Een laadpaal bij je thuis installeren voor je elektrische auto


Elektrisch rijden betekent ook je wagen van een versie portie energie voorzien, wanneer deze stilstaat. Een laadpaal of wallbox bij je thuis installeren is daarbij een interessant alternatief voor het simpele stopcontact. Bovendien kan je met je eigen laadpaal ’s nachts voor je deur de elektrische auto opladen. En hoef je dit niet via een openbaar laadpunt of op het werk te doen.

Maar welke soorten laadpalen zijn er precies? Welke opties zijn interessant? Op deze en andere interessante aandachtspunten geven we hieronder het antwoord.

Waarom zou ik een laadpaal thuis installeren?

Zowat alle elektrische voertuigen kunnen via het klassieke stopcontact worden opgeladen. Een laadpaal installeren bij je thuis lijkt dus op het eerste zicht totaal overbodig. En toch: er zijn drie goede redenen waarom het net zo’n goed idee is:

 • Om te beginnen is je elektrische wagen thuis opladen tot wel vier keer goedkoper dan wanneer je een openbare laadpaal een bezoekje brengt.
 • Daarnaast gaat het opladen van je elektrische auto twee tot vier keer sneller dan via een gewoon stopcontact in je garage. Een laadpaal voor een elektrische auto heeft namelijk een hogere stroomsterke. In mensentaal: er kan per seconde meer elektriciteit worden doorgevoerd.
 • En minstens net zo belangrijk: het is een pak veiliger dan wanneer je via het goede oude stopcontact werkt. Da’s op zich ook vrij logisch. De hoeveelheid elektriciteit die het opladen van je elektrische auto vraagt is namelijk totaal niet te vergelijken met je smartphone opladen of de wasmachine gebruiken. Dit via een simpel stopcontact doen zorgt dus voor extra risico op oververhitting van de kabels. En dat kan vervolgens een kortsluiting of brand veroorzaken.

Welke soorten laadpalen voor thuis bestaan er?

We noemen het dan wel een laadpaal, maar het doorsnee exemplaar bij de Vlaming ziet er eigenlijk anders uit. Meestal is het namelijk een toestel, dat aan de gevel wordt gehangen. Dit noemt men ook weleens een wallbox. Voor de gemakkelijkheid noemen we het hier ook gewoon een laadpaal.

Fiscale voordelen

Over het algemeen kan je laadpalen voor bij je thuis in vier stroomsterktes krijgen:

 • De laagste twee types (3,7 kW en 7,4 kW) vallen onder de zogenaamde éénfasige categorie. Deze kan je quasi altijd gewoon plaatsen, zonder grote aanpassingen aan de elektrische installatie van je huis.
 • De twee snelste varianten (11 kW en 22 kW) zie driefasig en kan je vaak niet zomaar laten installeren.

Bij het installeren van de elektrische laadpaal voor thuis krijgt deze hoe dan ook een aparte elektrische kring én zekering. Daarbij wordt een rechtstreekse kabel van de elektriciteitskast naar de laadpaal getrokken. Een tip: ga zeker voor een wat dikkere kabel, die meer elektriciteit aankan. Het kost een beetje extra, maar op die manier moet er binnen pakweg 10 jaar niet opnieuw gegraven worden, als de techniek weer een pak verder staat.

Van zodra de laadpaal er bij je thuis staat hoef je ook niet zoveel te stressen over het onderhoud ervan. Een jaarlijkse controle en bijhorende schoonmaakbeurt is het enige wat verder nog moet gebeuren. Hou er wel rekening mee dat na de plaatsing de hele elektrische installatie van je woning herkeurd moet worden.

En dan is er natuurlijk nog de hamvraag: hoeveel kost het om een elektrische laadpaal bij je thuis te laten installeren? Wel, je kan er al eentje op de kop tikken voor zo’n 500 euro, zonder installatie en btw. Maar voor een goed exemplaar reken je toch beter op een som van 1.000 tot 2.000 euro, plaatsing inbegrepen. Die prijs kan nog verder oplopen, als er bijvoorbeeld gegraven moet worden voor de kabels. En voor alle duidelijkheid: de overheid geeft voor dit alles geen subsidies aan particulieren. Hun focus ligt namelijk op het boosten van het aantal publieke laadpalen in ons land. Zo zijn er wel subsidies voor bedrijven.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van de laadpaal voor thuis?

