De BIV berekenen in Vlaanderen vanaf 2021


Wanneer je in Vlaanderen een nieuwe of tweedehandse auto koopt komen er altijd extra kosten kijken. De BIV berekenen (belasting op de inverkeerstelling) is daar een belangrijk voorbeeld van, samen met de jaarlijkse verkeersbelasting.

Wat is de BIV?

De BIV is een eenmalige belasting die wordt berekend als je een voertuig inschrijft. Dat is niet alleen zo wanneer jij als particulier of bedrijf een nieuw voertuig koopt. De BIV berekenen doet men ook wanneer je een wagen tweedehands van een vorige eigenaar overneemt en zo op jouw naam laat zetten.

Je betaalt als het ware een inschrijvingstaks, omdat je een extra voertuig op onze Belgische wegen gaat gebruiken. En die laatste moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Belangrijk om te onthouden is dat de BIV of belasting op de inverkeerstelling dus maar één keer moet worden betaald. Dit in tegenstelling tot de verkeersbelasting, waarvan het overschrijvingsformulier elk jaar op de deurmat valt.

documenten

Hoe wordt de BIV in Vlaanderen berekend?

Het personeel van de Vlaamse Belastingsdienst maakt een belangrijk onderscheid wanneer ze je BIV berekenen: of je het voertuig gaat leasen of zelf aankoopt.

Laten we om te beginnen eens kijken naar de simulatie van je BIV voor een voertuig dat je zelf koopt en op jouw naam inschrijft. De tijd dat men in het Vlaams Gewest daarbij enkel naar de fiscale pk’s keek ligt alweer even achter ons. Vandaag houdt het Vlaams Gewest bij het berekenen van de inschrijvingstaks rekening met vier aspecten van je voertuig. Of anders gezegd: je kan op vier manieren de belasting op de inverkeerstelling zelf wat minder duur maken. Dit blijft ook zo in 2021. De focus ligt daarbij vooral op de milieukenmerken van je wagen:

 • De CO2-uitstoot. Hoe meer van de milieuvervuilende stof je wagen tijdens het rijden in de lucht blaast, hoe hoger de BIV van je wagen. Indien de belastingdienst deze uitstoot niet kent maakt zij een schatting op basis van het type brandstof, de cilinderinhoud en de euronorm.
 • De Euronorm gecombineerd met de aanwezigheid van een roetfilter. Deze zogenaamde emissienorm wordt toegepast voor alle voertuigen in de Europese Unie en is ook een maatstaf qua luchtvervuiling. Je kent de Euronorm vast ook van de lage-emissiezones in onder andere Antwerpen en Brussel. Hoe lager de Euronorm van je wagen, hoe hoger de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting.
 • Het brandstoftype. Benzine scoort daarbij over het algemeen beter dan dieselwagens, omdat ze minder belastend zijn voor het milieu.
 • De leeftijd volgens de datum van de eerste inschrijving. Naarmate je wagen ouder is neemt het bedrag van de BIV af. Dit omdat voor je voertuig in het verleden al eens inschrijvingstaks werd betaald.

Al deze zaken maken dat het niet simpel is om de inschrijvingstaks zelf te berekenen. Hoe dan ook betaal je voor de BIV nooit meer dan 11.391,05 euro of minder dan 45,56 euro. Dit laatste bedrag is trouwens het vaste bedrag wanneer je wagen als oldtimer wordt ingeschreven.

En hoe zit het met leasingwagens in Vlaanderen? Wel, daarvoor gebruikt de belastingdienst nog altijd de oude manier van BIV berekenen. Het vermogen van je voertuig bepaalt daarbij de hoogte van de inschrijvingstaks. Daarbij worden de zogenaamde fiscale pk’s en het aantal kilowatt (kW) bekeken. Aan elk van beide aspecten hangt een welbepaald belastingbedrag. Het hoogste van de twee moet jij dan betalen als BIV.

Wat met de BIV-berekening in Vlaanderen vanaf 1 januari 2021?

