Oldtimerverzekering: wanneer kies je ervoor?


Een goede oldtimerverzekering kiezen: het is geen overbodige luxe. Tenslotte ligt die bolide je nauw aan het hart. Misschien heb je zelfs met hart en ziel aan je oldtimer gewerkt, om er nu eindelijk volop mee te kunnen rondrijden. Belangrijk is wel om goed de verschillen tussen een oldtimerverzekering en een klassieke Burgerlijke Aansprakelijkheid te kennen. Want die zijn er wel degelijk.

Maar laten we allereerst antwoorden op een veelgestelde vraag: wat is een oldtimerverzekering eigenlijk? Wel, deze autoverzekering is speciaal voor voertuigen die bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen zijn ingeschreven als oldtimer. Je herkent ze op straat aan de speciale O-nummerplaat. Als je erop begint te letten, zie je er vooral auto’s mee rondrijden. Je kan echter ook perfect een motor of bromfiets als oldtimer inschrijven. En zelfs een tractor of vrachtwagen, voor de liefhebbers. Goed om weten daarbij: zonder zo’n O-nummerplaat is het in België onmogelijk om een oldtimerverzekering af te sluiten.

Wanneer kan je een auto inschrijven als een oldtimer?

Voor de Vlaamse overheid ben je de eigenaar van een oldtimer, als je wagen 25 jaar of ouder is én van hen een O-nummerplaat heeft gekregen. Daarbij wordt gekeken naar de datum van de allereerste inschrijving van het voertuig, op jouw naam of die van iemand anders. In Wallonië zijn ze nog wat strenger. Daar ligt de leeftijdsgrens namelijk op 30 jaar. Wellicht zal dit in Vlaanderen vanaf 2022 ook het geval zijn, als je een oldtimer wil inschrijven.

Liefhebbers plakken aan de leeftijd van een wagen ook graag nog wat extra voorwaarden. Kwestie van de club exclusief te maken. Zo spreken ze enkel en alleen van een oldtimer, wanneer het type van een specifiek automerk niet meer wordt gemaakt. Verder is het voor kenners belangrijk dat je niet aan de technische kenmerken sleutelt. Denk maar aan het finetunen van de motor of het aanpassen van de uitlaat. Voor de overheden in België maakt dit echter niet uit. Als het over de prijs van je oldtimerverzekering gaat, kan dit wel een verschil betekenen.

Goed om weten is dat er naast een oldtimer ook vaak wordt gesproken over een youngtimer. Die term wordt echter niet door de overheid gebruikt, maar enkel en alleen bij autoverzekeringen. Meestal gaat het dan over de leeftijd van 15 tot 25 jaar na eerste inschrijving. Al behoorlijk kranige vierwielers, maar nog net niet oud genoeg voor een volwaardige oldtimerverzekering dus.

Wat zijn de voordelen van een oldtimerverzekering?

In de eerste plaats is een oldtimerverzekering vaak een stuk goedkoper. De zogenaamde premieopbouw is namelijk meestal anders. In mensentaal wordt meestal niet gekeken naar zaken zoals de leeftijd van de bestuurder of schadevrije jaren. Ook het bonus-malussysteem bestaat zelden of nooit voor oldtimers.

Hou er wel rekening mee dat je meestal alleen de ook voor oldtimers wettelijk verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid kan afsluiten. Daarmee is de schade bij anderen gedekt, wanneer je een ongeval veroorzaakt. Een omniumverzekering voor je oldtimer regelen is veel moeilijker.

Naast de lagere kostprijs van je autoverzekering zijn er nog twee andere belangrijke voordelen, wanneer je je auto inschrijft als oldtimer:

Je betaalt voor een oldtimer heel wat minder verkeersbelasting. Als je voertuig 28 jaar of ouder is, betaal je zelfs enkel het forfaitaire bedrag van 37,90 euro per jaar. Dit wordt tegen 2022 geleidelijk aan opgetrokken tot 30 jaar of ouder.

