Mini-omnium (auto)


Als je met je bolide de baan op wil, ben je sowieso verplicht om een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid te nemen. Iets wat veel mensen daarbij wel vergeten, is dat deze niet zomaar alle ongelukken dekt. Voor nieuwe auto’s hoor je daarom vaak hetzelfde verhaal. Een omniumverzekering, da’s een absolute must have. En terecht! Maar wist je dat er ook een miniversie van bestaat, voor wagens die net wat ouder zijn? Wij vertellen je alles over zo’n kleine omnium. En in welke gevallen deze autoverzekering voor jou wellicht de beste keuze is.

Wat is een mini-omnium?

Stel: je veroorzaakt een accident en bent dus in fout. Jouw autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid zorgt er dan voor dat de schade bij iemand anders wordt vergoed. En omgekeerd zal de polis van de tegenpartij voor jouw herstelkosten zorgen, wanneer jou niets te verwijten valt. Maar de vraag is dan: wat doe je wanneer er helemaal geen andere personen in het spel zijn? Want hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets voorvallen dat je niet in de hand hebt. Neem nu bijvoorbeeld blutsen op het dak door een hagelbui. Of een hert dat voor je bolide springt, tijdens een gezellig weekendje Ardennen.

Wel, in zo’n gevallen ben je normaal gezien de pineut en moet je alles zelf ophoesten. Tenzij je je verplichte autoverzekering hebt aangevuld met een zogenaamde mini-omnium. Die dekt ook de schade aan je wagen, waar je zelf niets aan kan doen. Iets wat trouwens meer voorkomt, dan je zou denken.

Denk er wel aan: je bent hiermee nog altijd niet verzekerd voor de blutsen en builen in je wagen, wanneer het jouw eigen schuld is. Wil je gerust zijn van een uitbetaling van de herstelkosten, wat de oorzaak ervan ook is? Dan moet je een volledige omniumverzekering overwegen. Die komt ook tussen in jouw schade wanneer je pakweg een voorrang van rechts over het hoofd ziet. Of een paaltje bij de supermarkt.

Wat wordt er gedekt bij een mini-omnium?

Wel, dat bepaalt de verzekeringsmaatschappij zelf. Omdat een kleine omnium niet verplicht is, heeft de overheid namelijk niet bepaald wat in zo’n polis moet zitten. Maar hoe dan ook gaat het over schade aan je wagen, waarbij niemand aansprakelijk is.

Concreet krijg je een pakket van verzekerde situaties voorgeschoteld, waarbij een klassieke autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid je niet zal helpen. Meestal zitten daar volgende zaken in:

Glasschade

Het moet zowat de meest voorkomende schade aan een wagen zijn, waarbij je niemand met de vinger kunt wijzen. Zowat alle mini-omniums zorgen ervoor dat je bij een sterretje of barst in je ruit niet de volledige som moet ophoesten. Controleer wel even of het eventuele glazen dak van je auto mee verzekerd is. Want dat is niet automatisch het geval. En de spiegels en lichten? Die zijn quasi nooit gedekt door je kleine omnium.

Een brand

In heel wat gevallen komt de autoverzekering daarbij alleen tussen, wanneer er ook effectief sprake is van vlammen. Een beschadigde autozetel door de assen van een sigaret? Dat valt er vaak niet onder. Maar sommige verzekeraars helpen daarentegen wél bij een ontploffing, blikseminslag of kortsluiting in de elektrische systemen.

Diefstal

En dat geldt meestal ook wanneer er enkel een onderdeel wordt gestolen, zoals de banden of een buitenspiegel. Verschillende kleine omniums betalen ook uit bij schade door een mislukte poging om met je bolide weg te rijden. Wat dan weer bijna nooit gedekt wordt, zijn de gestolen spullen die in je auto lagen.

Een botsing met een dier

Daarbij wordt wel vaak een onderscheid gemaakt tussen wilde dieren zoals een overstekend hert, en huisdieren of vogels. De eerst soort worden vaak wel gedekt, terwijl een hond wellicht niet onder je autoverzekering valt. Over dieren gesproken: sommige mini-omniums komen ook met centen over de brug, als pakweg een marter de kabels en leidingen in je auto heeft doorgebeten.

Natuurrampen

Neem nu bijvoorbeeld een hagelbui of een omvallende boom tijdens een storm, die het dak van je voertuig beschadigt. Of een overstroming, die de motor om zeep helpt. Al deze zaken worden ook door heel wat mini-omniums gedekt.

Een tip: check in detail de polis van je voorgestelde mini-omnium. Bekijk daarbij zeker ook goed de definities van alle schadesituaties. Want denk eraan: als het niet duidelijk in de polis vermeld staat, is het in principe niet gedekt.

