Beste klanten, wij werken en blijven bereikbaar om jou te helpen. Voor meer informatie klik hier

Car-Pass


Een Car-Pass is een document dat aan de hand van kilometerstanden en andere data de voorgeschiedenis van een auto toont. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om te rommelen met de teller en krijgt de koper van een tweedehandswagen meer transparantie in zijn potentiële aankoop.

Is de Car-Pass is verplicht?

Elke particulier die een auto of lichte vrachtwagen verkoopt, is verplicht naar de tweedehandskeuring te gaan en de koper een Car-Pass te bezorgen. Hetzelfde geldt voor professionele verkopers. Een Car-Pass mag niet ouder zijn dan twee maanden en is gedrukt op dik papier om namaak of fraude te voorkomen.

Een Car-Pass aanvragen

Hoe vraag je een Car-Pass aan? Hiervoor ga je naar de autokeuring met je wagen. De inspecteur noteert je kilometerstand en zal dan automatisch een Car-Pass laten afdrukken als de auto slaagt voor de keuring. Deze kan je dan meegeven aan de koper.

Volgende afbeelding illustreert het verloop van de aanvraag:

Car-pass

Is een Car-pass altijd betrouwbaar?

Wie 100% zeker wil zijn dat zijn Car-pass correct is ingevuld, kan op car-pass.be de echtheid ervan checken. Want met een Car-Pass kan er in principe nog geknoeid worden. Volgende zaken kijk je maar beter even na:

  • Lopen de kilometerstanden gelijk op met de tijd?
  • Is de laatste kilometerstand op de Car-Pass dezelfde als de huidige stand in het voertuig?
  • Is de laatste kilometerstand niet té laag?

Eigenlijk zou een garagist bij elk onderhoud of elke herstelling de kilometerstand van de wagen moeten doorgeven op de website van Car-Pass vzw. Deze vzw is opgericht in 2006 en zorgt voor een databank met kilometerstanden van alle ingeschreven personenwagens en lichte bedrijfswagens in België.

Wat staat er op een Car-Pass?

Het belangrijkste is het chronologisch overzicht van de kilometerstanden. Verder staan vermeld: het merk, het model, de datum van eerste inschrijving in België, het chassisnummer, het identificatienummer, de prijs en de geldigheidsdatum. Een Car-Pass is twee maanden geldig en kost € 7,30. Je haalt hem bij de autokeuring in je buurt, in België zijn er zo’n 77 autokeuringen.

In dit artikel