Stormschade aan je auto: door derden, welke verzekering en meer


Stormschade aan je auto zadelt je bijna altijd met flink wat onverwachte kosten op. En al helemaal als je er geen derden aansprakelijk voor kan stellen. Stormschade aan je huis wordt vergoed via de brandverzekering. Maar hoe zit dat met je auto? Van een hagelbui tot stormschade door rondvliegende takken of dakpannen: we leggen je hieronder uit hoe en wanneer je verzekerd bent.

Ben ik verzekerd tegen stormschade aan mijn auto?

Dat hangt ervan af welke autoverzekering je hebt. Voor stormschade aan je eigen wagen is de wettelijk verplichte BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) in principe niet voldoende. Deze vergoedt namelijk enkel de schade die door jou bij anderen worden aanricht. Wanneer jij bijvoorbeeld in het midden van een hagelbui slipt en een fietser aanrijdt. Of in een extreem geval: als je auto door een windhoos verplaatst wordt en een schutting of gevel beschadigt.

Kan je geen tegenpartij aansprakelijk stellen voor de stormschade aan je eigen auto? Dan zal je verzekeraar enkel de herstelkosten betalen wanneer je een omniumverzekering hebt. Ook bij sommige mini-omniums is dit het geval. De meeste verzekeraars koppelen hier wel een franchise of vrijstelling aan. Dat betekent dat je zelf een deel van de herstelkosten moet betalen. Een belangrijke tip wanneer je autoverzekeringen vergelijkt: kijk op voorhand goed welke schade verzekerd is. De enige omniumverzekering is namelijk de andere niet. De waarborg ‘natuurevenementen’ of ‘natuurkrachten’ met bijkomende gevaren moet dan ook duidelijk in de polis vermeld worden.

Belangrijk: dit alles is enkel het geval wanneer je auto buiten staat geparkeerd. Wanneer je voertuig in je garage of onder een carport staat regel je de herstelkosten via de brandverzekering van je woning.

En wat als je zelf gewond raakt door een ongeval tijdens een storm? Als je in fout bent worden je medische kosten enkel terugbetaald als je een optionele bestuurdersverzekering hebt. De lichamelijke schade bij anderen wordt dan weer door jouw BA-verzekering gedekt. Inclusief de passagiers van je eigen auto.

Wat met stormschade aan mijn auto door derden?

Wanneer er wel een tegenpartij is, kan je deze via je autoverzekering aansprakelijk stellen voor de stormschade aan je wagen. Bijvoorbeeld: een boom op de parking van je werkgever die op je auto valt. Of een verdwaald reclamepaneel dat je voorruit verbrijzelt. Vervolgens onderzoeken en bepalen de autoverzekeraars van beide partijen samen de aansprakelijkheid. Bij schade door storm hangt dit eens te meer af van geval tot geval. Er kan namelijk sprake zijn van overmacht, zeker wanneer de weersomstandigheden extremer waren. Als de tegenpartij vervolgens effectief aansprakelijk gesteld wordt, krijg je de herstelkosten van de stormschade terugbetaald via je BA-autoverzekering.

Bij een discussie over de aansprakelijkheid bij stormschade is het handig dat je een rechtsbijstandverzekering kan inschakelen. Je krijgt dan zorgen administratieve en juridische hulp van specialisten. De eventuele kosten voor advocaten en deurwaarders worden voor jou betaald. Denk er wel aan: rechtsbijstand zit niet standaard bij elke autoverzekering. Zelfs niet als je een omnium hebt. Kijk ook hiervoor je polis goed na.

Hoe meld ik stormschade aan mijn auto?

Contacteer zo snel mogelijk je verzekeraar. Zorg ondertussen ook voor een zo volledig mogelijk eigen dossier van de stormschade. Neem zowel foto’s van je wagen in close-up als een omgevingsbeeld. Doe dit op het moment zelf, op de plaats waar de stormschade gebeurde. Op deze manier heb je meer kans dat je aanvraag snel wordt afgehandeld. Daarom is extra informatie zoals krantenartikelen over stormschade in de buurt ook een goed idee.

Laat je wagen zeker niet herstellen alvorens je verzekeraar hiervoor de toestemming geeft. Het kan namelijk zijn dat een expert eerst de stormschade aan je auto moet komen beoordelen. Gooi herstelde zaken ook niet weg na de herstelling. Sommige verzekeraars vragen dit achteraf toch nog om te controleren. Een kapotte zijruit moet je natuurlijk niet bijhouden. Maar een beschadigde zijspiegel of antenne hou je best nog een tijdje bij.

Betaalt het Rampenfonds de stormschade aan mijn auto?

Ja, maar slechts gedeeltelijk. Herstelkosten aan de carrosserie worden bovendien nooit terugbetaald.

De situatie moet eerst worden erkend als ramp, in het gewest waar de stormschade aan je auto gebeurde. Enkel bij uitzonderlijke weersomstandigheden kan je dus bij het Rampenfonds een schadedossier opstarten. Daarvoor heb je drie maanden de tijd, na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Hoeveel geld je vervolgens ontvangt hangt af van gewest tot gewest:

  • In Vlaanderen krijg je tot 6.000 euro van de herstelkosten aan kapotte ruiten, ruitenwissers en verlichting Hou rekening met een franchise van 500 euro. Bij een perte totale door stormschade ontvang je tot 12.000 euro. Er wordt altijd gekeken naar de leeftijd van je wagen, samen met de staat ervan voor de stormschade.
  • In Wallonië bepaalt het vermogen van je auto hoeveel je van het Rampenfonds ontvangt. Tot 66 kW is dit maximaal 8.125 euro. Voor wagens tot 100 kW ligt het plafond op 10.000 euro. Daarboven krijg je tot 12.500 euro. De exacte bepaling gebeurt volgens schijven, met een minimum van 249,99 euro. Je ontvangt echter niets als je voertuig jonger dan vijf jaar is.
  • In Brussel ligt het plafond op 5.000 euro, met 250 euro franchise. Wanneer je auto perte totale is ontvang je tot 10.000 euro.

Nog even dit: verwittig altijd je verzekeraar even wanneer je een vergoeding van het Rampenfonds krijgt.

Hoe dan ook is een kleine of grote omnium nog altijd de beste manier om tegen stormschade verzekerd te zijn. Reken niet alleen op het Rampenfonds of de verzekering van een eventuele tegenpartij.

In dit artikel