De beste elektrische step voor volwassenen kies je zo


De elektrische step voor volwassenen zie je tegenwoordig overal rondbollen. Zeker in de stad is het een handige manier om overal snel te geraken. En al helemaal als je het vergelijkt met alternatieven zoals de e-scooter. Het is echter belangrijk dat je de voor jou beste elektrische step voor volwassenen koopt. Alleen zo kan je er volledig op vertrouwen en is het totaal niet vermoeiend om te gebruiken. En als bonus is het bovendien beter voor het milieu.

Een elektrische step huren is daarnaast ook een mogelijkheid. Als je dit vaak doet swingen de kosten echter al snel de pan uit. Een exemplaar kopen is op dat moment een logische volgende stap. Zeker wanneer dit vervoersmiddel bijvoorbeeld een vast onderdeel van je woon-werkverkeer wordt. Wij zetten alvast alle zaken op een rijtje die je zeker moet weten.

Wat is een elektrische step voor volwassenen?

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat de meeste elektrische steps eigenlijk enkel voor kinderen zijn bedoeld. Om de beste elektrische steps voor volwassenen te vinden moet je in de eerste plaats kijken naar het maximale gewicht van de gebruiker. De goedkoopste modellen kunnen slechts 50 kilogram aan, terwijl bij een model voor een meerderjarige 100 kilogram geen probleem is. Wil je meer gewicht verplaatsen? Werp dan zeker een extra blik op de mogelijkheden.

Bij dit alles speelt ook de grootte van de accu en het vermogen ook een rol. De beste elektrische steps voor volwassenen hebben een krachtige motor om het extra gewicht aan te kunnen. Daarnaast zijn deze modellen aangepast aan de lichaamsbouw. Het stuur staat bijvoorbeeld hoger en is breder. Ook aan de stabiliteit tijdens het rijden is extra gedacht, zoals bredere banden. Ook om die redenen is het dus zeker aangeraden om je e-step altijd even uit te proberen.

Hoe kies je de beste elektrische step voor volwassenen?

Elk exemplaar is een tikkeltje anders. En dat maakt dat de beste e-step kopen iets heel persoonlijk is. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je sowieso moet letten:

  • De batterij. Dit is het belangrijkste en duurste onderdeel van je e-step. Goedkope modellen schieten vooral hierin tekort. Gemiddeld moet je rekenen op 45 minuten rijplezier met een volle batterij, waarmee je zo’n 15 tot 30 kilometer ver komt. Na zo’n 500 laadbeurten is je accu meestal volledig versleten. Controleer dus ook of er vervangbatterijen bestaan voor jouw model. En hou zeker rekening met de laadtijd, die varieert van twee tot zes uur.
  • Het vermogen. Deze wordt meestal uitgedrukt in watt. De goedkoopste exemplaren hebben 200 watt aan boord. Dit is op zich voldoende voor kinderen. Als volwassene is 500 watt echter het Olympische minimum. Ga je op heuvelachtig terrein rondbollen? Of wil je vlotter optrekken met je elektrische step? Dan ga je beter voor een versie met minstens 750 watt. 1.000 tot zelfs 2.000 watt is bij de nieuwste e-steps ook mogelijk.
  • De actieradius. Deze gaat vaak uit van ideale omstandigheden. Ten slotte spelen veel zaken een rol. Denk maar aan jouw gewicht en de windsnelheid, plus de ondergrond en de bandenspanning. Een tip: ga voor een actieradius die wat ruimer is dan je écht nodig hebt.
  • De stabiliteit. Dit zorgt mee voor een comfortabel gevoel en het vlot bewegen van je elektrische step. Vooral de grootte en dikte van de wielen speelt daarbij een rol. Maar ook de breedte van het stuur en de afstand tussen de plank en de handvaten is belangrijk. Net zoals de vering en het remsysteem.

man met opgevouwen elektrische step voor volwassenen

Wil je écht de beste elektrische step, die helemaal op jouw maat is? Dan kijk je tijdens het kiezen best ook even naar de volgende zaken:

  • Een zadel zorgt voor extra comfort. Zeker wanneer je langer met je elektrische step onderweg bent. De vreemde blikken moet je er wel even bijnemen. Let er trouwens op of je het zadel eventueel kan verwijderen. Net zo handig.
  • Opvouwbaarheid is handig in combinatie met het openbaar vervoer. Als je elke dag je compagnon de trein opsleurt, hou je best ook rekening met het gewicht ervan. Maar denk eraan: een degelijke elektrische step is nooit vederlicht, door de riantere batterij en de stevigere materialen.
  • Extra waterdichtheid maakt gebruik door weer en wind mogelijk. De meeste goedkope elektrische steps zijn enkel spatwaterdicht. Wij raden je aan om te kiezen voor een model met een hogere IP-waarde.

Wat kost een elektrische step voor volwassenen?

Een goedkope elektrische step voor volwassenen koop je al voor zo’n 100 euro. Voor deze prijs moet je wel geen hoogstaand vervoersmiddel verwachten. Vooral aan batterij en vermogen boet je enorm in. Bovendien zijn elektrische steps in deze prijsklasse in de eerste plaats bedoeld voor kinderen. Voor de beste elektrische steps voor volwassenen is de prijs minimaal 300 euro. Je hebt namelijk een krachtige motor en grotere accu nodig om meer gewicht te kunnen voortbewegen. De prijzen van de absolute toppers onder de e-steps lopen daarbij al snel op tot enkele duizenden euro’s.

Wij raden je aan om vooral te kijken naar wat je met de elektrische step wil doen. Is het bedoeld om af en toe wat plezier mee te maken? Of ga je er meermaals per week mee richting kantoor? Van zodra je dat goed weet is het een goed idee om de voor jou beste elektrische steps ook even uit te proberen. Ga dus zeker langs in een winkel. Of huur desnoods eens de elektrische step die je op het oog hebt.

De beste elektrische steps die veel worden verkocht zijn de Xiaomi M365 Pro en de Segway Ninebot Max G30. Daarnaast is het bekende merk Razor ook zeker iets om te overwegen.

Mag een elektrische step voor volwassenen op de openbare weg?

Ja, in België mag je met een elektrische step aan een maximale snelheid van 25 km per uur op de openbare weg. De juiste plaats hangt daarbij af van hoe snel je ook effectief rijdt:

  • Bol je stapvoets (tot zo’n 6 km per uur)? Dan moet je met je elektrische step op het voetpad. Denk er wel aan: je mag voetgangers niet hinderen.
  • Ga je er sneller dan stapvoets mee rijden, tot 25 kilometer per uur? Dan gelden voor jou de regels zoals bij fietsers. Je rijdt met je elektrische step verplicht op het fietspad. Als er geen strook voorzien is, moet je sowieso op de rijbaan bollen.

Ledverlichting moet je daarbij altijd bij je hebben, voor zowel voor- als achteraan. Dit hoeft echter niet op de e-step zelf te hangen. Het mag ook op je jas of helm. Een helm dragen is niet verplicht, al raden we je het wel enorm aan. Lang niet iedereen weet namelijk hoe te reageren op een voorbijkomende elektrische step. Denk er ook aan: in België mag je pas op de openbare weg met een elektrische step rijden vanaf 15 jaar.

Kan je elektrische step sneller dan de maximumsnelheid 25 km per uur? Dan kan je een boete krijgen, moest je tegengehouden worden. Het maakt daarbij niet uit of je ook effectief te snel reed: de mogelijkheid op zich is al voldoende. Als je e-step pakweg 45 kilometer per uur haalt, kan deze zelfs in beslag worden genomen.

Goed om weten, ten slotte: voor een elektrische step heb je geen inschrijving of rijbewijs nodig. Als het over je verzekering gaat, valt je e-step meestal onder je familiale verzekering. Al kan dit voor discussies zorgen, zeker wanneer jij aansprakelijk bent bij een ongeluk. En omdat de elektrische step een redelijk nieuw vervoersmiddel is, zijn accidenten snel gebeurd.

In dit artikel