Je wordt met een oldtimer minder vaak bij de technische keuring verwacht. De eerste keer uiteraard, wanneer je de oldtimer inschrijft. Vervolgens moet je jaarlijks langsgaan, tot de leeftijd van 30 jaar. Dan verwacht de technische keuring je om de twee jaar. Oldtimers ouder dan 50 jaar moeten slechts om de vijf jaar opnieuw gekeurd worden. Met andere woorden: de tijd dat je oldtimer nooit meer naar de technische keuring moest, is definitief voorbij.

Wanneer mag je rijden, als je een oldtimerverzekering hebt?

Als je een oldtimerverzekering vergelijkt met een klassieke verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, ben je dus in heel wat gevallen goedkoper af. Daartegenover staat wel een offer van jouw kant. Je mag je oldtimer met O-nummerplaat namelijk niet meer zomaar voor alles gebruiken. Een oldtimerverzekering legt bijna altijd beperkingen op.

Als je wil dat je auto aan de voorwaarden voldoet, moet je er eigenlijk van uitgaan dat je je oldtimer in de eerste plaats voor je vrije tijd gebruikt. Dat betekent:

Niet rondrijden voor professionele doeleinden of commercieel gebruik. Met andere woorden: je rijdt niet met je oldtimer rond om klanten te bezoeken, maar ook niet om tegen betaling pakweg een bruidspaar naar de kerk te brengen.

Niet gebruiken voor woon-werkverkeer. Je oldtimerverzekering dekt de dagelijkse ritten van en naar kantoor dus niet. Dat geldt ook voor je zoon of dochter, als die met de auto naar de hogeschool of universiteit wil rijden.

Als je dit leest, is het dus niet meer dan logisch dat je ook geen zakelijke autoverzekering kan afsluiten voor een oldtimer. Een manier om deze en de andere beperkingen weg te werken, is om je auto op leeftijd toch als een gewoon voertuig met een normale nummerplaat in te schrijven. Dat mag namelijk ook. In dat geval vergelijk je vervolgens tussen de gewone autoverzekeringen. En kan je zelfs een omnium of bestuurdersverzekering afsluiten, als je dat wil.

Vroeger hingen aan een oldtimer nog een reeks andere beperkingen vast. Zo mocht je van de Belgische overheden met een O-nummerplaat niet verder dan 25 kilometer van huis. Ook mocht je tijdens de donkere maanden niet rijden en moest je wagen ’s nachts in de garage blijven staan. Zo’n nachtclausule en stallingsclausule bestaat niet meer.

Vroeger hingen aan een oldtimer nog een reeks andere beperkingen vast. Zo mocht je van de Belgische overheden met een O-nummerplaat niet verder dan 25 kilometer van huis. Ook mocht je tijdens de donkere maanden niet rijden en moest je wagen ’s nachts in de garage blijven staan. Zo’n nachtclausule en stallingsclausule bestaat niet meer.

Hou er wel rekening mee dat aan een oldtimerverzekering toch extra voorwaarden kunnen worden toegevoegd, door de verzekeraar zelf. Denk maar aan het vermijden van de snelweg of het niet mogen rondrijden na zonsondergang. Ook kan het dat een oldtimerverzekering afsluiten enkel mogelijk is, wanneer je al een polis hebt voor je eerste auto. Bepaalde verzekeraars hebben trouwens ook een variant met pechhulp.

Wanneer kies je voor een oldtimerverzekering?

De hamvraag blijft natuurlijk in welke situatie je gewoon beter af bent met een klassieke verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en een inschrijving als gewoon voertuig. Een oldtimerverzekering is interessant wanneer je weinig kilometers per jaar rijdt en je auto vooral als een hobby ziet, naast je gewone wagen voor dagelijks gebruik.

Wil je echter ook verzekerd zijn wanneer je een ongeval in fout hebt? Zeker wanneer je zoveel bloed, zweet en tranen in je oldtimer hebt gestopt? Of wil je je bolide ook verhuren aan anderen? Dan is een gewone inschrijving en autoverzekering een beter idee.

In dit artikel