Een speed pedelec kiezen? Dit zijn onze tips


Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk, sportief en comfortabel vervoersmiddel? Dan kom je al snel uit bij een speed pedelec. Zeker als het nog een tikkeltje sneller mag dan een gewone elektrische fiets. De voor jou beste speed pedelec kiezen is echter al snel een uitdaging. Wij gieten de belangrijkste vragen in een handig overzicht.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een type elektrische fiets waarmee je een snelheid tot maximaal 45 kilometer per uur kan en mag halen. Sinds januari 2017 valt een speed pedelec officieel onder de klasse van de bromfietsen. Hierbij moet je voldoen aan volgende regels:

 • Minstens 16 jaar oud zijn,
 • in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (AM),
 • een kentekenplaat en bijhorend kentekenbewijs hebben,
 • minstens een verzekering wettelijke aansprakelijkheid hebben,
 • een achteruitkijkspiegel monteren aan de linkerkant van het stuur,
 • een helm dragen tijdens het rijden.

Een speed pedelec bestaat uit een frame, motorsysteem, aandrijflijn, stuur, zadel, wielen en banden. Daarnaast zit het verschil met andere elektrische fietsen en e-bikes vooral in de aanwezigheid van een achteruitkijkspiegel en een toeter. De motoren zijn gelijkaardig aan die van elektrische fietsen, maar beschikken over een groter vermogen. Zo kan de motor tot wel 340 procent van jouw trapkracht produceren.

De manier waarop je tijdens het fietsen wordt ondersteund is echter anders dan bij een elektrische fiets. Kies je bij zo’n e-bike voor de hoogste ondersteuning, dan moet je zelf amper nog iets doen. Dat is bij een speed pedelec niet het geval. Deze past het vermogen namelijk aan ten opzichte van de energie die je zelf produceert. Ondanks de maximale snelheid van 45 km per uur halen de meeste speed pedelecs een kruissnelheid van 30 tot 40 kilometer per uur. Om hoger te geraken moet je zelf ook stevig doortrappen. In België mag de motor maximaal 4 kW aan vermogen leveren. Concreet zal je al snel de batterij moeten opladen wanneer je op een hoog vermogen fietst. De meeste mensen die een speed pedelec kiezen voor hun woon-werkverkeer laden de batterij daarom ook op tijdens de kantooruren.

Wat kost een speed pedelec?

De prijzen van speed pedelecs lopen sterk uiteen. Je betaalt met name voor de kracht van de accu. Als je een speed pedelec kiest met een grotere batterij zorgt dit logischerwijze voor een groter prijskaartje. Daarnaast spelen het design, de onderdelen en de technische mogelijkheden een rol.

Hou er ook rekening mee dat je moet investeren in een correcte helm, naast de registratie en verzekering van je gloednieuwe fiets. De kosten voor de nummerplaat en het kentekenbewijs zijn afhankelijk van het bouwjaar van de speed pedelec. Bij een nieuw exemplaar betaal je 30 euro. Voor een model aangekocht voor 2014 (en dat nog niet eerder werd geregistreerd) is de prijs 42 euro. Je hoeft verder geen BIV (belasting op de inverkeerstelling) of verkeersbelasting meer te betalen.

Welke speed pedelec kiezen?

Om het juiste type speed pedelec te kiezen kijk je in de eerste plaats naar je fietshouding:

 • Fiets je graag sportiever en in een lichtjes voorovergebogen houding? Dan ga je best voor een model dat eerder zoals een mountainbike is gebouwd. Deze heeft een gestroomlijnd model met een recht stuur, dat iets lager staat.
 • Wil je eerder comfortabel rechtop zitten en ontspannen fietsen? Kies dan voor een type stadsfiets met een hoger en gebogen stuur.

Denk hierbij ook na of je bijvoorbeeld een bagagedrager of fietsmand wil. Deze zijn een alternatief voor het meenemen van je spullen in een rugzak.

Na het kiezen van het type speed pedelec bepaal je hoe krachtig deze moet zijn. Kijk daarvoor naar de afstanden die je ermee wil afleggen en hoe snel je dit wil doen. De meest voorkomende reden voor Belgen om een speed pedelec te kopen is het gezond en milieuvriendelijk overbruggen van het woon-werkverkeer over een grotere afstand. Denk eraan dat je ook zelf harder zal moeten trappen om sneller te gaan. Hoe ver je kan fietsen met een opgeladen accu hangt ook af van de mate van ondersteuning die je speed pedelec geeft. Hou er rekening mee dat je de batterij mogelijk ook op het werk zal moeten opladen.

Waar mag ik rijden met een speed pedelec?

In België mag je op het fietspad rijden als de maximale snelheid op de rijbaan hoger is dan 50 kilometer per uur. Is dat niet het geval? Dan mag je zelf kiezen of je met je speed pedelec op de rijbaan of op het fietspad rijdt. Onze regels voor een speed pedelec zijn hiermee losser dan in Nederland.

Voor alle andere wegen (zoals een jaagpad) hangt de plaats op de weg af van de aanduiding op de verkeersborden. Is het pad toegankelijk voor bromfietsen? Dan mag je er met de speed pedelec ook rijden. De maximumsnelheid is dan echter vaak beperkt tot 30 kilometer per uur. Gemengde voet- en fietspaden zijn verboden voor speed pedelecs. In fietsstraten mag je net als andere voertuigen geen fietsers inhalen.

Hoe moet ik een speed pedelec inschrijven?

Een speed pedelec inschrijven doe je in België bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Daarbij moet je ook een geldige SP-nummerplaat aanvragen, door het invullen van het bekende ‘roze formulier’.

Om je speed pedelec in te schrijven heb je allereerst een Europees gelijkvormigheidsattest nodig. Hierop staan het voertuigidentificatienummer en de precieze technische kenmerken van het voertuig.

 • Koop je een nieuwe speed pedelec? Dan moet de verkoper jou dit gelijkvormigheidsattest bezorgen. Als deze uit het buitenland komt moet je daarnaast ook een ‘vignet 705’ krijgen.
 • Koop je een tweedehands speed pedelec in België? Vraag dan zeker naar het inschrijvingsbewijs en gelijksvormigheidsattest. Je hebt beide documenten namelijk nodig voor de DIV.
 • Koop je een tweedehands speed pedelec uit het buitenland? Dan heb je geen gelijksvormigheidsattest nodig als de eigenaar je een inschrijvingsbewijs kan bezorgen. Je moet echter wel een validatieprocedure doorlopen bij de dienst Homologatie van de Vlaamse Overheid.

Daarnaast heb je een ‘certificaat van overeenstemming’ (COC) nodig. Deze garandeert dat je speed pedelec in orde is met de Europese technische voorschriften. Je ontvangt dit document in principe van de verkoper, maar je kan het ook aanvragen bij het Gewest waarin je woont. Je moet het document niet op zak hebben als je gaat fietsen, maar je mag niet op de openbare weg komen met een speed pedelec zonder goedkeuring.

Hou er ook rekening mee dat je voor een speed pedelec een aparte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor bromfietsen moet afsluiten. Vergeet ook niet dat je minstens een rijbewijs AM nodig hebt. Koop je een gewone elektrische fiets die maximaal 25 km per uur rijdt? Dan heb je geen extra verzekering nodig. Een gewone familiale verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is voldoende.

In dit artikel