Elektrische auto opladen


Je wil een nieuwe wagen kopen en overweegt om niet meer voor benzine of diesel te gaan. Yep, je kiest voor een groen alternatief. Bovendien is een elektrische auto stiller én sneller weg aan het verkeerslicht. En er hangen ook nog eens heel wat financiële voordelen aan vast. Maar hoe zit dat precies met het opladen van je elektrische auto?

Wat met publieke laadpalen?

Wanneer je een wagen hebt die rijdt op benzine of diesel, kan je gewoon stoppen bij eender welk tankstation. Bij een elektrische auto is dat niet het geval. Daarvoor zijn namelijk aparte laadpalen voorzien, die meestal uit twee stopcontacten bestaan. Momenteel zijn er nog altijd minder van deze oplaadpunten in ons land, ten opzichte van tankstations. Maar er worden continu laadpalen bijgeplaatst, naarmate het aantal elektrische auto’s verder stijgt. Je kan trouwens online makkelijk checken of er een oplaadpunt in jouw buurt is. Of gepland staat.

Er zijn daarbij drie soorten laadpalen, die verschillen in snelheid waarmee ze je elektrische auto opladen. Om te beginnen zijn er de laadpalen voor normaal en versneld gebruik. Die hebben respectievelijk een laadvermogen van 11 en 22 kW. Daarnaast bestaan er ook nog speciale laadpalen voor snelladen, met een vermogen van 43 tot liefst 50 kW. Het verschil daarbij is dat de batterij van je elektrische auto rechtstreeks met gelijkstroom wordt opgeladen, in plaats van via de transformator. Hou er daarom ook rekening mee dat niet elke elektrische wagen zomaar kan snelladen. Zeker bij de oudere bolides zal je moeten terugvallen op de klassieke laadpalen.

Denk er ook aan dat je altijd een speciale laadpas nodig hebt, om je elektrische auto via een laadpaal op te laden. Deze zijn namelijk zelden voorzien van een betaalterminal, waarmee je je bankkaart of creditcard kan gebruiken. Je scant de laadpas en kan daarna (gratis of tegen betaling) beginnen met bijladen.

Kan je ook thuis je elektrische auto opladen?

Absoluut! Een elektrische auto met stroom voltanken kan net zo goed via het stopcontact. Check wel op voorhand of de elektrische installatie bij je thuis in goede staat is. En of het totale vermogen ervan wel voldoende is, om bijvoorbeeld je wagen op te laden en tegelijk de wasmachine te laten draaien.

Hou er wel rekening mee dat opladen via het stopcontact altijd langer duurt dan aan een laadpaal. Er is namelijk een ingebouwde veiligheid voorzien, waardoor de capaciteit wordt beperkt tot 10 ampère of 2,3 kW.

Een goed alternatief is een privé-laadpaal, op je eigen oprit. Daarmee laad je je elektrische auto veel sneller op. En kan je zelf geen laadpaal plaatsen? Dan is er nog altijd de mogelijkheid om een publieke laadpaal in je buurt aan te vragen. De voorwaarden zijn simpel: je hebt al een 100% elektrische wagen (of je hebt de auto besteld) én er is geen publieke laadpaal in een straal van 500 meter rond je woning.

Nog een tip: gebruik nooit een verlengkabel of stekkerdoos, wanneer je je elektrische auto thuis oplaadt. Die kunnen namelijk te warm worden, omdat er meer van wordt gevraagd dan pakweg een tv opzetten of een waterkoker gebruiken. Bovendien zorgt het voor extra stroomverlies, waardoor je nog langer moet wachten tot de batterijen van de wagen terug vol zijn.

Hoelang duurt het opladen van je elektrische auto?

Dat hangt zowel af van de capaciteit van de batterij in je elektrische wagen, als het vermogen van het laadpunt of je stopcontact. Voor het opladen bij je thuis via de klassieke stekker, moet je zo’n zes tot 10 uur rekenen. In de praktijk doe je dit dus ’s nachts, terwijl je slaapt. Via een laadpunt met normale snelheid gaat dit sneller: zo’n vier tot zes uur duurt het dan. Bij snelladen heb je terug een volle batterij in ongeveer een uurtje tijd.

Je kan makkelijk zelf uitrekenen hoelang je elektrische auto erover zal doen om zich helemaal op te laden. De tijd is gelijk aan de capaciteit van de batterij (in kWh), gedeeld door het laadvermogen van het laadpunt (in kW). Reken daarbij 10% tijd extra, aangezien er altijd wat stroom verloren gaat tijdens het opladen.

