Tolwegen in Europa


Trek je deze zomer met de auto op vakantie en lig je graag zo snel mogelijk ergens op een strand langs de Middellandse Zee? Dan weet je dat de snelste route naar de zon langs een pak tolwegen loopt, of je nu richting Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal reist. Plan je een roadtrip of rijd je door verschillende landen naar jouw bestemming? Ontdek hier in welke Europese landen je tol betaalt, hoe je de tol kan berekenen of gewoon vermijden.

Wat is tol?

Tol is het geld dat je betaalt om gebruik te maken van bepaalde wegen. Zo betalen de Fransen geen wegentaksen, maar wel tol op de autostrades, net zoals buitenlanders die door Frankrijk rijden. In landen als Oostenrijk en Zwitserland moet je een wegenvignet kopen om over de snelwegen te rijden. In Noorwegen gebruiken ze het tolsysteem dan weer om grote infrastructuurwerken als bruggen en tunnels te financieren. Maak je er gebruik van, dan betaal je mee. Is de kostprijs terugverdiend? Dan vervalt de tol op dat traject.

Waarom moet je tol betalen?

In België betalen we geen tol, maar hebben we wel de wegenbelasting. Die bestaat in Frankrijk bijvoorbeeld niet, maar betaal je via de péage voor het gebruik van de weg. De inkomsten van die tol worden gebruikt voor het onderhouden van de infrastructuur en het bouwen van nieuwe wegen. Als je volgende zomer dus even uitrust aan een picknickbank, bij een speeltuin op een ruime snelwegparking ergens in het midden van Frankrijk weet je dus waar dat tolgeld zo allemaal naartoe gaat.

In welke landen moet je tol betalen?

De meeste Europese landen hebben tolwegen. Hoe dat werkt, hangt af van land tot land. In sommige landen heb je een vignet nodig, op andere plaatsen betaal je tol op de snelweg of aan grensovergangen.

In een groeiend aantal grote steden zijn er ook milieuzones ingesteld, waarbij je betaalt als je met je wagen de stad in wil. De handige app Green-Zones toont in heel Europa de milieuzones en waar je met welk voertuig binnen mag. Die verschillende regels in verschillende landen betekenen dat je niet enkel rekening moet houden met het land van je bestemming, maar ook met de landen waar je onderweg doorrijdt. Maak je een roadtrip met verschillende stops of rij je naar een verre bestemming? Ontdek in het overzicht in welk land je wat moet betalen.

Bulgarije:

In Bulgarije heb je een wegenvignet nodig om er te mogen rijden, dat is een sticker die je duidelijk zichtbaar op de voorruit van je auto moet kleven. Je kan het vignet kopen aan de grensovergang en hebt de keuze uit een vignet voor een week, een maand of een jaar.

Daarnaast zijn er in Bulgarije twee tolbruggen richting Roemenië, in Rousse en Vidin.

Frankrijk:

In Frankrijk betaal je tol of péage op de autosnelwegen. Je betaalt er aan tolpoortjes voor je de snelweg afrijdt. Dat kan op drie manieren: cash, met een kredietkaart of met een badge.

Hoeveel tol je betaalt, hangt ook af van je voertuig. Met een caravan of aanhangwagen betaal je meer dan voor een gewone personenwagen.

Op de website van autoroutes.fr kan je de péage berekenen voor jouw traject.

Griekenland:

Je betaalt tol in Griekenland op de autostrades. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je  aflegt. Betalen gebeurt aan tolhokjes. Op de meeste plekken kan dat enkel cash.

Hongarije:

In Hongarije betaal je tol op de autosnelweg, dat zijn alle wegen die met een M beginnen, gevolgd door een getal. Je hebt daarvoor een e-vignet of e-Matrica nodig.

Een e-vignet moet je kopen voor je de snelweg oprijdt. Dat kan aan de grensovergang, in de meeste tankstations of bij een verkooppunt van de snelwegmaatschappij.

Je nummerplaat wordt automatisch herkend op de snelweg, je hoeft het vignet niet op de
voorruit van je auto te kleven.

Italië:

Je betaalt tol in Italië op de snelwegen. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Betalen gebeurt aan tolhokjes. Dat kan cash bij alle bemande hokjes, met kredietkaart of met een VIA-card.

De VIA-card is een magnetische kaart met een waarde van 25 of 50 euro die je kan kopen in de meeste tankstations langs de autostrade. Voor VIA-cards zijn er aparte tolpoortjes waar
het meestal sneller gaat. Het te betalen bedrag wordt van de VIA-card afgetrokken.
Op de grens met Frankrijk en Zwitserland betaal je ook tol voor enkele belangrijke tunnels:

  • De Grote-Sint-Bernardtunnel richting Zwitserland (de tarieven vind je hier).
  • De Fréjustunnel richting Frankrijk (de tarieven vind je hier).
  • De Montblanctunnel richting Frankrijk (de tarieven vind je hier).