Wanneer je een voertuig voor de eerste keer inschrijft na 31 december 2020 zal de simulatie voor je BIV en verkeersbelasting er iets anders uitzien. Op zich blijft het uitgangspunt hetzelfde: de meest vervuilende wagens worden zwaarder belast.

Het enige wat verandert is de manier waarop de CO2-uitstoot wordt bepaald. Hiervoor zal in Vlaanderen vanaf 1 januari 2021 de nieuwe WLTP-norm gebruikt worden. Deze komt in de plaats van de gedateerde NEDC-methode. De waarden zijn een pak betrouwbaarder, maar liggen wel hoger. Daarom worden in Vlaanderen enkele parameters in de formule voor het BIV berekenen aangepast.

Concreet verwacht het kabinet van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) dat de simulatie van de BIV in 2021 voor 70% van de gevallen lager zal uitvallen. Vooral een kleine stadswagen of gezinswagen kopen wordt interessanter, terwijl voor SUV’s nog meer BIV en verkeersbelasting berekend zal worden.

Belangrijk: dit alles is enkel het geval wanneer je je voertuig voor de eerste keer inschrijft in 2021. Bij een herinschrijving van een tweedehandswagen blijft men de oude norm gebruiken. En ook bij leasingwagens verandert er na 2020 niets.

De nieuwe formule is echter nog geen definitieve wet maar slechts een voornemen van de Vlaamse overheid. De manier waarop de BIV berekenen in 2021 zal gebeuren kan dus toch nog veranderen.

Voor welke voertuigen wordt de BIV berekend?

Je moet de inschrijvingstaks betalen als je een motorvoertuig in België koopt en inschrijft dat onder een van deze categorieën valt:

 • Personenauto’s
 • Auto’s voor zowel vervoer van personen als zaken
 • Minibussen
 • Quads
 • Motorfietsen met een motorinhoud van meer dan 50 cc
 • Boten
 • Vliegtuigen

Goed om weten wanneer je nog volop je personenauto aan het kiezen bent: in Vlaanderen wordt ook in 2021 geen BIV en verkeersbelasting berekend voor elektrische wagens en auto’s op waterstof. Deze vrijstelling krijg je niet voor een leasingwagen. Denk er wel aan: deze vrijstelling op de inschrijvingstaks moet je zelf aanvragen. De tijdelijke vrijstelling voor plug-in hybrides en voertuigen die op aardgas (CNG/LNG) rijden valt weg op 1 januari 2021.

Naast deze bovenstaande, zelf aan te vragen vrijstellingen wordt er automatisch geen BIV berekend voor deze voertuigen:

 • Kampeerwagens (ook wel mobilhomes genaamd)
 • Lichte vrachtwagens
 • Vrachtwagens met een MTT van meer dan 3,5 ton
 • Motorfietsen, speed pedelecs en lichte vierwielers die een cilinderinhoud van minder dan 251 cc hebben

Motorfietsen die uitsluitend werken op waterstof of een elektrische motor (enkel als deze niet worden geleased).

In welke persoonlijke gevallen wordt de BIV niet berekend?

Dat hangt af van gewest tot gewest. In Vlaanderen zal de overheid bijvoorbeeld geen BIV berekenen als je:

 • het voertuig overdraagt aan je echtgenoot, echtgenote of wettelijk samenwonende partner (wanneer je bijvoorbeeld uit elkaar gaat of een van beiden sterft). Opgelet: bij het overdragen van een voertuig van vader of moeder naar een van de kinderen, moet er wel inschrijvingstaks worden betaald.
 • hetzelfde voertuig opnieuw inschrijft bij dezelfde belastingplichtige (omdat je al meer dan 2 adreswijzigingen op je inschrijvingsformulier hebt staan, overstapt naar een Europese nummerplaat of als ondernemer van firmanaam verandert, terwijl je btw-nummer hetzelfde blijft).
 • het voertuig als persoonlijk vervoermiddel gebruikt en een beperking hebt of grootoorlogsinvalide bent,
 • het voertuig uitsluitend gaat gebruiken om zieke of gewonde personen mee te vervoeren.

