Recyclagepremie


Heb je beslist om je oude, vervuilende auto definitief te vervangen door een nieuwe wagen, die een pak minder belastend is voor het milieu? All right, dat kunnen we alleen maar toejuichen! Maar natuurlijk moet je nu nog van dat gedateerde vehikel zien af te geraken. Waarschijnlijk heb je hier en daar al gehoord of gelezen over de recyclagepremie of ecobon. Maar wat betekent dat precies?

Wat is de recyclagepremie?

Soms is het beter om een auto definitief van onze wegen te halen. Niet alleen omdat oude wagens vaak een grote hoeveelheid fijn stof de lucht in blazen. Ze kunnen ook flink wat uit je portemonnee vreten, qua brandstofverbruik en onderhoud. Dieselwagens die meer dan tien jaar op de teller hebben staan, zijn daar een goed voorbeeld van. Deze wagens worden zelfs in meer en meer Vlaamse steden geband. Dat betekent logischerwijze ook dat je deze auto’s bijna niet meer aan andere particulieren verkocht krijgt. Wat dan gedaan?

Wel, gelukkig is er in dat geval nog de recyclagepremie. Bij de aankoop van een nieuwe wagen krijg je van de autoverkoper een bedrag in ruil voor je oude wagen. Hij neemt deze over en recycleert hem milieubewust. Sommige onderdelen krijgen bijvoorbeeld nog een tweede leven. En het metaal, dat wordt apart verwerkt. De recyclagepremie is dus vooral een prima deal, als je wagen bijna niets meer waard is.

In de praktijk gebruiken automerken andere termen voor de recyclagepremie, die eigenlijk gewoon hetzelfde betekenen. Denk maar aan de ecobon of milieupremie. Ook een slooppremie betekent in de volksmond vaak hetzelfde, maar dit is een gedateerde term. Het betekent namelijk letterlijk dat de wagen in zijn geheel wordt samengeperst, zonder materialen te recupereren.

Naast dit alles bestaat er trouwens ook nog de overnamepremie. Deze is ruimer dan een pure recyclagepremie. Je oude wagen kan hierbij eventueel nog doorverkocht worden, om zo terug op onze openbare weg te belanden. Zelfs export naar landen buiten de Europese Unie is mogelijk. En dat is vaak interessant, omdat de regels daar minder strikt zijn.

recyclagepremie

Hoe werkt de recyclagepremie?

Allereerst is het belangrijk om weten dat de recyclagepremie altijd wordt gegeven door de verkoper van je nieuwe wagen. De overheid geeft dus nooit een recyclagepremie. In Vlaanderen ligt de focus eerder op een korting op de belasting op de inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting, voor bijvoorbeeld nieuwe elektrische wagens en andere auto’s die minder CO2 uitstoten in het verkeer. Lokaal zijn er wel wat initiatieven waarbij tijdelijk toch een recyclagepremie wordt gegeven. Zo krijgen bewoners van de lage-emissiezone in Gent tot eind september 2019 een slooppremie, als ze hun oude wagen weg willen.

Het feit dat de overheid zelf geen recyclagepremie betaalt, betekent ook dat de autoverkoper niet verplicht is om je voor je oude wagen een recyclagepremie te geven. In de praktijk geven concessiehouders vaak alleen een ecobon bij een selectie van wagens in de showroom. Of het bedrag van de recyclagepremie varieert per model. Hoe dan ook: bij je eerste bezoek (of ten laatste op het moment dat je de nieuwe wagen koopt) zeg je best dat je oude wagen hebt, die je wil inruilen.

Wanneer heb ik recht op de recyclagepremie?

Wel, niet altijd. Vanuit de overheid bestaan er een aantal regels waaronder je moet vallen om in aanmerking te komen voor een recyclagepremie:

  • Je moet de nieuwe wagen kopen als particulier, zonder btw-nummer. Koop je een auto op naam van een bedrijf, dan heb je dus geen recht op een recyclagepremie.
  • De oude wagen moet minstens 6 maanden op jouw naam In de praktijk betekent dit dat de aankoopfactuur en het roze of grijsgele inschrijvingsbewijs van de nieuwe en oude wagen op dezelfde naam en hetzelfde adres moeten staan. Soms krijg je ook een recyclagepremie als de vorige auto van je partner, vader of moeder was.
  • De oude wagen moet ook ‘volledig’ Die term is relatief: zaken als een spiegel of licht mogen gerust ontbreken. Een ontbrekende motor of verwijderde uitlaat zijn dan weer wel een probleem.
  • Ook moeten alle wettelijke boorddocumenten in de oude wagen zitten. Dit zijn het roze of grijsgele inschrijvingsbewijs, het keuringsbewijs van de autokeuring (bij auto’s die ouder zijn dan 4 jaar) en het meest recente groene verzekeringsattest. En niet te vergeten: het gelijkvormigheidsattest dat bevestigt dat je wagen geschikt is voor de Europese wegen.

Naast deze wettelijke voorwaarden moet je bij heel wat autoverkopers ook aan een aantal extra zaken voldoen, om een recyclagepremie te krijgen. Zo moet voor sommige garagisten bijvoorbeeld de auto in kwestie:

  • Nog zelfstandig kunnen starten en rijden,
  • ongevalvrij zijn,
  • niet afgekeurd zijn op de laatste technische controle bij de autokeuring.

Hoe kan ik het bedrag van de recyclagepremie berekenen?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel. Je kan de recyclagepremie meestal niet zelf berekenen. Dit bedrag is in bijna alle gevallen een vaste som, die afhangt van de nieuwe wagen die je koopt. Er wordt dus niet gekeken naar de waarde van je oude voertuig. Je kan zelden onderhandelen over de grootte van de recyclagepremie.

Als je een oude wagen hebt, is het dus vooral belangrijk om exact te weten hoeveel je auto nog waard is. Op deze manier kan je zelf de beste keuze maken, om zoveel mogelijk uit je oude wagen te halen. Concreet heb je de volgende keuzes:

  • Verkoop ik de auto aan iemand anders op de particuliere markt? Bijvoorbeeld door deze op een website te zetten?
  • Verkoop ik de auto tweedehands aan mijn garagist, in ruil voor een prijs die ik kan onderhandelen?
  • Of ga ik voor de recyclagepremie: een vast bedrag van bijvoorbeeld 1.000 euro, dat ik krijg als mijn wagen zelfs minder dan die prijs als waarde heeft?
In dit artikel