Franchise of vrijstelling bij je autoverzekering


Een franchise of vrijstelling. Bij het vergelijken van je autoverzekering heb je deze woorden waarschijnlijk al meerdere keren zien passeren. Daarbij kijk je best niet alleen naar hoeveel centen je voor je autoverzekering neertelt. Bovendien is de ene franchise of vrijstelling de andere niet. Na een ongeval of andere schade zorgt dat meer dan eens voor een serieuze tegenvaller. Het bepaalt namelijk hoeveel herstelkosten je autoverzekering effectief op zich neemt.

Geen nood: wij leggen je hier in detail uit waarop je moet letten bij een franchise of vrijstelling. Zo maak jij écht de juiste keuze.

Wat is een franchise of vrijstelling bij een verzekering?

Een franchise of vrijstelling betekent dat je na een ongeval of eigen onhandigheid in bepaalde gevallen een deel van de herstelkosten zelf moet betalen. Dit is meestal een percentage of een vast bedrag.

Een voorbeeld:

“Je hebt een omniumverzekering voor je auto met een vaste franchise of vrijstelling van 500 euro. Het is maandagochtend en je rijdt bij het wegrijden uit je parkeerplaats tegen een paaltje. Het paaltje zelf komt er zonder schrammen van af maar jouw bumper laten herstellen in een garage zal 800 euro kosten.”

Jij zal 500 euro uit eigen zak moeten betalen. De autoverzekering betaalt de andere 300 euro zodat je de totale som bij elkaar hebt.

Welke soorten franchise bestaan er?

Zoals we hierboven al zeiden is de ene vrijstelling of franchise de andere niet. Om na een ongeval te berekenen hoeveel jij zelf mee voor de herstelling zal moeten ophoesten passen autoverzekeringen verschillende manieren toe. Afhankelijk van hoe groot de schade is zorgt dat voor kleine tot grote verschillen.

Voor autoverzekeringen zijn er in België drie belangrijke soorten franchise:

  • De vaste vrijstelling of franchise is een vast bedrag per keer dat je brokken maakt. Dit kan bijvoorbeeld 150 euro of 200 euro zijn. In de praktijk betekent het ook dat je autoverzekering niet uitbetaalt bij kleinere ongelukjes. Stel bijvoorbeeld dat je een kras op je deur hebt. Als de herstelling 300 euro kost en je franchise 400 euro is moet jij sowieso zelf de volledige som neertellen.
  • Een Engelse vrijstelling of franchise komt daarentegen wel volledig tussen van zodra de herstelkosten groot genoeg zijn. Kijken we even terug naar het voorbeeld van daarnet. Ook hier zal je bij een franchise van 400 euro niet bij je autoverzekering moeten aankloppen met 300 euro schade. Maar kost het daarentegen 1.000 euro om je wagen terug tiptop te krijgen? Dan betaalt je verzekering de volledige som.
  • Tot slot is er de vrijstelling of franchise als percentage van de totale herstelkosten. In de praktijk betekent het dat je altijd bij je autoverzekering terecht kan. Maar ook dan je zelf meer zal moeten bijpassen, als de schade groter is. Neem nu bijvoorbeeld een franchise van 20% van de herstelkosten. Bij de kras van 300 euro betaal je zelf maar 60 euro om die te verwijderen. Maar bij een ongeval met 5.000 euro aan schade krijg je plots een rekening van 1.000 euro gepresenteerd.

Vergelijk het zelf even hieronder:

Franchise Vrijstelling

Wanneer je je autoverzekering afsluit is het dus heel belangrijk om ook even stil te staan bij de franchise. Bij de ene verzekeraar kan je ook met kleine schade terecht maar vallen de kosten voor je eigen rekening tegen bij grote schade. Bij de andere kan je pas bij grotere schade terecht maar moet je zelf geen deel van de kosten op jou nemen. Het is een afweging die je zelf moet maken.

Hoe wordt het franchisebedrag berekend?

Naast het kiezen van het soort franchise is ook de hoogte ervan heel belangrijk. En daarbij passen heel wat autoverzekeringen de volgende regel toe: hoe hoger de catalogusprijs van je wagen, hoe hoger de franchise. In de praktijk nemen ze daarvoor vaak een percentage van die catalogusprijs.

