Luxemburg, ook het toltraject is via deze route een stuk
zuiniger.

Péage vermijden

Op de website autoroute-eco.fr worden tips gegeven welke dure stukken je kan omzeilen. Je ontdekt er ook hoe en waar je je tolkosten kan verminderen door op bepaalde plekken van de snelweg af te rijden en er onmiddellijk weer op te gaan. Korte stukken zijn veel goedkoper en zo kan je de tolkosten gemiddeld 20% lager houden dan wat je normaal zou betalen.

Wil je helemaal tolvrij door Frankrijk? Dan kan je gebruik maken van de oude Routes Nationales, de voorlopers van de snelwegen. De Route Nationale 7, vroeger bekend als de Autoroute des Vacances rijdt je dwars door Frankrijk naar het zuiden. Onderweg valt er ook nog eens vanalles te ontdekken, zo maak je er een echte roadtrip van.

Goedkoper door Spanje

In Spanje betaal je vooral tol op de snelwegen langs de kust en tussen de grote steden. De snelwegen in het binnenland zijn wel bijna allemaal gratis. Op de website About Spain vind je een overzichtskaart om jouw trip goedkoper te maken. Dat je daarbij de platgetreden paden verlaat en af en toe een charmante omweg maakt, maakt het alleen maar avontuurlijker.

In dit artikel