Hoe bereken ik de framemaat van mijn fiets?


Ga je een nieuwe fiets kopen? Dan kan je maar beter op meer zaken letten, dan het type en de looks alleen. Zo is de framemaat van je fiets berekenen enorm belangrijk. Want die is voor iedereen net wat anders. En zeg nu zelf: een te grote of te kleine fiets is niet fijn om kilometers mee te malen.

De framemaat van je fiets berekenen zorgt er bovendien voor dat je zadelpijn vermijdt. En zonder problemen lange tochten doet. Met de juiste framemaat kan je namelijk beter blijven doortrappen.

Welke framemaat van een fiets heb ik nodig?

Om te beginnen is er een cruciaal ding, dat je moet weten over de voor jouw ideale framemaat van een fiets. Alles hangt in de eerste plaats af van je binnenbeenlengte, in combinatie met je totale lichaamslengte. Vaak wordt ten onrechte enkel naar dat laatste gekeken. Twee personen met dezelfde lichaamslengte kunnen echter een totaal andere framemaat nodig hebben. De ene heeft bijvoorbeeld lange benen en een kortere romp, terwijl het bij de andere net omgekeerd is. Daarnaast speelt ook het type en model van fiets natuurlijk een rol. Samen met opties zoals een verend zadel en hoe je de tweewieler precies afstelt.

De voor jou juiste framemaat van een fiets berekenen? Dat doe je zo:

Meet de afstand van je voeten tot aan je kruis. Belangrijk daarbij: zet je goed recht, doe je schoenen en sokken uit en zet je voeten zo’n 20 cm uit elkaar. De meting doe je ook best in ondergoed. Dit getal noemt men de binnenbeenlengte.

Vermenigvuldig het getal met 0,68. Dit finale cijfer is de juiste framemaat voor jou. Hieronder leggen we je trouwens nog uit hoe je dit meet op de fiets zelf. En heb je een verende zadelpen? Dat trek je vier centimeter af van je framemaat.

Zit je net tussen twee maten in? Denk dan even na over hoe je je fiets gaat gebruiken. Bij een racefiets of klassiek model voor dames, heren of kinderen ga je best voor een framemaat hoger. Bij sportief gebruik zoals een mountainbike neem je dan weer best een maat kleiner. In beide gevallen vang je het verschil op door de zadelpen en het stuur wat bij te stellen.

Hoe voelt de juiste framemaat in de praktijk aan, als je op de fiets zit? Wel, in dat geval kan je als volwassene nog net op je tenen bij de grond. Vermijd hoe dan ook dat je met je volledige voeten de grond raakt. Of omgekeerd: moet kantelen, wanneer je stilstaat. Zorg er ook voor dat je armen niet helemaal gestrekt zijn, wanneer je het stuur vasthoudt. En dat je de remmen goed kan gebruiken.

De juiste framemaat voor kinderfietsen

Wil je een nieuwe fiets kopen voor je zoon of dochter? Dan is de manier om de framemaat te berekenen helemaal anders. Voor kinderfietsen wordt dit namelijk uitgedrukt in inches, op basis van de diameter van de wielen. Deze bandenmaat varieert tussen de 12 en 26 inch.

Bij het berekenen van de juiste framemaat voor de kinderfiets kijk je in de eerste plaats naar de kledingmaat en de lichaamslengte. Hieronder vind je een overzicht van de framemaat die hierbij past:

Pin jezelf daarbij niet vast op de leeftijd. De kledingmaat heeft altijd voorrang, als je de ideale framemaat bepaalt. Voor een jongen van 7 jaar die kledingmaat 145 heeft, is een wielmaat van 24 inch bijvoorbeeld de beste keuze.

Bij kinderfietsen is het bovendien belangrijk dat je zoon of dochter goed op de grond kan staan, met de volledige voeten. Vermijd ook om een tweewieler op de groei te kopen, zolang je kind nog geen 10 jaar is.

Hoe de framemaat van mijn fiets berekenen?

Bij het kiezen van je nieuwe racefiets of mountainbike is het handig om even de framemaat van je huidige fiets te meten. Zeker als deze je als gegoten zit. Zo weet je dat je lang plezier zal hebben van je aankoop.

Op een fiets is de framemaat de afstand tussen de plaats waar de zadelpen of zitbuis uit het frame komt, en het hart van de trapas. Deze laatste is de verbinding tussen je linker en rechter pedaal.

Op sommige fietsen staat de framemaat ook duidelijk vermeld. Waar je dit getal precies vindt hangt af van merk tot merk. Kijk bijvoorbeeld eens bij het hart van de trapas of het slot.

Wat is de ideale zadelhoogte?

De juiste framemaat voor je fiets berekenen is één ding. Maar ook de zadelhoogte (die je zelf instelt) is belangrijk. Deze combinatie zorgt voor de perfecte houding op de fiets.

Voor de ideale zadelhoogte kijk je weer naar je binnenbeenlengte, die je al berekende voor de framemaat. Deze vermenigvuldig je met 0,89. Dat getal is je ideale zadelhoogte. Op je fiets zelf meet je dit vanaf het hart van de trapas, tot de bovenkant van je zadel. In de praktijk zal je merken dat je zadel op heuphoogte zit, wanneer je naast je fiets staat.

Een voorbeeld: je bent 174 centimeter groot en hebt een binnenbeenlengte van 72 centimeter. De voor jou ideale framemaat van een fiets is 49 centimeter (72 x 0,68 = 48,96 en afgerond 49). Bij een geveerde zadelpen ga je dan weer best voor 45 centimeter. De juiste zadelhoogte voor jou is daarbij 64 centimeter (72 x 0,89 = 64,08 en afgerond 64).

In dit artikel