Goed om weten verder is dat de franchise erg samenhangt met hoeveel je voor de autoverzekering zelf zal gaan betalen. Bij een hogere franchise zal je vaak minder voor jouw verzekeringscontract moeten betalen. En omgekeerd zorgt een lagere franchise voor een duurdere polis. Bovendien kan je vaak de franchise in je autoverzekering naar beneden halen, als je voor het herstellen van je auto langsgaat bij één van de garagisten waarmee je verzekeraar samenwerkt.

Moet je altijd een franchise of vrijstelling betalen?

Dat wordt op papier gezet wanneer je je verzekering afsluit. Niet iedereen moet dus automatisch een franchise betalen en zo een deel van de herstelkosten mee betalen. Welke autoverzekering je neemt speelt daarbij meestal een belangrijke rol:

  • Over het algemeen zit in een BA-autoverzekering bijvoorbeeld geen franchise. Dit is de klassieke verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die iedereen moet afsluiten en de kosten voor de herstelling van andere voertuigen op zich neemt, als jij in fout bent bij een ongeval.
  • Bij een omniumverzekering zal je vaak wél een franchise in de kleine lettertjes zien opduiken. Op zich ook niet onlogisch, omdat deze autoverzekering ook schade aan je eigen auto betaalt. En dat zelfs wanneer die bluts jouw eigen schuld is.

Denk er ook aan: bij jonge bestuurders is de situatie vaak nog anders. Stel nu bijvoorbeeld dat een jongere met jouw auto rijdt als zogenaamde toevallige bestuurder (dit wil zeggen dat hij niet in het contract staat vermeld). Dan kan er toch een franchise worden aangerekend bij een ongeval. Zelfs als jij als ervaren bestuurder met dezelfde auto geen franchise moet betalen.

Onze goede raad: bespreek de franchise of vrijstelling vooraf met je verzekeraar. Neem alle situaties door die bij jou kunnen voorvallen, zoals je tienerzoon die de auto al eens in het weekend leent. En lees voor het ondertekenen het contract nog eens goed na.

Wat met de franchise of vrijstelling als ik niet in fout ben?

In deze situatie moet de tegenpartij de franchise of vrijstelling betalen. Let wel op: bij sommige autoverzekeringen zal je toch zelf even dat bedrag moeten voorschieten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de tegenpartij een buitenlander is. Andere verzekeraars nemen dan weer de franchise of vrijstelling voor jouw schade op zich. En gaan dan nadien zelf dit bedrag terugvragen via de autoverzekering van de andere persoon in het ongeval.

Nog een tip: bij het terugkrijgen van de franchise of vrijstelling die je hebt voorgeschoten komt een extra rechtsbijstandverzekering goed van pas. Check dan ook op voorhand of dit in je autoverzekering is inbegrepen. Of hoeveel deze optie extra kost.

Waarom werken verzekeraars eigenlijk met een franchise?

Wel, daar zijn twee goede redenen voor:

  • Ten eerste zorgt een franchise of vrijstelling er mee voor dat we allemaal wat voorzichtiger zijn op de baan. Stel je maar even voor dat elke omniumverzekering het volledige bedrag terugbetaalt, hoeveel botsingen of blutsen je elk jaar ook maakt. Je zou een stuk nonchalanter zijn, toch? En dat zou er trouwens ook voor zorgen dat verzekeraars een pak meer aan herstellingen zouden moeten uitgeven, waardoor onze autoverzekering een pak duurder zou worden.
  • Daarnaast zorgt een franchise of vrijstelling ervoor dat iedereen in principe altijd een betaalbare autoverzekering kan nemen. Neem nu bijvoorbeeld een jonge kerel, die pas zijn eerste auto heeft gekocht. Volgens de statistieken is de kans groot dat hij brokken gaat maken. Zijn autoverzekering zou dan ook onbetaalbaar zijn, moest hij niet zelf een deel van de herstelkosten mee betalen. Dankzij de franchise moet de autoverzekering het risico op een ongeval niet voor de volle 100% op zich nemen.

De belangrijkste moraal van het verhaal, is dat je jezelf dus niet zomaar mag blindstaren op hoeveel je gaat betalen voor je autoverzekering. Een goedkope variant kan bijvoorbeeld een oninteressant hoge franchise hebben, waardoor je bij een zwaar ongeval enorm slecht af bent. Ook de soort franchise of vrijstelling speelt daarbij een belangrijke rol.

In dit artikel