De beste elektrische step kies je zo


De elektrische step: je ziet ze tegenwoordig overal rondbollen. Zeker in de stad is het een handige oplossing, om snel overal te geraken. En al helemaal als je het vergelijkt met alternatieven zoals de elektrische scooter. Bovendien is een e-step beter voor het milieu én totaal niet vermoeiend voor wie het gebruikt. Jawel, wij zijn fan van deze autopeds met elektrische aandrijving!

Een elektrische step huren is daarbij vast en zeker een mogelijkheid. Maar de kosten swingen al snel de pan uit, als je dit vaak doet. De beslissing om een e-step te kopen is op dat moment een logische volgende stap. Zeker wanneer dit vervoersmiddel bijvoorbeeld een vast onderdeel van je woon-werkverkeer wordt.

Wij zetten alvast alle zaken op een rijtje, die je over de elektrische step moet weten.

Hoe kies je de beste elektrische step?

Elk exemplaar is een tikkeltje anders. En dat maakt dat de beste e-step kopen iets heel persoonlijk is. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken, waarop je sowieso moet letten:

De batterij, die het belangrijkste en duurste onderdeel van je e-step is. Goedkope modellen schieten vooral hierin tekort. Gemiddeld moet je rekenen op 45 minuten rijplezier met een volle batterij, waarmee je zo’n 15 tot 30 kilometer ver komt. Na zo’n 500 laadbeurten is je accu meestal volledig versleten. Controleer dus ook of er vervangbatterijen bestaan voor jouw model. En hou zeker rekening met de laadtijd, die varieert van twee tot zes uur.

Het vermogen, dat meestal wordt uitgedrukt in watt. De goedkoopste exemplaren hebben 200 watt aan boord. Dit is op zich voldoende voor kinderen. Als volwassene is 500 watt echter het Olympische minimum. Ga je op heuvelachtig terrein rondbollen? Of wil je vlotter optrekken met je elektrische step? Dan ga je beter voor een versie met minstens 750 watt. 1.000 tot zelfs 2.000 watt is bij de nieuwste e-steps ook mogelijk.

De actieradius, die vaak uitgaat van ideale omstandigheden. Ten slotte spelen veel zaken een rol. Denk maar aan jouw gewicht en de windsnelheid, plus de ondergrond en de bandenspanning. Een tip: ga voor een actieradius die wat ruimer is dan je écht nodig hebt.

De stabiliteit, die mee zorgt voor een comfortabel gevoel en het vlot bewegen van je elektrische step. Vooral de grootte en dikte van de wielen speelt daarbij een rol. Maar ook de breedte van het stuur en de afstand tussen de plank en de handvaten is belangrijk. Net zoals de vering en het remsysteem.

man met opgevouwen elektrische step

Wil je een goede elektrische step, helemaal op jouw maat? Dan kijk je best ook even naar de volgende punten, tijdens het kiezen:

Een zadel, dat voor extra comfort zorgt. Zeker wanneer je langer met je elektrische step onderweg bent. De vreemde blikken moet je er wel even bijnemen. Let er trouwens op of je het zadel eventueel kan verwijderen. Net zo handig.

De opvouwbaarheid, wanneer je je e-step in combinatie met het openbaar vervoer gebruikt. Als je elke dag je compagnon de trein opsleurt, hou je best ook rekening met het gewicht ervan. Maar denk eraan: een degelijke elektrische step is nooit vederlicht, door de riantere batterij en de stevigere materialen.

De waterdichtheid, waarbij de meeste goedkope elektrische steps enkel spatwaterdicht zijn. Ga je je vervoersmiddel echter door weer en wind jagen? Dan kijk je best voor een model met een hogere IP-waarde.

Wat kost een elektrische step?

Een goedkope elektrische step heb je al te pakken voor zo’n 100 euro. Voor deze prijs moet je wel geen hoogstaand vervoersmiddel verwachten. Vooral aan batterij en vermogen boet je enorm in. Bovendien zijn elektrische steps in deze prijsklasse in de eerste plaats bedoeld voor kinderen.

