Car-Pass voor tweedehandsauto’s in België


Een Car-Pass: je hebt er wellicht ook al over gehoord. Het is een onmisbaar document als je een auto tweedehands koopt. Met een Car-Pass krijg je namelijk een pak meer transparantie over wat je in huis haalt.
Hieronder vertellen we je er alles over. Hoe je de Car-Pass aanvragen moet als verkoper, bijvoorbeeld. Maar natuurlijk ook wat het precies is en hoe lang het document geldig blijft.

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek toont, voor verschillende momenten in het verleden. Je krijgt het bij de verkoop van een tweedehandsauto of lichte bestelwagen. Elk bedrijf in de autosector is verplicht om de stand van de kilometerteller door te geven. Telkens je bijvoorbeeld langsgaat bij de garage of bandencentrale, wordt dit genoteerd. Maar ook als een voertuig na een ongeval een grondige, nieuwe keuring moet krijgen.

Daarnaast staat er op de Car-Pass een pak andere informatie over de auto of lichte bestelwagen. Kwestie dat je de keuze goed geïnformeerd maakt. Met bepaalde auto’s mag je in de toekomst namelijk ook niet meer in lage emissiezones. En andere eigenschappen doen dan weer je éénmalige belasting op de inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting de hoogte ingaan.

Zo vind je op de Car-Pass:

– het merk en model,
– het chassisnummer van het voertuig,
– de datum van eerste inschrijving in België en de datum van eerste gebruik,
– het type brandstof en de Euronorm,
– de CO2-uitstoot via één of twee testmethodes (NEDC en/of WLTP),
– een eventuele melding van keuring na ongeval,
– een eventueel niet-uitgevoerd onderhoud bij een terugroepactie,
– de datum tot wanneer de Car-Pass geldig is.

Verder staat op het document een hologram, met uniek identificatienummer en QR-code. Zo kan je de echtheid checken. Bovendien is een Car-Pass altijd gedrukt op speciaal papier met fluorescente inkt.

De Car-Pass werd in 2004 in het leven geroepen. Dit om het knoeien met de teller en het chassisnummer van de tweedehandsauto’s een pak moeilijker te maken. Het is een initiatief van Febiac, Traxio en Goca, in samenwerking met de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en FOD Mobiliteit en Vervoer. Het initiatief kreeg ook de steun van Touring en VAB.

Is een Car-Pass verplicht?

Ja, elke particulier die een auto of lichte bestelwagen tweedehands verkoopt moet een Car-Pass voorzien. Ook professionele verkopers zijn verplicht om dit te doen. Je mag een verkoper die geen Car-Pass heeft dus gerust onder druk zetten hiervoor.

Heb je als koper geen Car-Pass gekregen? Dan kan je de verkoop laten terugdraaien en je geld terugvragen. De verbintenis zal door een rechter namelijk altijd als onbestaande worden beschouwd.

Hoe een Car-Pass aanvragen als verkoper?

Als verkoper van de wagen ga je naar de autokeuring in je buurt. Hier doet men een speciale controle voor tweedehandsauto’s. Deze is uitgebreider dan de klassieke keuring, waar je een groene kaart krijgt.
Een medewerker noteert de stand van de kilometerteller. Wordt je tweedehandsauto goedgekeurd? Dan wordt er automatisch een Car-Pass gemaakt. Deze geef je dan mee aan de koper, samen met de andere documenten zoals het inschrijvingsformulier en onderhoudsboekje.

Car-pass

Belangrijk nog om weten: de Car-Pass is twee maanden geldig. Je betaalt er 8,90 euro voor, als er meer dan vier kilometerstanden op staan.

Is een Car-Pass betrouwbaar?

Wie 100% zeker wil zijn dat zijn Car-pass correct is ingevuld, kan op car-pass.be de echtheid ervan checken. Want met een Car-Pass kan er in principe nog geknoeid worden. Volgende zaken kijk je maar beter even na:

  • Lopen de kilometerstanden gelijk op met de tijd?
  • Is de laatste kilometerstand op de Car-Pass dezelfde als de huidige stand in het voertuig?
  • Is de laatste kilometerstand niet té laag?

Eigenlijk zou een garagist bij elk onderhoud of elke herstelling de kilometerstand van de wagen moeten doorgeven op de website van Car-Pass vzw. Deze vzw is opgericht in 2006 en zorgt voor een databank met kilometerstanden van alle ingeschreven personenwagens en lichte bedrijfswagens in België.

Wat staat er op een Car-Pass?

Met een papieren versie van het document kan er in principe nog geknoeid worden. De Car-Pass online opvragen is echter ook mogelijk. Dit doe je rechtstreeks op de website, met het identificatienummer van het certificaat of door de QR code te scannen. Zo weet je helemaal zeker dat jouw Car-Pass echt is. Vervolgens kijk je volgende zaken even na:

– Klopt het chassisnummer van je auto?
– Is elke stand van de kilometerteller groter dan de vorige meting?
– Is de laatste kilometerstand op de Car-Pass dezelfde als de huidige stand in het voertuig?

In dit artikel