Het belangrijkste om aan te denken is dat je niet zomaar voor het exemplaar met de zwaarste laadcapaciteit en snelste oplaadtijd kan of moet gaan. Niet elke elektrische auto kan aan eender welke stroomsterkte opladen. En niet elk huis kan eender welke stroomsterkte aan. Cruciaal om uit te zoeken is het maximaal mogelijke kW. Daarom werk je best via deze twee stappen, bij het kiezen van je elektrische laadpaal:

 • Kijk om te beginnen naar je elektrische auto zelf. Check de zogenaamde omvormer die bij de batterij hoort en controleer of deze een- of driefasig is. Alleen in het tweede geval kan je namelijk overwegen om een zwaardere elektrische laadpaal te kopen. Daarnaast zoek je ook nog even de stroomcapaciteit uit. Die wordt uitgedrukt in Ampère (A). Vervolgens vermenigvuldig je het aantal Ampère met 230 (en vervolgens met 3, wanneer de wagen driefasig is). Het resultaat gedeeld door duizend, is het stroomvermogen dat je elektrische auto tijdens een laadbeurt maximaal aankan, uitgedrukt in kW.
 • Vervolgens informeer je over de mogelijkheden van de elektrische installatie bij je thuis. Hoogstwaarschijnlijk is dit in jouw huis éénfasig. Om een laadpaal met hoge capaciteit te installeren, zal je in dat geval aanpassingen moeten laten doen door de netbeheerder. Maak de afweging of de snellere laadtijd de extra kosten waard is. Soms zijn deze veranderingen aan je woning trouwens niet eenvoudig of zelfs onmogelijk.

Een voorbeeld:

Jouw elektrische auto is driefasig en heeft een stroomcapaciteit van 16 Ampère. Omgerekend is dit een stroomvermogen van 11 kW (16 x 230 x 3 / 1.000). Een laadpaal van 22 kW is dus onnodig zwaar. Je huis is bovendien eenfasig en kan momenteel dus maximaal een laadpaal van 7,4 kW aan. Concreet is een laadpaal van deze stroomcapaciteit een optie, of je laat aanpassingen doen om een hogere categorie van 11 kW te nemen.

Wat is het beste: een laadpaal met of zonder vaste kabel?

Wel, dat hangt eigenlijk volledig af van jij het liefste hebt. Allebei hebben ze namelijk hun voor- en nadelen. Kijk dus even wat jij het belangrijkste vindt.

laadpaal thuis

Een laadpaal voor thuis met een vaste kabel is makkelijk om te gebruiken. Je moet de draad namelijk niet elke keer opnieuw uit je koffer halen. En op die manier vergeet je die laadkabel voor onderweg ook nooit bij je thuis, wanneer je ’s morgens vertrekt.

Daartegenover ziet een laadpaal zonder vaste kabel er nog net wat strakker uit. Wanneer je je elektrische auto niet oplaadt, hangt er namelijk anders nog altijd een draad te bengelen. Daarnaast is een laadpaal zonder vaste kabel geschikt voor elke soort aansluiting. Al moeten we er wel ineens bijzeggen dat bijna elke wagen in Europa tegenwoordig met hetzelfde type rondrijdt.

Wat is een laadpaal met slimme meter?

Steeds vaker zit ook in een laadpaal voor thuis een slimme kWh-meter. Of kan je deze eenvoudig aan een slimme meter koppelen. Eigenlijk is dit niks anders dan een exemplaar dat via wifi of een simkaart met het internet is verbonden. Of je de upgrade naar een slimme laadpaal voor thuis moet doen, hangt er vooral van af of je de extra functies de moeite vindt:

 • Met een slimme laadpaal kan je de laadbeurt via je smartphone volgen. Handig om vanuit je zetel dus even te checken hoeveel procent er al in de batterij van je elektrische auto zit.
 • Het toestel stemt het stroomverbruik af op hoeveel er in huis op dat moment nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld de was doet, zal de laadpaal even iets minder elektriciteit tappen.
 • Via een slimme laadpaal kan je de laadbeurt ook perfect uitstellen. Steek de kabel in wanneer je om 18 uur thuiskomt, en begin met opladen wanneer het nachttarief start.
 • Het stroomverbruik van de laadbeurt wordt ook in detail bijgehouden. Dat is dan weer goed meegenomen wanneer je een bedrijfswagen hebt en je werkgever de elektriciteit moet betalen.

Hou er daarbij wel even rekening mee, dat aan deze functies vaak een maandelijkse abonnementskost vasthangt.

Hoeveel bespaar ik met een laadpaal bij mij thuis?

Om 100 kilometer te kunnen bollen met een elektrische auto, reken je zo’n 4 tot 4,5 euro wanneer je thuis oplaadt. Voor dezelfde afstand betaal je bij een publieke laadpaal al snel 6 euro, tot zelfs 11 euro voor een speciale snellaadbeurt. Ter vergelijking: voor een benzine- of dieselauto gaat er zo’n 7,5 euro van je bankrekening.

Er valt voor het dagelijkse gebruik dus wel degelijk profijt te doen, wanneer je thuis je wagen oplaadt. Maar hoeveel euro je precies extra in je portefeuille houdt, wanneer je een elektrische auto koopt? Dat hangt natuurlijk af van met welke bolide je vandaag rijdt. En welke elektrische auto je op het oog hebt. Daarbij moet je verder kijken dan je neus lang is, en ook rekening houden met andere kosten.

In dit artikel