Belangrijk om weten is dat je in de laatste twee van de bovenstaande gevallen expliciet een vrijstelling van inschrijvingstaks berekenen moet vragen aan de Vlaamse Belastingdienst. Dit kan op drie manieren:

 • De makkelijkste manier is om online het contactformulier in te vullen.
 • Je kan ook een brief opsturen of faxen naar de Vlaamse Belastingdienst (Vaartstraat 16, 9300 Aalst – fax: 053/72.23.75)
 • Of je gaat zelf langs in een van de vijf provinciale loketten. Je vindt deze in Leuven, Aalst, Antwerpen, Brugge en Hasselt.

man in auto met sleutel

De BIV berekenen in Wallonië en Brussel

Per gewest wordt de BIV anders berekend. Ook in 2021 baseren Wallonië en Brussel zich bij de belasting op de inverkeerstelling vooral op het vermogen van de wagen, uitgedrukt in aantal kW of fiscale PK. Aan elk van beide aspecten hangt een welbepaald belastingbedrag. Het hoogste van de twee moet jij dan betalen als inschrijvingstaks. Daarnaast kijkt men in Brussel en Wallonië naar de leeftijd van de wagen, op basis van de eerste ingebruikname.

Wallonië voegt wel nog een belangrijk derde aspect toe aan het BIV berekenen: de zogenaamde eco-malus. Wagens met een CO2-uitstoot vanaf 146 gram krijgen daarbij een bijkomend bedrag opgelegd. Dit geldt wel enkel voor wagens die niet worden geleased. Oldtimers zijn trouwens vrijgesteld van deze eco-malus. Gezinnen met drie of meer kinderen en wagens met een lpg-installatie worden ook minder zwaar belast.

Hoe regel je de betaling van de BIV?

Het is eerst wachten tot het moment dat het aanslagbiljet van de belastingdienst in kwestie in je brievenbus zit. Daarvoor hoef je zelf niks te doen. Van zodra je het voertuig inschrijft bij de DIV of Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen, wordt de juiste belastingdienst automatisch verwittigd. Die stuurt in principe in de loop van de maand na inschrijving een uitnodiging tot betaling van de inschrijvingstaks.

Heb je het aanslagbiljet ontvangen? Dan heb je twee maanden de tijd om de belasting op de inverkeerstelling of BIV te betalen. De vervaldag staat ook duidelijk aangegeven op dit document.

Kan je bezwaar maken op de BIV?

Ben je niet akkoord met het bedrag dat de belastingdienst aanrekent? Of denk je dat je helemaal geen BIV moet betalen? In dat geval kan je een bezwaar indienen en eventueel vragen om het opnieuw berekenen van je inschrijvingstaks. Bij de Vlaamse Belastingdienst kan je dat zowel online doen via het digitaal loket, als door een brief te bezorgen via post of fax:

Vlaamse Belastingdienst
Vaartstraat 16
9300 Aalst
Fax: 053/72.23.75

Je hebt hiervoor drie maanden de tijd, na de derde werkdag die volgt op de verzenddatum van het aanslagbiljet.

In Wallonië kan je bezwaar indienen door een brief te sturen naar:

Direction générale opérationnelle de la Fiscalité
Direction du Contentieux de la Fiscalité des véhicules
Avenue Gouverneur Bovesse, 29
5100 Jambes

Zorg er altijd voor dat je je bezwaar motiveert met de nodige argumenten en eventuele bewijsstukken. Zet er ook zeker je persoonlijke gegevens bij, inclusief rijksregisternummer. En onderteken ook je bezwaar.
Goed om weten: een lopende bezwaarprocedure schort de betaaltermijn van je BIV niet op. Betaal dus toch de inschrijvingstaks, om deze nadien eventueel terug te vorderen.

In dit artikel