LEZ Antwerpen (lage-emissiezone): mag mijn auto nog binnen?


De LEZ Antwerpen was in 2017 de allereerste lage-emissiezone in België. De meest vervuilende voertuigen op diesel en benzine worden zo buitengehouden. Tenzij ze een toelating tegen betaling hebben, om de LEZ Antwerpen binnen te mogen. Bij dit alles speelt met name de euronorm een rol. Ondertussen volgden het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Gent met een gelijkaardige lage-emissiezone.

De regels zijn overal echter ietsjes anders. Daarom zetten we hier specifiek alles over de LEZ Antwerpen op een rijtje. Zo weet je of de stad binnen mag en waar je rekening mee moet houden. Van een tabel met de euronormen tot een kaart van de lage-emissiezone: je vindt het hieronder.

Een kaart van de lage-emissiezone in Antwerpen

De lage-emissiezone (LEZ) omvat het hele centrum van Antwerpen, tussen de Ring en de Schelde. Ook een deel van Linkeroever hoort hierbij: tussen de E17, Schelde, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos.

lez kaart antwerpen

Dit verkeersbord laat je weten dat je de LEZ Antwerpen binnenrijdt:

LEZ verkeersbord

LEZ Antwerpen: mag ik met mijn auto de stad inrijden?

Dat wordt bepaald door de euronorm van je auto, in combinatie met de categorie. De euronorm hangt samen met het type brandstof en de ouderdom van je auto. Vooral diesel- en oudere benzinewagens mogen hierdoor de LEZ Antwerpen niet in.

In de tabel hieronder zie je in detail welke voertuigen de LEZ Antwerpen in mogen. En hoe de situatie er wellicht zal veranderen in 2025 en 2027/2028. De voorwaarden gelden enkel voor de categorieën M, N en T die op diesel, benzine, aardgas of lpg rijden. Deze categorie vind je terug op het inschrijvingsbewijs.

Dieselauto’s

Sinds 1 januari 2020 Vanaf 1 januari 2025 Vanaf 1 september 2027
Euro 6d Toegelaten Toegelaten Toegelaten
Euro 6 (a, b, c, d-temp) Toegelaten Toegelaten Toegelaten na betaling
Euro 5 Toegelaten Toegelaten na betaling Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 4 Toegelaten na betaling Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 3
(met roetfilter)
Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 3
(zonder roetfilter)
Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 2 Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 1 Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Voor de euronormen Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas

 

Auto’s op benzine, aardgas op lpg

 
Sinds 1 januari 2020 Vanaf 1 januari 2025 Vanaf 1 januari 2028
Euro 6 Toegelaten Toegelaten Toegelaten
Euro 5 Toegelaten Toegelaten Toegelaten
Euro 4 Toegelaten Toegelaten Toegelaten
Euro 3 (met roetfilter) Toegelaten Toegelaten Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 3 (zonder roetfilter) Toegelaten Toegelaten Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 2 Toegelaten Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Euro 1 Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas
Voor de euronormen Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas Toegelaten met LEZ-dagpas

Rij je met een elektrische auto? Geen zorgen: daarmee zal je altijd de LEZ Antwerpen in mogen blijven rijden. Hetzelfde geldt trouwens ook voor auto’s op waterstof en plug-in hybrides met een uitstoot van minder dan 50 g per kilometer. Voor plug-in hybrides met een hogere uitstoot moet je kijken naar de tabellen met de euronorm hierboven.

LEZ Antwerpen: toelating tegen betaling

Bepaalde niet-toegelaten voertuigen mogen wél de stad in, zelfs als ze niet aan de voorwaarden van de LEZ Antwerpen voldoen:

  • Dieselauto’s met euronorm 4,
  • voertuigen met een minimumleeftijd van 40 jaar,
  • sommige voertuigen op diesel met euronorm 3 of 4, die om professionele redenen de stad binnenkomen.

Om met je auto Antwerpen in te mogen, moet je op voorhand een toelating aanvragen. Dit kan voor een week, maand, vier maanden of jaar. Er zijn drie tarieven en zes categorieën, die bepalen hoeveel je precies betaalt. Om je een idee te geven: voor een dieselauto met euronorm 4 betaal je 365 euro per jaar, aan het gewone tarief.

LEZ Antwerpen: dagpas kopen

Wanneer je niet in aanmerking komt voor toelating, kan je tot maximaal 8 keer per jaar Antwerpen inrijden met een LEZ-dagpas. Deze pas kost 35 euro en geeft je toegang tot de LEZ Antwerpen op de gekozen dag, tot zes uur ’s ochtends de dag nadien.

Er zijn drie manieren om een LEZ-dagpas te kopen:

  • Op de website van de Stad Antwerpen. Dit kan ten vroegste 4 maanden op voorhand en ten laatste 24 uur nadien.
  • Via de parkeerautomaten, in en rond de stad. Hier kan je je LEZ-dagpas enkel op de dag zelf kopen. Onderstaande kaart duidt de locaties van deze dagpasautomaten aan.
  • Via de LEZ-automaten. Dit kan ten vroegste 4 maanden op voorhand en ten laatste 24 uur nadien.

lez dagpas

Wat als ik een buitenlandse nummerplaat hebt?

De regels van de LEZ antwerpen gelden ook voor buitenlandse wagens. Als dit nodig is, moet je dus ook een LEZ-dagpas kopen.

Belangrijk: ook als je auto toegelaten is, mag je de lage-emissiezone Antwerpen pas binnen na een éénmalige, gratis registratie. Met een Nederlandse nummerplaat hoef je dit echter niet te doen.

Wat is de boete in LEZ Antwerpen?

Rij je met een auto de LEZ Antwerpen binnen, terwijl deze er niet in mag? Dan betaal je de eerste keer 150 euro. De tweede keer (binnen het jaar) kost je 250 euro en voor elke volgende overtreding tel je 350 euro neer. Overtredingen worden geregistreerd door een zeventigtal slimme camera’s, verspreid over de binnenstad en binnensingel.

Sinds 1 januari 2020 kan je het bedrag verlagen naar 75 euro, als je je registreert binnen de 30 dagen na het ontvangen van de boete.

Je kan trouwens ook aantekenen tegen een boete in de LEZ Antwerpen. Dat is bijvoorbeeld handig, wanneer je door wegenwerken of een ongeval niet anders kon dan de lage-emissiezone in te rijden. Dat kan enkel met het bezwaarformulier dat bij je boete zit. Doe het volgende:

  • Bij het formulier voeg je alle argumenten en bewijsstukken, zoals het inschrijvingsbewijs, het Europees gelijkvormigheidsattest van je wagen of een officieel bewijs van hogere euronorm.
  • Het bezwaarformulier en alle bijlagen stuur je aangetekend naar: Stad Antwerpen, t.a.v. Stadsontwikkeling lage-emissiezone, Grote Markt 1 – 2000 Antwerpen.
  • Dit moet gebeuren binnen de 30 dagen na de verzenddatum van de boete.
In dit artikel