Veilig onderweg bij winterweer? Dit zijn onze tips


Hoewel het in België niet al te vaak voorkomt krijgen ook wij al eens te maken met écht winterweer. Of je nu met de auto, motor, fiets of te voet onderweg bent: het staat steevast gelijk aan gladde wegen en gevaarlijke situaties. Daarom geven we voor elk vervoermiddel de nodige tips voor winterweer met vriestemperaturen. Zo kan je met een gerust hart de weg op.

Rijden met de auto in de winter

 • Ontdooi de voorruit op de juiste manier. Lauw water is hiervoor de beste oplossing. Gebruik nooit heet of kokend water. Het temperatuurverschil kan namelijk voor barsten zorgen. Voorkomen is echter nog altijd beter dan genezen. Zet als het kan je auto ’s avonds binnen. Lukt dat niet? Zorg er dan voor dat de ramen mooi proper zijn. Vuil houdt namelijk water op, wat alles sneller doet bevriezen. Wil je de voorruit afdekken? Gebruik dan een speciaal zeil. Karton vriest namelijk aan.
 • Voorkom dat de voorruit onderweg aandampt. Dit belemmert namelijk je zicht. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten is hierbij de grote boosdoener. Ook hier zijn propere ruiten de oplossing bij uitstek. Maak alles schoon met een speciale aandampspray. Als je dit niet hebt is scheergel een goed alternatief.
 • Check of er voldoende ruitenwisser- en koelvloeistof in je auto zit. Het eerste is vooral door het vele strooizout geen overbodige luxe in de winter. De koelvloeistof beschermt je motor dan weer tegen de barre vriestemperaturen.
 • Hou rekening met de langere remafstand. Bij winters weer loopt dit bij een snelheid van 50 kilometer per uur al op tot 65 meter. Ter vergelijking: op een droge zomerdag is dit slechts 12 meter. Bouw dus extra zekerheid in. Hou meer afstand en rij wat trager en defensiever.

Rijden met de (elektrische) fiets in de winter

 • Zorg voor aangepaste kledij. Zeker op een speed pedelec is dit belangrijk. Daarmee haal je snelheden tot 45 kilometer per uur en verbruik je zelf minder energie bij het fietsen. Op die manier produceer je minder warmte. Duffel je dus goed in. Als het sneeuwt trek je bovendien ook best een vochtafstotende jas en broek aan. De vlokken smelten namelijk op je kleding.
 • Denk aan je zichtbaarheid. Zorg er altijd voor dat zowel je voor- en achterlicht werkt. In de winter is ook een fluovest geen overbodige luxe. Sneeuw of mist beperkt namelijk je zichtbaarheid voor autobestuurders. Hun remafstand is ook een stuk groter. Met een fluovest zien andere weggebruikers je al vanop 150 meter afstand.
 • Hou rekening met minder batterijcapaciteit. Bij koude temperaturen in de winter verliest je elektrische fiets ongeveer 25 procent aan actieradius. Hou er ook rekening mee dat de batterij bij vriestemperaturen op enkele uurtjes helemaal leeg kan zijn, zonder dat je er mee gereden hebt. Wil je dit voorkomen? Plaats je fiets dan in de kelder of garage of neem enkel de batterij mee naar binnen.
 • Overweeg speciale winterbanden. Zeker als je vaak met je fiets op pad bent, bijvoorbeeld als postbode of maaltijdkoerier. Winterbanden bestaan ook voor fietsen en zorgen voor meer grip. Bovendien verkleinen ze de remafstand.