Kroatië:

In Kroatië betaal je tol op de snelwegen, behalve op de snelweg bij Zagreb. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Betalen gebeurt aan tolhokjes. Dat kan cash bij alle bemande hokjes, met kredietkaart of met een ETC-badge.

Macedonië:

In Macedonië betaal je tol op de snelwegen. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Betalen gebeurt aan tolhokjes.

Noorwegen:

In Noorwegen betaal je tol op de meeste snelwegen. Voor hoofdstad Oslo en steden als Bergen, Kristiansand en Trondheim moet je ook stadstol betalen als je met de auto het centrum in wil.

Er zijn nog maar enkele kleinere tolstations in Noorwegen waar je direct moet betalen. Op alle andere routes hoef je helemaal niets te doen. Je nummerplaat wordt automatisch herkend en je ontvangt na een paar maanden de afrekening in je bus. Je kan je wagen wel al vooraf registreren via AutoPass.no, zo kan je tijdens je reis de kosten van je route al
bijhouden.

Maak je een roadtrip door de Scandinavische landen? Dan kan EasyGo handig zijn. Met het systeem kan je tol betalen voor snelwegen, bruggen en tunnels in Noorwegen, Zweden en Denemarken en het is ook geldig voor verschillende veerboten tussen Duitsland en Denemarken.

Oostenrijk:

In Oostenrijk betaal je tol op alle snelwegen, de Autobahnen en Schnellstrassen. Daarvoor heb je een verplicht wegenvignet nodig. Rijd je langs de Sondermautstrecken, dat zijn
bepaalde stukken van de Oostenrijkse expreswegen, dan moet je nog extra tol betalen.

Voor het wegenvignet in Oostenrijk kan je kiezen tussen een sticker die je op de voorruit van je auto kleeft of een digitaal vignet dat wordt gekoppeld aan het kenteken van je auto. De twee opties hebben dezelfde prijs en zijn geldig voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar.

Het stickervignet koop je aan de grensovergang, bij de meeste tankstations net voor de grens of in postkantoren. Voor het digitale vignet kan je terecht op de website van Asfinag of via de app. Let er wel op dat je het digitale vignet niet onmiddellijk kan gebruiken. Het is pas na 18 dagen geldig.

Polen:

Er zijn voor personenwagens drie tolwegen in Polen, de snelwegen A1, A2 en A4. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Betalen gebeurt aan tolhokjes. Dat kan contant of met een kredietkaart.

Portugal:

In Portugal moet je tol betalen op de snelwegen. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt.

Er zijn twee soorten snelwegen. Op de klassieke autostrade betaal je aan tolpoortjes met je kredietkaart of cash. Op de elektronische snelwegen wordt je wagen automatisch geregistreerd. Afhankelijk van de uitbater van de snelweg zijn er verschillende manieren om de tol dan te betalen.

Op Portugaltolls vind je een overzicht van de betaalmogelijkheden en kan je de berekenen hoeveel jouw route zal kosten.

Roemenië:

In Roemenië moet je tol betalen op de wegen en autosnelwegen. Dat gebeurt met een elektronisch tolvignet, de rovinieta. Je kan het vignet online kopen of bij postkantoren, tankstations en grenskantoren van de overheid. De wegenbelasting is afhankelijk van het aantal dagen dat je in Roemenië bent.

Daarnaast zijn er ook vier tolbruggen in Roemenië waarvoor je extra moet betalen. De tarieven vind je hier.

Servië:

In Servië betaal je tol op de snelwegen. Hoeveel je betaalt hangt af van de klasse van je voertuig en de afstand die je aflegt. Betalen gebeurt aan tolhokjes. Dat kan contant of met een kredietkaart.

Slovenië:

In Slovenië betaal je tol op alle snelwegen en autowegen. Daarvoor heb je een verplicht wegenvignet nodig. Je kan het vignet kopen in tankstations en supermarkten aan de grens. Je hebt de keuze uit een vignet voor een week, een maand, zes maanden of 14 maanden.

Daarnaast betaal je ook extra tol voor de Karawankentunnel.

Slowakije:

In Slowakije betaal je tol op alle snelwegen en autowegen. Daarvoor heb je een elektronisch vignet nodig. Je kan het vignet online kopen, in de meeste tankstations of via automaten aan de grensovergang. Je hebt de keuze uit een biljet voor 10 dagen, een maand of een jaar.

