Ga je je eerste auto kopen? Dit is waarop je moet letten


Je eerste auto kopen is vaak een logische stap nadat je je rijbewijs behaald hebt. Of je nu student bent of net bent gestart met je eerste job: het is belangrijk om daarbij met verschillende zaken rekening te houden. Van het budget en alle extra kosten tot de keuze zelf en de bijhorende verzekering: we zetten de nodige tips voor jouw eerste auto op een rijtje.

1. Bepaal het budget van je eerste auto

De meeste jongeren houden enkel rekening met de prijs van de wagen zelf. Dat kan je echter achteraf zuur komen te staan. Bij het kopen van je eerste auto krijg je namelijk meteen ook te maken met enkele éénmalige kosten:

 • Het inschrijvingsbewijs. Nadat je eerste auto werd ingeschreven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wordt dit document via bpost naar je thuis opgestuurd. Daarbij moet je 26 euro betalen.
 • De nummerplaat. Samen met het inschrijvingsbewijs wordt ook het kenteken voor je eigen auto geleverd. Dat kost je 30 euro.
 • De Belasting op de Inverkeerstelling (BIV). Deze moet je maar één keer betalen bij de inschrijving van je eerste auto. Hoeveel dit precies zal zijn hangt af van heel wat verschillende zaken. Wat de berekening ook is: de BIV is altijd minstens 45,56 euro en kan oplopen tot honderden tot zelfs duizenden euro’s. Ook voor een tweedehands auto moet je dit trouwens betalen.

Naast deze zaken hou je bij het kopen van je eerste auto ook best meteen rekening met een reeks terugkerende kosten:

 • De brandstof. Zelfs al ben je niet van plan om duizenden kilometers per jaar te rijden: met een wagen rijden kost ook op dit gebied altijd geld. Hoeveel je precies kwijt zal zijn hangt in belangrijke mate af van het brandstofverbruik. Hou gemiddeld rekening met ongeveer acht euro per 100 kilometer.
 • De verzekering. Je eerste auto moet altijd verzekerd zijn als je ermee op de openbare weg komt. Er zijn echter verschillende soorten autoverzekeringen, waarover we verderop wat meer vertellen.
 • Het onderhoud. Elke wagen moet minstens één keer per jaar bij de garagist passeren. Wanneer je een nieuwe auto koopt zullen de kosten in het begin wat beperkter zijn, maar elk onderhoud kost geld. Hou ook rekening met eventuele onverwachte herstellingen, zeker wanneer je eerste auto al op leeftijd is.
 • De verkeersbelasting. Naast de BIV moet je jaarlijks ook een taks betalen om de Belgische wegen te mogen gebruiken. Ook hier hangt de som af van welke eerste auto je hebt.
 • De autokeuring. Wanneer je eerste auto vier jaar of ouder is moet je deze elk jaar laten controleren. In bepaalde gevallen hoef je maar één keer per twee jaar te passeren. Momenteel kost zo’n autokeuring je 33 euro.

2. Bekijk hoe je je eerste auto gaat betalen

Nadat je het budget van je eerste auto hebt bepaald moet je natuurlijk ook weten hoe je deze ook effectief gaat betalen. Daarbij heb je drie grote mogelijkheden:

 • Een autolening afsluiten voor het volledige bedrag. Zo kan je meteen je eerste auto kopen en hoef je niet te wachten tot je het volledige budget bij elkaar hebt. Zelfs voor tweedehands auto’s kan je trouwens een autolening nemen. Wanneer je nog geen maandelijks inkomen hebt zal je echter wel meestal iemand nodig hebben om borg te staan. Zeker als student sta je dus voor een extra hindernis.
 • De volledige som uit eigen zak betalen. Eventueel stel je de aankoop van je eerste auto even uit om nog wat verder te sparen. Of kan je aankloppen bij je ouders of andere familieleden om je te sponsoren. Het voordeel van deze optie is namelijk dat je geen extra geld hoeft te betalen aan interesten voor een autolening.
 • Een autolening nemen en een gedeelte zelf betalen. Op deze manier combineer je zoveel mogelijk de voordelen van de vorige twee methodes. Je hoeft zo minder van je spaargeld op te hoesten en leent tegelijk minder, wat zowel de interestvoet als het totale extra bedrag aan interesten ten goede komt.

3. Kies tussen een nieuwe of tweedehands eerste auto

Van zodra je het budget en de betaalmethode hebt bepaald is dit natuurlijk dé hamvraag bij uitstek. Beide opties hebben hun voor- en nadelen:

 • Bij een nieuwe auto heb je zelf alle keuzes in handen, van de kleur tot de extra opties. Het grote nadeel is dat de wagen meteen in belangrijke mate aan waarde verliest. Bovendien verzeker je deze best met een volledige omnium, wat voor heel wat extra terugkerende kosten zorgt.
 • Bij een tweedehands auto heb je een kleinere kans dat deze volledig naar jouw smaak zal zijn. Deze als eerste auto kopen is echter een betere keuze dan een nieuwe auto nemen. Het is om te beginnen minder erg wanneer je wagen tijdens de eerste maanden of jaren toch een kras of bluts oploopt. Die kans is namelijk heel wat groter tijdens de eerste jaren dat je je rijbewijs behaald hebt. Bovendien hoef je een tweedehands auto niet altijd meer omnium te verzekeren, wat je elk jaar opnieuw kosten bespaart.

Hoe dan ook stel je jezelf best in de eerste plaats de vraag waarvoor je je eerste auto gaat gebruiken én hoeveel kilometers per jaar je zal afleggen. Let niet op zaken zoals het merk of het design. Ga je vaak in de stad rijden? Dan is een compacte eerste auto ideaal. Zal je al meteen meer dan 30.000 kilometers per jaar afleggen? Dan is een diesel vaak een betere keuze dan een benzine. Om je een idee te geven: een Fiat 500, Ford Fiësta en Opel Corsa zijn vaak gekozen eerste auto’s.

4. Neem de juiste verzekering voor je eerste auto

Het laatste wat je zeker nodig hebt is een autoverzekering, alvorens je met je eerste auto de weg op kunt. Hoe dan ook is een BA-autoverzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) in België verplicht. Daarmee worden de kosten van de tegenpartij betaald bij een ongeval in fout. Wanneer je een nieuwe auto koopt is het bovendien een goed idee om een volledige omnium af te sluiten, waarbij ook je eigen schade in zo’n geval wordt vergoed. Een kleine omnium is de gulden middenweg, die vaak wordt gekozen bij tweedehandsauto’s tussen de zes en 15 jaar oud. Daarmee ben je naast de BA-autoverzekering gedekt voor zaken zoals glasschade en natuurrampen. Overweeg zeker ook opties zoals een aparte bestuurdersverzekering en rechtsbijstandspolis.

Hou er rekening mee dat het bedrag van je autoverzekering mee bepaald wordt door het motorvermogen, naast jouw leeftijd en hoe lang je je rijbewijs al hebt. Als eerste auto koop je dus best een wat meer bescheiden model met niet te veel pk’s onder de motorkap. Een stevig Golf GTI-model van Volkswagen als beginnende bestuurder is bijvoorbeeld niet meteen het beste idee.

In dit artikel