De ruitenwisservloeistof van je auto bijvullen: hoe doe je dat?


Ruitenwisservloeistof is het hele jaar door een absolute must have tijdens het rijden. Tijdens de zomermaanden heb je namelijk last van insecten en boomhars op de voorruit, terwijl je tijdens de koudere periode te maken krijgt met sneeuw, modder en strooizout. Maar welke ruitenwisservloeistof (ook wel ruitensproeiervloeistof genoemd) is de beste om te kopen, zodat alles goed schoon is? En hoe maakt je ze zelf?

Welke ruitenwisservloeistof moet ik kopen?

Het is belangrijk dat je de juiste variant tijdens de juiste periode van het jaar gebruikt. Elk van de beide versies heeft namelijk specifieke kenmerken:

 • Blauwe ruitenwisservloeistof voor de wintermaanden. In deze versie zit het nodige antivries om te voorkomen dat de vloeistof bevriest bij lage temperaturen.
 • Ruitenwisservloeistof met een roze of gele kleur voor de zomermaanden. Deze variant bevat geen antivries maar is daarentegen beter om insecten en boomhars van de voorruit te verwijderen. Bovendien is roze ruitenwisservloeistof goedkoper.

Wissel dus zeker twee keer per jaar van ruitenwisservloeistof. Belangrijk daarbij is wel om alle zomervloeistof uit het reservoir en de leidingen te halen, voordat je de winterse versie bijvult. De eenvoudigste manier is door je wagen even te starten en alle roze vloeistof via de spuitmonden onder de voorruit weg te sproeien. Doe dit nadien ook een paar seconden nadat je de blauwe ruitenwisservloeistof hebt bijgevuld. Zo ben je zeker dat de allerlaatste resten zomervloeistof uit de leidingen verdwenen zijn.

Ruitenwisservloeistof kopen kan onder andere in de doe-het-zelfwinkels en tankstations. De kant-en-klare versie hoef je niet aan te lengen met water. Daarnaast bestaat er ook apart antivriesconcentraat, in kleinere flacons. Deze kan je toevoegen aan de zomerse vloeistof, om te voorkomen dat deze bevriest. Doorgaans geldt de regel dat hoe meer antivriesconcentraat je toevoegt, hoe lager de bevriestemperatuur wordt. Controleer dit echter op de verpakking, want dit is niet altijd het geval.

Hoe controleer ik de ruitenwisservloeistof?

 1. Open de motorkap en ga op zoek naar een wit of doorschijnend reservoir met het icoontje van een voorruit met enkele druppels op de dop. In tegenstelling tot bij het reservoir voor de koelvloeistof is dit vaak een klikdop, in plaats van een draaiversie.
 2. Kijk naar het peil van de vloeistof. Vaak zie je echter enkel de slang voor de ruitenwisservloeistof, zonder het reservoir zelf. Vul bij met sproeimiddel, tot aan het maximale niveau dat aangeduid staat.

Symbool-ruitenwisservloeistof

Hoe maak ik zelf ruitenwisservloeistof?

Er zijn heel wat redenen om de versies uit de winkel links te laten liggen en zelf de nodige sproeivloeistof te maken. Zo zit er in de meeste kant-en-klare ruitenwisservloeistof methanol: een chemische stof die slecht is voor het milieu. Per slot van rekening komt het goedje telkens op de grond terecht, nadat je de voorruit hebt schoongemaakt. Daarnaast ruikt ruitenwisservloeistof uit de winkel vaak niet zo aangenaam.

De eenvoudigste manier om zelf ruitenwisservloeistof te maken is de volgende:

 1. Giet 2 liter gedistilleerd water in een emmer. Vermijd leidingwater, zeker wanneer er zogenaamd hard water uit jouw kraan komt. Dat zorgt namelijk voor de nodige verkalkingen in verstoppingen, zeker aan de monden van de ruitensproeier. Bovendien is water een broeihaard voor schimmels en bacteriën.
 2. Voeg 125 milliliter glasreiniger toe. Kies voor een versie die niet schuimt en voor een strepenvrij resultaat zorgt.
 3. Maak je ruitenwisservloeistof voor de winter? Voeg dan nog 125 milliliter schoonmaak- of ontsmettingsalcohol toe. Dit zorgt ervoor dat je brouwsel niet zal bevriezen.

Gebruik altijd de verhouding van 1 op 16. Start je met vier liter gedistilleerd water? Dan voeg je in de volgende stappen 250 milliliter glasreiniger en 250 milliliter schoonmaak- of ontsmettingsalcohol toe. Test zeker of het resultaat niet bevriest door deze een paar uur in de diepvries te leggen. Doe dit voordat je de ruitenwisservloeistof in je wagen giet. En nog een tip: voeg eventueel blauwe of roze voedingskleurstof toe aan de sproeivloeistof, zodat deze duidelijk herkenbaar is.

Andere online recepten gebruiken ammonia of witte azijn. Deze laat je echter beter links liggen. Ammonia is namelijk gevaarlijk en moet je altijd mengen met de nodige bescherming. Witte azijn zorgt dan weer voor onaangename geurtjes tijdens hete zomerdagen.

Hoe controleer ik de ruitenwisserbladen?

Ben je bezig met de ruitenwisservloeistof van je auto? Vergeet dan zeker niet de ruitenwisserbladen te checken. Met name tijdens de wintermaanden worden ze veel gebruikt. Ze verwijderen namelijk regen, sneeuw, ijs en vuil van de voorruit. Het is dan ook belangrijk dat de ruitenwisserbladen in goede staat zijn.

Tijdens een autorit door een stevige regenbui zie je of de ruitenwissers hun werk doen of niet. Je merkt dat de bladen aan vervanging toe zijn, wanneer ze:

 • tijdens het wissen een rammelend of piepend geluid maken,
 • strepen op de voorruit achterlaten,
 • bepaalde plekken helemaal niet meer schoonvegen.

Als de wagen stilstaat moeten volgende zaken een extra belletje doen rinkelen:

 • de ruitenwisserbladen zijn vervormd,
 • het rubber op de bladen komt los,
 • het rubber is hard en niet meer flexibel.

Ga je tijdens de wintermaanden de baan op? Zorg dan dat je ruitenwisservloeistof aangevuld is met de blauwe variant én je ruitenwisserbladen in orde zijn. Om maximaal voor jouw veiligheid en die van anderen te gaan, zorg je best ook voor een winterse kit in je auto. Met een slotontdooier, ruitenkrabber en spuitbus om de ruiten ijsvrij te maken sta je niet voor onaangename verrassingen.

In dit artikel