Spanje:

In Spanje betaal je tol op de meeste snelwegen of autopistas. De nationale wegen of autovías zijn tolvrij.

Je betaalt er aan tolpoortjes. Dat kan contant of met een kredietkaart. Hoeveel tol je betaalt, hangt af van je traject en je voertuig. Met een caravan of aanhangwagen betaal je meer dan voor een gewone personenwagen. Op de site van autopistas bereken je hoeveel tol je moet betalen voor je traject in Spanje.

Tsjechië:

In Tsjechië moet je tol betalen op sommige snelwegen. Daarvoor heb je een tolvignet nodig. Je kan het vignet kopen in de meeste tankstations aan de grens, in postkantoren en bij de douanekantoren aan de grensovergang. Je hebt de keuze uit een biljet voor 10 dagen, een maand of een jaar.

Turkije:

In Turkije betaal je tol op alle snelwegen. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden: een elektronisch vignet dat je op de voorruit van je auto kleeft of een prepaidkaart. Je kan ze allebei kopen en opladen in postkantoren, de meeste banken of in tankstations langs de snelweg.

Daarnaast betaal je ook tol als je vanuit Europa de Bosporus over wil richting Azië, op de Fatih Sultan Mehmetbrug, de Bosporusbrug en in de Eurasia Tunnel.
Verenigd Koninkrijk: De meeste motorways (snelwegen), bruggen en tunnels in Groot-Brittannië en Noord-Ierland
zijn tolvrij, maar er zijn een paar uitzonderingen. Een overzicht van de plaatsen waar je wel tol moet betalen en hoeveel, vind je hier. De tol is over het algemeen vrij laag en op sommige wegen geldt de tol enkel tijdens weekdagen. Op de meeste tolwegen kan je enkel contant betalen.

Zwitserland:

In Zwitserland betaal je tol op alle snelwegen en nationale wegen. Daarvoor heb je een verplicht wegenvignet nodig. Het Autobahnvignette is een sticker die je op de voorruit van je auto kleeft. Het vignet is een jaar geldig en is te koop aan de grensovergang en in grote benzinestations vlak voor de grens.

Daarnaast is er een extra tol voor de Grote-Sint-Bernardtunnel (de tarieven vind je hier) en de Munt la Schera-Tunnel.

In welke landen betaal je geen tol?

De landen waar je geen tol moet betalen in Europa zijn een minderheid. Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Moldavië, Montenegro, Nederland en Zweden. In deze landen betaal je niet om over de snelweg te rijden, maar er is in ieder land wel minstens een traject waar je toch voor betaalt. Het gaat dan meestal om een specifieke brug of tunnel.

Hier vind je een overzicht:

België:

Er zijn geen tolwegen in België. Tol moet wel betaald worden in de Liefkenshoektunnel
onder de Schelde ten noorden van Antwerpen (de tarieven vind je op liefkenshoektunnel.be).

Denemarken:

In Denemarken zijn er geen tolwegen. Voor de Grote Belbrug en voor de Sontbrug, ook bekend als The Bridge, tussen Denemarken en Zweden, moet wel tol betaald worden.

Maak je een roadtrip door de Scandinavische landen? Dan kan Easygo.com handig zijn. Met het systeem kan je tol betalen voor snelwegen, bruggen en tunnels in Noorwegen, Zweden en Denemarken en het is ook een geldig betaalmiddel voor verschillende veerboten tussen Duitsland en Denemarken.

Duitsland:

Duitsland heeft geen tolwegen op dit moment, maar daar komt binnenkort wel verandering in. De invoering heeft voorlopig wel al zeker tot 2020 vertraging opgelopen. Voor vakantiegangers die enkel een stuk door Duitsland rijden, zouden er ook aangepaste tarieven komen. In veel Duitse steden heb je wel een milieusticker nodig. Er zijn drie soorten stickers, afhankelijk van het type voertuig waarmee je rijdt. Een overzicht van alle Duitse Umweltzonen vind je hier. Blijf je op de snelweg, dan heb je geen sticker nodig. Je kan een milieusticker hier al kopen bij VAB of in Duitsland zelf bij TÜV.

Moldavië:

Er zijn geen tolwegen in Moldavië. Buitenlandse voertuigen moeten aan de grens wel een wegenbelasting betalen. Het bedrag hangt af van de duur van het verblijf in Moldavië.

Montenegro:

In Montenegro zijn er geen tolwegen. Tol moet wel betaald worden voor de Sozinatunnel.