Goed om weten, is dat de batterij van je elektrische auto na 50% van de tijd al voor zo’n 80% is opgeladen. Nadien wordt het proces namelijk vertraagd, zodat er zeker niets fout gaat.

Hoe dan ook zal je jezelf een andere mentaliteit moeten aanleren, ten opzichte van toen je met een auto op benzine of diesel reed. De batterij opladen doe je namelijk niet wanneer deze bijna leeg is, maar telkens wanneer je parkeert en er een oplaadpunt in de buurt is.

Hoe laad je je elektrische auto op?

Dat gaat eigenlijk heel erg simpel. Je steekt de stekker zowel in het stopcontact van je elektrische auto, als aan het laadpunt. Je voertuig doet de rest en stopt automatisch met laden, van zodra de batterij vol is. Doordat je de stappen op een bepaalde manier moet uitvoeren, is dit helemaal veilig. Bovendien begint het opladen pas, wanneer beide kanten van het snoer zijn aangesloten. Daarnaast worden de stopcontacten vaak automatisch vergrendeld, zodat de kabel niet kan worden gestolen en niemand stroom kan stelen.

Hou je wel rekening mee dat je twee soorten kabels in de koffer moet leggen: eentje voor opladen via het klassieke stopcontact, en eentje voor het gebruik van een laadpaal. De kabel voor snelladen hangt altijd aan het laadpunt zelf.

Nog een tip: bekijk zeker op voorhand welke zogenaamde ‘Mode’ je elektrische auto ondersteunt. ‘Mode 2’ staat voor het stopcontact bij je thuis, ‘Mode 3’ voor het klassieke laadpunt en ‘Mode 4’ voor snelladen.

Hoe ver kan je rijden met een elektrische auto?

Wel, dat hangt eigenlijk af van een heleboel factoren. Niet alleen de capaciteit van de batterijen speelt een rol, maar ook je rijstijl én de snelheid bepaalt hoeveel kilometers je met een laadbeurt kan bollen. Bij 120 kilometer per uur verbruikt je wagen immers meer elektriciteit, dan wanneer je aan 70 kilometer per uur rijdt.

Bovendien heeft de buitentemperatuur een grotere invloed op je zogenaamde actieradius, dan bij een klassieke wagen op benzine of diesel. Zo verbruikt je elektrische auto zo’n 40% meer bij vriesweer, met de verwarming aan. Rondrijden tijdens een hittegolf en met de airco aan, doet de actieradius dan weer met zo’n 25% dalen.

In grote lijnen kan je zeggen dat je met een elektrische auto ongeveer 300 kilometer ver kan rijden, als de batterijen vol zijn. De duurdere bolides hebben zo’n 450 kilometer in hun mars. In de toekomst zal dit sowieso nog meer worden.

Op die manier zijn elektrische auto’s perfect voor het gewone woon-werkverkeer, plus de dagelijkse ritten naar bijvoorbeeld de supermarkt of familie in de buurt. En ook een citytrip naar Parijs is perfect mogelijk. Wil je verder rijden, richting bijvoorbeeld het zuiden van Frankrijk? Dan kan, maar hou rekening met wat meer pauzes onderweg. Via een snelle laadpaal kan je in een halfuur de actieradius voor 80% verhogen, zodat je weer verder kan.

Is het opladen van je elektrische auto gratis?

Niet altijd. Sommige fabrikanten van elektrische wagens zorgen voor gratis laadpunten. Maar dit is lang niet altijd het geval. Hoe dan ook is rijden met een elektrische auto een stuk goedkoper, dan wanneer je op benzine of diesel rondrijdt. Hou er wel rekening mee dat opladen via een publiek laadpunt bijna altijd duurder uitvalt, dan wanneer je dit thuis doet.

Concreet betaal je de elektriciteit per kWh. Net zoals bij je thuis, dus. Reken hierbij gemiddeld op zo’n 30 eurocent. Daarvan verbruik je zo’n 0,2 kWh per kilometer. Al zijn er in de praktijk dus grote verschillen mogelijk. Bovendien gaat er tijdens de oplaadbeurten zo’n 10% aan elektriciteit verloren. Voor 15.000 kilometers per jaar hou je dus best rekening met ongeveer 900 euro aan extra elektriciteitskosten.

In dit artikel