Wanneer je op zoek bent naar goede elektrische steps voor volwassenen, moet je een minimaal budget van 300 euro voorzien. Je hebt namelijk een sterkere motor en grotere accu nodig, om meer gewicht te kunnen voortbewegen. De prijzen van de absolute toppers onder de e-steps lopen daarbij al snel op tot enkele duizenden euro’s.

Onze tip: kijk vooral naar wat je met de elektrische step wil doen. Is het voor af en toe wat plezier mee te maken? Of ga je er meermaals per week mee richting kantoor? Van zodra je dat goed weet, is het een goed plan om de e-step even uit te proberen. Ga dus zeker langs in een winkel. Of huur desnoods eens de elektrische step die je op het oog hebt.

Goede elektrische steps die veel worden verkocht zijn de Xiaomi M365 en de Segway Ninebot KickScooter. Daarnaast is het bekende merk Razor ook zeker iets om te overwegen.

Wat is een elektrische step voor volwassenen?

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat heel wat e-steps enkel voor kinderen zijn weggelegd. Bij goede elektrische steps voor volwassenen moet je in de eerste plaats kijken naar het maximale gewicht van de gebruiker. In plaats van de 50 kilo bij de goedkoopste modellen, kunnen de beste elektrische steps voor volwassenen 100 kilo aan. Wil je meer gewicht verplaatsen? Werp dan zeker een extra blik op de mogelijkheden. Bij dit alles speelt de grootte van de accu en het vermogen ook een rol. Elektrische steps voor volwassenen zijn daarin een pak straffer uitgerust, om het extra gewicht aan te kunnen.

Daarnaast zijn elektrische steps voor volwassenen aangepast aan de lichaamsbouw. Het stuur staat hoger en is breder, bijvoorbeeld. Ook aan de stabiliteit is extra gedacht, zoals bredere banden. Ook om die redenen is het dus zeker aangeraden om je e-step altijd even uit te proberen.

Mag een elektrische step op de openbare weg?

Ja, sinds kort is het in België toegelaten om tot 25 km per uur rijden op de openbare weg. Voordien was de maximale snelheid maar 18 kilometer per uur.

De hamvraag daarbij: wat is een elektrische step voor de overheid? Wel, dat hangt af van hoe snel je er ook effectief mee rijdt:

Bol je stapvoets (tot zo’n 6 km per uur)? Dan moet je met je elektrische step op het voetpad. Denk er wel aan: je mag voetgangers niet hinderen.

Ga je er sneller dan stapvoets mee rijden, tot 25 kilometer per uur? Dan gelden voor jou de regels zoals bij fietsers. Je rijdt met je elektrische step verplicht op het fietspad. Als er geen strook voorzien is, moet je sowieso op de rijbaan bollen.

Een helm moet je daarbij niet verplicht dragen. Al raden we je het wel enorm aan. Lang niet iedereen weet namelijk hoe te reageren op een elektrische step die voorbijkomt. Verlichting moet je wel altijd bij je hebben, voor zowel voor- als achteraan. Dit hoeft echter niet op de e-step zelf te hangen, maar mag ook op je jas of helm. Denk er ook aan: in België mag je pas op de openbare weg met een elektrische step rijden vanaf 15 jaar.

Kan je elektrische step sneller dan 25 km per uur? Dan kan je een boete krijgen, moest je tegengehouden worden. Het maakt daarbij niet uit of je ook effectief te snel reed: de mogelijkheid op zich is al voldoende. Als je e-step pakweg 45 kilometer per uur haalt, kan deze zelfs in beslag worden genomen.

Goed om weten, ten slotte: voor een elektrische step heb je geen inschrijving of rijbewijs nodig. Als het over je verzekering gaat, valt je e-step meestal onder je familiale verzekering. Al kan dit voor discussies zorgen, zeker wanneer jij aansprakelijk bent bij een ongeluk. En omdat de elektrische step een redelijk nieuw vervoersmiddel is, zijn accidenten snel gebeurd.

Bij Mobly ben je dan ook altijd uitgebreid verzekerd, hoe je onderweg bent. Ook als je de elektrische step neemt. En dat met het hele gezin.

Bereken nu je premie

In dit artikel