Nederland:

Er zijn geen tolwegen in Nederland. Er moet wel tol betaald worden in de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel.

Zweden:

Net zoals in Denemarken zijn er geen tolwegen in Zweden. Wel moet je tol betalen voor de Motalabrug, de Sundsvallbrug en de Sontbrug. Op de Sontbrug betaal je contant of met kredietkaart. Voor de andere twee bruggen hoef je niets te doen. Via
nummerplaatherkenning wordt de rekening je achteraf toegestuurd.

Verder betaal je ook een congestion tax als je met de wagen in Stockholm of Göteborg rijdt (meer info hier).

Tips en tricks om sneller op je bestemming te raken

Tolwegen zijn vaak de snelste routes op weg naar jouw bestemming, maar in de vakantieperiodes kan het ook erg druk worden aan de tolpoortjes. Een tolbadge kan dan handig zijn om er sneller door te komen.

Wat is een tolbadge?

Een tolbadge is een elektronisch betalingssysteem om tol te betalen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Het is een klein kastje dat je tegen de binnenkant van je voorruit plaatst.
Met die tolbadge wordt je wagen automatisch geregistreerd als je door de tolpoortjes gaat.

De voordelen van een tolbadge?

  • Je hoeft niet contant of met je bankkaart te betalen bij de tolhokjes. De slagboom
    gaat automatisch open als je nadert.
  • Er zijn aparte tolpoortjes voor wie een tolbadge heeft, meestal aangeduid met een
    grote “T”. Ze zijn over het algemeen minder druk en verlopen vlotter.
  • De kosten worden pas na een maand van je kredietkaart gehaald.

Waar koop je een tolbadge?

Met de tolbadge kan je elektronisch tol betalen op de snelwegen, ook als buitenlander. Via bipandgo.com en topEurop kan je een badge aanvragen. Dat kan ook via pechverhelpingsdiensten als Touring en VAB. Bip&Go en topEurop kan je allebei gebruiken in Frankrijk en Spanje, maar topEurop is daarnaast ook geldig voor Portugal en Italië.

Hoe vermijd je tolwegen?

Heb je een GPS-systeem in je wagen, dan kan je daar de optie kiezen om tolwegen te
vermijden.

Routeplanners

Ook met de apps of onlinerouteplanners van bijvoorbeeld Google Maps, Waze en Mappy stippel je makkelijk een route uit zonder tolwegen.

De meest uitgebreide routeplanner is die van ViaMichelin. Je kan er niet alleen kiezen voor de meest aangeraden, de snelste, de kortste of de zuinigste route, maar ook voor die met de meeste bezienswaardigheden onderweg. Ideaal voor een roadtrip. Verder kan je er ook berekenen hoeveel tol je moet betalen op jouw trip en hoe hoog de brandstofkosten
ongeveer zullen zijn.

Goedkoper door Frankrijk

Wil je vooral snel je bestemming bereiken, dan kies je best voor de tolwegen. De wegen zijn het best onderhouden en het zijn vooral snelwegen, waarop je dus sneller kan rijden. Maar ook dan zijn er tips om je rit door Frankrijk goedkoop te houden. Rijd je richting het zuiden,
dan kan het bijvoorbeeld interessant zijn om via Luxemburg richting Zuid-Frankrijk te rijden. Niet alleen tank je goedkoper in Luxemburg, ook het toltraject is via deze route een stuk
zuiniger.

Péage vermijden

Op de website autoroute-eco.fr worden tips gegeven welke dure stukken je kan omzeilen. Je ontdekt er ook hoe en waar je je tolkosten kan verminderen door op bepaalde plekken van de snelweg af te rijden en er onmiddellijk weer op te gaan. Korte stukken zijn veel goedkoper en zo kan je de tolkosten gemiddeld 20% lager houden dan wat je normaal zou
betalen.

Wil je helemaal tolvrij door Frankrijk? Dan kan je gebruik maken van de oude Routes Nationales, de voorlopers van de snelwegen. De Route Nationale 7, vroeger bekend als de Autoroute des Vacances rijdt je dwars door Frankrijk naar het zuiden. Onderweg valt er ook nog eens vanalles te ontdekken, zo maak je er een echte roadtrip van.

Goedkoper door Spanje

In Spanje betaal je vooral tol op de snelwegen langs de kust en tussen de grote steden. De snelwegen in het binnenland zijn wel bijna allemaal gratis. Op de website About Spain vind je een overzichtskaart om jouw trip goedkoper te maken. Dat je daarbij de platgetreden paden verlaat en af en toe een charmante omweg maakt, maakt het alleen maar avontuurlijker.

In dit artikel