Rijden met de motor of scooter in de winter

 • Pas je kleding aan. Je pak om in de zomer mee te toeren is niet zomaar geschikt voor de koude maanden. Zeker wie ook in de winter de motor of scooter gebruikt heeft dit al aan den lijve ondervonden. Thermische onderkleding, een helmmuts en warme handschoenen zijn daarbij de absolute basis. Deze laatste kan je zelfs kopen met elektrische verwarming.
 • Zorg voor een vizier met meer contrast. In de winter is een goed zicht nog net iets belangrijker. Het vizier van je helm beslaat echter sneller. Een pinlock-vizier zorgt voor een dubbele buffer en voorkomt dit probleem. Daarnaast is het in de winter ook ’s ochtends en ’s avonds donker. Dit probleem los je op met een gele bril. Deze zorgt voor iets meer contrast en verbetert zo je zicht.
 • Controleer de profieldiepte van je banden. Sneeuw, ijzel en vochtigheid tasten de grip van je motor of scooter op het wegdek aan. Rijden op versleten banden met weinig profieldiepte verhoogt het risico dat je wegglijdt. Bovendien wordt je remafstand een stuk groter. Kijk voor elk vertrek even na of de groeven in je banden nog diep genoeg zijn. Goed om weten: ook voor motoren bestaan er speciale M&S-winterbanden (Mud and Snow).
 • Hou rekening met witte lijnen, putdeksels en tramrails. Net zoals bij rijden met de auto in de winter bouw je ook met de motor of scooter best wat extra zekerheid in. Rem vroeger en geleidelijk, maak geen bruuske stuurbewegingen en geef niet plankgas. Op twee wielen is het bovendien belangrijk om te letten op de ondergrond. Bij koud weer in de winter kunnen zaken zoals wegmarkeringen nog net iets gladder zijn.

Rijden met de elektrische step in de winter

 • Rijd niet door diepe plassen. De meeste elektrische steps zijn enkel spatwaterdicht. Een tip: let bij de aankoop op de IP54-code. Deze bevestigt dat je er in regenweer de baan op mee kan. De elektrische onderdelen zijn in dat geval ingesloten in de step, met de gas en remhendels als enige twee connectoren. Zorg er hoe dan ook wel voor dat de laadplug goed is afgedekt, zodat hier geen vocht in kan. Met een elektrische step door een diepe plas of lang in een stortbui rijden is sowieso geen goed idee.
 • Vermijd roestvorming. Droog na een nat of sneeuwerig ritje even de plekjes waar water kan blijven staan. Door het plaatsen van extra spatborden voorkom je dat je zelf nat wordt tijdens een rit. Aan 25 kilometer per uur kan je opspattend water echter nooit helemaal vermijden.
 • Let op je rijstijl. Het is beter om de gashendel niet helemaal over te halen als de wegen er gladder of natter dan normaal bij liggen. De kleine wieltjes van elektrische steps hebben in winterse omstandigheden minder grip en ook remmen verloopt iets minder vlot. Tiewraps om je banden zorgen voor extra grip. Kijk goed vooruit om het gedrag van andere weggebruikers het beste in te schatten.
 • Ga voor maximale zichtbaarheid. Lang niet alle weggebruikers zijn al gewend aan elektrische steps. Ze houden er dan ook niet altijd voldoende rekening mee. Zeker in de winter is goed gezien worden een absolute must. Reflecterende kledij, extra verlichting en een fluovest zijn zeker niet overbodig.

Te voet onderweg in de winter

 • Kleed je in laagjes. Landschappen in de winter zijn voor veel Belgen een extra motivatie om de stapschoenen aan te trekken. Wees echter voorzichtig en hou rekening met de koude. Je in laagjes kleden is een goede oplossing. Begin altijd met een warme en onderlaag die vocht afvoert. Werk af met een goed gewatteerde en/of waterdichte bovenlaag. Neem ook een extra laagje mee voor mocht je het te koud krijgen. Heb je het te warm? Trek dan de bovenste laag uit. Denk ook aan reflecterende kleding of een fluovest om de zichtbaarheid te verhogen.
 • Denk aan je huid. Zelfs wanneer je warm aangekleed bent blijven er delen van je huid onbedekt. Zorg er daarom voor dat de combinatie van koude, wind en zonlicht je gezicht, lippen en neus niet aantast. Wat lippenbalsem of crème doet wonderen. Hou ook rekening met je handen wanneer je geen handschoenen aantrekt.
 • Draag waterdichte wandelschoenen. Als je voeten nat worden bij koud weer in de winter krijg je ze niet meer opgewarmd. Controleer verder ook of je wandelschoenen comfortabel zitten en de juiste maat hebben. Met goede exemplaren vermijd je zo niet alleen blaren maar ook rug- en gewrichtspijnen. Loop nieuwe wandelschoenen altijd in voordat je er meteen een lange tocht mee maakt.
 • Overweeg wandelstokken. Het weer in de winter heeft vaak een impact op de ondergrond en de gladheid ervan. En dat zowel op verharde wegen als in bossen, weiden of velden. Extra stabiliteit met wandelstokken kan zeker geen kwaad. Zo voorkom je valpartijen.
In dit artikel