En vergelijk de kleine omnium als het even kan ook met andere makelaars. Sommigen voorzien namelijk interessante extra’s, zoals een vervangwagen tot wel 30 dagen lang en een inbegrepen dekking voor andere vervoermiddelen.

Belangrijk om weten is dat de schade wel een rechtstreeks gevolg moet zijn van de onverwachte situatie. De schade aan je motorkap door tegen een hert te rijden wordt bijvoorbeeld wel vergoed. Maar als je daarentegen uitwijkt voor datzelfde dier en hierdoor tegen een boom rijdt, zal de kleine omnium je niet helpen bij de herstelkosten. Hetzelfde geldt trouwens voor een omvallende boom in een storm. Valt deze op je auto? Dan zit je safe. Maar als je tijdens een rit tegen een exemplaar knalt die door de wind op de weg ligt, ben je zelf verantwoordelijk voor de opgelopen schade.

Hou er trouwens rekening mee dat bij een kleine omnium meestal een franchise of vrijstelling hoort. In mensentaal betekent dit dat je bepaalde som zelf op tafel moet leggen, vaak afhankelijk van de totale herstelkosten. Ook hierbij is het de moeite om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zowel de hoogte als de soort franchise kan namelijk verschillen. En goed om weten: zo’n vrijstelling geldt enkel voor de situaties waarbij de mini-omnium zelf moet tussenkomen. Als een schadegeval onder het stuk Burgerlijke Aansprakelijkheid van je totale autoverzekering valt, is er van franchise geen sprake.

Wie moet een mini-omnium afsluiten?

Om te beginnen is deze soort autoverzekering niet verplicht. In vergelijking met een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid is de keuze dus helemaal aan jou. Over het algemeen zijn verzekeraars het erover eens dat zo’n kleine omnium een goeie keuze is voor wagens tussen de zes en 15 jaar oud. Ook voor tweedehandswagens in die leeftijdscategorie is het zeker aangeraden.

Ben je daarentegen nog een autolening aan het afbetalen? Dan is het een beter plan om te kiezen voor een volledige omniumverzekering. Die zorgt er namelijk voor dat je de waarde van je bolide krijgt uitbetaald, wanneer je deze door je eigen schuld perte totale rijdt. Het zou zonde zijn, moest je op zo’n moment nog jaren afbetalen aan een wagen die dan al tot schroot is herleid. Nadat de lening is afgelost schakel je vervolgens over op de gulden middenweg: een mini-omnium.

Over een perte totale gesproken: wist je dat een kleine omnium in de meeste gevallen niet uitbetaalt, als je wagen volledig verloren is? Zelfs wanneer het gaat om zaken zoals een brand of een aanrijding met een dier? Ook om die redenen is het soms beter om voor een complete omnium te gaan. Een tip: kijk daarbij naar de waarde van je voertuig.

Mini-omnium: enkele voorbeelden

Je wagen staat in brand op een openbare parking. De vlammen slaan echter over op de auto die naast jou staat, met een gesmolten buitenspiegel tot gevolg.

Allereerst moet je afwachten of de bolide perte totale wordt verklaard. In dat geval zal je wellicht niets op je bankrekening te zien krijgen. Als de wagen nog te redden valt, neemt de mini-omnium daarentegen de herstelkosten op zich. Daarbij moet je wel rekening houden een franchise. De buitenspiegel van de andere wagen wordt daarentegen door je autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afgehandeld. En daar is geen sprake van zo’n vrijstelling.

Tijdens een dagje uit wordt er ingebroken in je auto. Een zijruit is vernield, net zoals het slot aan de kant van de bestuurder. De buit: je ingebouwde gps-systeem en een handtas.”

De schade aan je zijruit wordt sowieso vergoed door de kleine omnium. Hetzelfde is meestal het geval voor het slot. Voor sommige verzekeraars moet het wel duidelijk de bedoeling zijn geweest om de wagen zelf te stelen. Bij een deel van deze autoverzekeringen is het gps-systeem gedekt, als onderdeel van je auto. Voor het terugbetalen van je handtas zal je jammer genoeg achter het net vissen.

Je rijdt op een weg in de Ardennen. Plots duikt er een hert op. Je kan een aanrijding niet meer vermijden en rijdt hem frontaal aan, met een vernielde motorkap en voorruit als gevolg. Maar door de klap kom je nadien ook nog eens tegen de vangrail terecht, waardoor de zijkant van je wagen vol krassen en blutsen staat.

De schade aan je motorkap en voorruit is een rechtstreeks gevolg van de klap met het dier. Dat wordt dus zonder problemen vergoed door je kleine omnium. De zijkant van je wagen is echter een ander paar mouwen. Die herstelkosten zal je in heel wat gevallen wel zelf moeten betalen.

In dit artikel