Het roze formulier voor de inschrijving van je auto


Het roze formulier is onmisbaar als je je nieuwe of tweedehands auto wil inschrijven. Maar hoe en waar krijg je dit document? En wat als je het kwijtspeelt? Hieronder zetten we alle details over het roze formulier op een rijtje.

Wat is het roze formulier voor je auto?

Het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ is het document waarmee je een aanvraag doet voor het inschrijvingsbewijs van je auto. Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs zelf is een grijs- en geelkleurig document dat bewijst dat je voertuig is ingeschreven bij de DIV (Dienst Inschrijving van Voertuigen). Je moet over dit attest beschikken, voor je met je wagen de openbare weg opgaat.

Vroeger had het inschrijvingsbewijs een roze kleur. Sinds 2011 is de kleur beige en is het formaat veranderd in een A4-document. Het document bestaat uit twee delen: een deel dat je altijd in de auto moet bewaren en een deel dat je thuis moet bewaren. De twee delen vormen samen je officiële bewijs. Beide delen kunnen dus nooit apart verkregen worden.

Voor welk voertuig heb ik een roze formulier voor inschrijving nodig?

In België heeft elk motorvoertuig een inschrijvingsbewijs nodig, als je er mee op de openbare weg wil. Deze verplichte inschrijving geldt voor alle types: van een personenwagen, bus, vrachtwagen, motorfiets of aanhangwagen met meer dan 750 kg laadvermogen, tot een bromfiets of speed pedelec. En dit voor alle categorieën: nieuwe voertuigen, tweedehandsvoertuigen en ingevoerde voertuigen.

De registratie gebeurt bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV), onderdeel van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Vervolgens krijg je je inschrijvingsbewijs, als identiteitskaart van je auto. Dankzij deze controlemogelijkheid kan je veiliger een wagen aankopen en worden voertuigen die in België zijn ingeschreven minder aantrekkelijk voor dieven. Het document bevat het chassisnummer van de wagen, het type voertuig, de naam en het adres van de eigenaar en het kenteken. Als er meerdere eigenaars zijn, vind je er ook nog de datum van de eerste inverkeerstelling op.

Waar haal ik een roze formulier?

Een roze kaart kan je bij verschillende instanties verkrijgen, afhankelijk van jouw keuze voor een nieuwe wagen of een tweedehands exemplaar:

 • De handelaar waar je je auto koopt,
 • je verzekeringsmaatschappij,
 • de technische controle na een keuring,
 • de DIV.

Het roze formulier om je auto in te schrijven is twee maanden geldig, als deze werd afgeleverd door de autokeuring of technische controle. Daarna moet jij of de verkoper terug naar de autokeuring om de geldigheid tegen betaling te verlengen. Wacht dus zeker niet te lang om je aanvraag tot inschrijving door te sturen naar de DIV.

Hoe vul ik het roze formulier in?

Zorg ervoor dat je de aanvraag tot inschrijving van je auto volledig invult, met de volgende gegevens:

 • Vak ‘X1’. Duid aan of je een nieuwe nummerplaat (1) wil of deze al hebt (2). Schrijf het nummer van je bestaande plaat in vak “A”.
 • Vak ‘X2’. Duid aan of je een nieuwe auto (1) of een gebruikt voertuig/tweedehandsauto (2) hebt. Bij een nieuwe auto moet je in vak ‘Y’ een attest van de bouwer of verdeler aangeven.
 • Vak ‘X3’. Selecteer het formaat van de plaat.
 • Vak ‘P3’. Selecteer het type brandstof waarop de wagen rijdt.
 • Vul de technische gegevens van je auto verder aan zoals op je vorige inschrijvingsbewijs. Of neem ze over van het douanevignet 705 of het vignet van de technische keuring.
 • Vakken ‘C’. Vul je persoonsgegevens in als eigenaar van het voertuig. Je kan geen formulier indienen voor meerdere personen. Je kan wel samen één document invullen als de tweede persoon zijn gegevens in het vak voor de volmacht zet.
 • Vak ‘X10’. Als je de aanvraag voor iemand anders invult, moet je hier een getekende volmacht hebben en beide rijksregisternummers vermelden. Hier kan je ook eventuele bijkomende informatie vermelden.
 • Vak ‘C9’. Als je een formulier invult voor een rechtspersoon, moet je de gegevens van de vennootschap invullen en in dit vak het KBO-nummer noteren. Je kan geen aanvraag indienen voor een feitelijke vereniging zonder een tweede verzekeringsvignet.
 • Vignet 904 van de BTW. Dit vignet bewijst dat de inschrijvingsaanvraag in overeenstemming is met de reglementering van de Administratie van de BTW.
 • Vak ‘Z’. Hier komt het vignet van de verzekeraar met barcode, naam en handtekening van de verzekeringsmakelaar.

Het ingevulde formulier kan je zelf opsturen naar de DIV. Je kan dit echter ook overlaten aan je verzekeringsmaatschappij. Ook kan je de aanvraag online in orde brengen.

Wat kost een nieuw inschrijvingsbewijs?

Voor een inschrijvingsbewijs betaal je 26 euro. Deze bedragen moet je bij levering op je thuisadres of op een adres naar keuze cash betalen. Als je je inschrijvingsbewijs zelf op het postkantoor of in een postpunt afhaalt, kan je ook met Bancontact betalen.

Wil je je inschrijvingsbewijs en nummerplaat sneller ontvangen? Dat kan, maar je betaalt wel 80 euro extra. Op deze manier krijg je je inschrijvingsbewijs nog dezelfde dag, als je het roze formulier voor 12u30 bij de DIV indient.

Werd je inschrijvingsbewijs gestolen? Dan moet je altijd aangifte doen bij de lokale politie. Zij zullen je een attest van diefstal of verlies geven. Met dat attest kan je vervolgens een nieuw inschrijvingsbewijs aanvragen. Je kan dit ook makkelijk via je verzekering laten doen.

Hoelang duurt het om mijn inschrijvingsbewijs te krijgen?

Nadat je de roze kaart van je auto hebt ingediend, zal de Belgische post je inschrijvingsbewijs en nummerplaat afleveren op je hoofdverblijfplaats. Als de bestelling aan werd doorgegeven vóór 18 uur, krijg je je nummerplaat en inschrijvingsbewijs nog de volgende werkdag thuisbezorgd, behalve in geval van overmacht. Deed je je bestelling na 18 uur? Dan mag je de nummerplaat de tweede werkdag na de bestelling verwachten. Je kan de status van je inschrijvingsbewijs nakijken via de website van bpost door het referentienummer van je roze kaart in te geven.

In dit artikel