Motorolie bijvullen: hoe doe je dat?


Motorolie bijvullen: zeker wanneer je een tweedehandsauto hebt krijg je er al eens mee te maken. Het is enorm belangrijk als smeermiddel voor de vele tandwielen en de zuigers in de cilinders van je motor. Maar hoe vaak moet je eigenlijk motorolie bijvullen? En welke versie van het goedje is de juiste voor jouw auto? Dit en hoe je het oliepeil meet leggen we je hieronder uit.

Welke motorolie moet ik bijvullen?

Dat hangt af van de wagen waarmee je rondrijdt. Check het instructieboek dat in je handschoenenkastje zit. Naast het juiste type kom je daar ook te weten hoe vaak je de motorolie moet bijvullen. Kijk vervolgens naar de flacons van het product die je in de winkel vindt. Let daarbij op de volgende twee waarden:

  • De dikte of viscositeit van de motorolie. Het is namelijk belangrijk dat de vloeistof dun genoeg blijft om je wagen bij een koude winterochtend op gang te trekken, maar tegelijk ook voldoende dik blijft bij een zwaardere belasting van een warme motor. De SAE-specificatie geeft deze viscositeit aan. Zo is 5W30 bijvoorbeeld de meest voorkomende combinatie. De letter ‘W’ staat voor ‘winter’, terwijl het getal ervoor de vloeibaarheid tijdens deze koude maanden aangeeft. Het cijfer achteraan vertelt wat meer over de vloeibaarheid bij een warme motor. Hoe hoger het getal, hoe dikker de motorolie.
  • De kwaliteit van de motorolie. Dieselmotoren hebben andere vloeistof nodig dan benzinemotoren. Bovendien rijden moderne auto’s met een ander type dan oldtimers. Zo is er speciale, synthetische olie die een extra reinigende functie heeft. Dit alles lees je af van de zogenaamde API-specificatie. Voor elke motor die rijdt op benzine begint dit met de letter ‘S’, terwijl motorolie voor dieselvoertuigen begint met de letter ‘C’. De daaropvolgende letter geeft de specifieke variant aan. Zo is SJ het technische minimum voor moderne benzinewagens, terwijl SM en SN bij heel wat nieuwe modellen wordt gebruikt.

Zorg er altijd voor dat je voor beide waarden volledig identieke motorolie bijvult: bijvoorbeeld 5W40 en SM. Wanneer je echter niet de juiste versie vindt en dringend vloeistof nodig hebt is de belangrijkste regel: beter een lichtjes andere soort motorolie bijvullen dan met te weinig olie verder rijden. Vul nadien wel zo snel mogelijk bij met de juiste olie. Het is trouwens geen enkel probleem om van merk te wisselen, zolang de twee waarden maar kloppen.

Hoe moet ik motorolie bijvullen?

Hiervoor moet je onder de motorkap zijn. Open deze en zorg ervoor dat de motorkap mooi open blijft staan. Zoek naar het motorblok dat meestal centraal ligt en draai de bijhorende dop los. Vaak staat hierop een olielamp met enkele druppels, maar het kan ook het symbool van een handleiding zijn. Nu kan je motorolie bijvullen, rechtstreeks via de opening.

dop-om-motorolie-bij-te-vullen

Wanneer je olie bijvult is het ontzettend belangrijk dat je geen vloeistof op andere auto-onderdelen morst. Niet alleen is de brandgeur die je hierdoor krijgt niet bepaald aangenaam, het kan ook voor ernstige schade zorgen. Met name de aandrijfriem is daar gevoelig aan. Verwijder dus altijd gemorste vloeistof met een doek. Of nog beter: gebruik een trechter wanneer je motorolie gaat bijvullen.

Hoe meet ik het oliepeil van mijn auto?

Hiervoor gebruik je de peilstok die in het motorblok zit. Meestal heeft deze een gekleurde, gele bovenkant in ringvorm. Hoe dan ook moet de motor koud zijn als je de olie gaat peilen. Op die manier kan alle motorolie eerst mooi terug in de zogenaamde carter vloeien, zodat je een juist meetresultaat krijgt. Wanneer je net gereden hebt is het op zich ook voldoende om een tiental minuutjes te wachten. Meet daarnaast het oliepeil niet wanneer je op een helling geparkeerd staat. Een vlakke ondergrond is namelijk belangrijk. Concreet doorloop je volgende stappen:

  1. Open de motorkap. Vergrendel deze ook zeker, zodat je veilig het oliepeil van je auto kan checken.
  2. Haal de peilstok uit het motorblok en verwijder alle olie. Gebruik zeker een droge en propere doek. Zo vermijd je dat er vocht of vuiligheid zoals pluisjes op de peilstok terechtkomt.
  3. Steek de peilstok terug in de motor. Haal ze er vervolgens meteen terug uit, in een vloeiende beweging. Gebruik de peilstok niet om te roeren wanneer deze in de motor zit.
  4. Lees het oliepeil van de peilstok af. Je ziet twee markeringen staan die het minimum en maximum voorstellen. Het ideale oliepeil zit tussen deze twee niveaus en liefst net onder het maximum. Dit is de markering die het dichtste bij het handvat van het oliepeil staat. Het verschil tussen minimum en maximum is altijd precies één liter motorolie.

Moet je door het lage oliepeil motorolie bijvullen? Dan doe je dit best per halve liter. Zo vermijd je dat je met te veel vloeistof eindigt. Controleer telkens opnieuw het peil, maar wacht een tiental minuten na het bijvullen zodat alle olie van de auto weer volledig bij de peilstok in het motorblok zit. Is het peil daarentegen te hoog? Dan ga je best zo snel mogelijk langs bij de garage om wat vloeistof te laten verwijderen. Te veel olie bijvullen is namelijk ook niet goed. Je loopt dan namelijk het risico dat de pakkingen vloeistof gaan lekken.

Blijft dan natuurlijk de hamvraag: hoe vaak is het nodig om het oliepeil te controleren? Wel, dat doe je best één keer per maand, samen met de check van de koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en bandenspanning. Bij een splinternieuwe auto kijk je zelfs best een keertje per week het peil na. Ook voor en na een belastende rit voor de motor duik je best even onder de motorkap voor een snelle controle. Denk maar aan een lange reis via de snelweg of een rit langs bergwegen.

Ga hoe dan ook naar de garage als je te vaak motorolie moet bijvullen. Een liter verse vloeistof per 1.000 kilometer is bijvoorbeeld een teken dat je wagen misschien met lekken zit. Om die reden is het trouwens ook een goed idee om altijd wat motorolie in de koffer te hebben liggen, zodat je kan bijvullen wanneer het plots nodig blijkt. Bijvoorbeeld wanneer het symbool op je dashboard oplicht. Een liter olie is daarbij meer dan voldoende.

In dit artikel