Autoverzekering vergelijken: zo kies je de beste


Je autoverzekering vergelijken is interessant als je al even bij je huidige verzekeraar zit. En zeker ook wanneer je als jonge bestuurder voor de allereerste keer een eigen wagen koopt. Bij het vergelijken van je autoverzekering zal je wellicht in de eerste plaats kijken naar de prijzen op de verschillende offertes. Maar de voor jou beste oplossing draait om veel meer dan simpelweg de goedkoopste autoverzekering eruit te pikken. Want wat krijg je er precies voor in de plaats?

Je autoverzekering vergelijken is dus een combinatie van het bekijken van de prijzen en de dekking met eventuele extra waarborgen. Materiële schade is daarbij het belangrijkste, maar kijk zeker ook naar wat voorzien wordt voor eventuele lichamelijke gevolgen van een ongeval. Vervolgens maak je dan een persoonlijke afweging. Een iets hogere premie is soms toch de moeite waard, omwille van de aanvullende verzekeringen. Waarop je precies moet letten leggen we verderop uit.

Wanneer moet ik mijn autoverzekering vergelijken?

Misschien denk je dat het alleen interessant is om je autoverzekering te vergelijken wanneer je flink wat jaren rijervaring op de teller hebt. Of wanneer je een goede bestuurder bent met een groot aantal schadevrije jaren. Nochtans is het altijd een goed moment om eens rond te kijken. Ook als je een jonge bestuurder bent, bijvoorbeeld.

Belgen blijven graag bij de verzekeraar waar ze destijds een autoverzekering afgesloten hebben. Tenslotte was dit toen toch de beste autoverzekering. Maar wat daarbij vaak wordt vergeten is dat de markt ondertussen wel constant verandert. Zo zijn er tegenwoordig interessante mobiliteitsverzekeringen, naast de klassieke versies. Daarmee ben je bijvoorbeeld ook op de fiets of het openbaar vervoer verzekerd. En zowat elke verzekeraar evalueert niet alleen regelmatig de prijs, maar ook de inhoud van de polissen die aangeboden worden.

Daarom is het interessant om minstens twee keer per jaar online je autoverzekering te vergelijken en verschillende offertes op te vragen. Het is simpel en verplicht je bovendien tot niets. Ofwel beslis je om ergens anders je verzekering af te sluiten en bespaar je zo tot honderden euro’s per jaar. Ofwel blijf je gewoon waar je bent.

Hoe begin ik aan het vergelijken van mijn autoverzekering?

Nog niet zo lang geleden moest je bij verschillende verzekeringsagenten, -makelaars en agenten langslopen om offertes te verzamelen. Dat vroeg veel tijd, waardoor je er ook maar een paar onder de loep nam. Tegenwoordig zijn websites van verzekeraars de eerste plaats waar je je huidige autoverzekering kan vergelijken. Via online tools bereken je onmiddellijk zelf de prijs. En kan je zelfs makkelijk de autoverzekering afsluiten. Op die manier heb je een grotere keuze.

Voor het berekenen van de premie van de autoverzekering wordt er naar heel wat zaken gekeken. Ga je je autoverzekering vergelijken? Zorg er dan voor dat je een aantal documenten bij je hebt liggen. Op deze manier geef je de juiste en meest complete informatie door. Concreet hou je volgende zaken bij de hand:

 • Het inschrijvingsbewijs van je auto. Dit roze of grijsgele document ligt normaal gezien (voor een deel) in je bolide, maar bevat verschillende zaken die je moet doorspelen. Zo kijken verzekeraars naast het merk en type auto naar de datum van eerste inschrijving en het type brandstof. Ook het vermogen is enorm belangrijk: dit wordt in kW of PK uitgedrukt en vertelt hoe krachtig je auto is.
 • Je rijbewijs. Als hoofdbestuurder van de auto speelt het aantal jaar rijervaring een rol.
 • De aankoopfactuur van de auto. In een aantal gevallen zal de verzekeraar vragen hoeveel de auto oorspronkelijk heeft gekost. Zeker bij het vragen van een offerte voor een grote omnium kan dat het geval zijn.
 • Het schadeattest van je auto. Dit is een overzicht van alle ongevallen die je de afgelopen vijf jaar hebt gehad. Je kan het schadeattest makkelijk zelf downloaden, via de website carattest.be.

Naast deze documenten is het ook belangrijk om volgende informatie op te schrijven, voordat je begint met je autoverzekering te vergelijken:

 • Hoeveel kilometers per jaar rij je gemiddeld met je wagen? En vooral: hoeveel denk je er het komende jaar af te zullen leggen? Hou daarbij zowel rekening met het woon-werkverkeer, als verplaatsingen in je vrije tijd én de jaarlijkse trip naar pakweg het zuiden van Frankrijk.
 • Wil je in één keer de jaarlijkse premie van de autoverzekering betalen? Of heb je liever een maandelijkse domiciliëring? Dat laatste spreidt de kosten, maar doet bij een aantal verzekeraars de prijs wat stijgen.

Op welke zaken moet ik letten bij het vergelijken van mijn autoverzekering?

Minstens even belangrijk als de premie van de autoverzekering is wat deze ook effectief te bieden heeft. Als je dit niet in het achterhoofd houdt, is het vaak appelen met peren vergelijken. In de eerste plaats sta je best even stil bij de dekking van de materiële schade. In grote lijnen heb je de keuze uit drie soorten polissen:

 • De burgerlijke aansprakelijkheid is de verplichte basisverzekering, die de schade aan derden dekt. Aangezien ook wettelijk bepaald is wat in deze polis moet zitten, ligt de inhoud voor zowat elke verzekeraar ongeveer vast. Sommige verzekeraars beslissen om interessante extra’s toe te voegen, zoals een verzekering voor eigen lichamelijke schade als bestuurder.
 • Daarnaast is er de mini-omnium, die ook bepaalde schade aan je eigen voertuig op zich neemt. Belangrijk om weten is dat de dekking hier en daar wat kan verschillen. Maar over het algemeen kan je er terecht voor glasbreuk, brand, diefstal en schade door natuurkrachten of een aanrijding met een dier.
 • De grote omnium is de meest uitgebreide autoverzekering, die daarbovenop alle kosten vergoedt om je auto te herstellen na een ongeval in fout. Logischerwijze is deze verzekering duurder dan een simpele BA-verzekering of kleine omnium.

Een ander belangrijk punt is de bijstand na een ongeval en hoe de schade verder wordt afgehandeld. Over het algemeen wordt gezegd dat een transparante verzekeraar hierin ook betrouwbaarder is:

 • In de eerste plaats is het goed om weten hoe de klantenservice is. Kan je bijvoorbeeld op elk moment van de dag met iemand spreken als je een ongeval hebt?
 • Vervolgens kijk je best even hoe de bijstand eruitziet. Wordt bijstand enkel terugbetaald na een ongeval waarbij de tegenpartij in fout is? Of ook wanneer jij achteraf schuldig blijkt te zijn? Neemt de verzekeraar de kosten van de takeling altijd volledig op zich? Ook wanneer een FAST-team op de autosnelweg nodig is?
 • Vergelijk ook even hoe de herstelling verloopt. Kan je bij eender welke garage terecht of moet je sowieso naar een door de verzekeraar erkend adres? En wanneer is er een vervangwagen voorzien?
 • Controleer tot slot ook of er rechtsbijstand in je autoverzekering zit. Soms moet je dit er namelijk als optie bijnemen.

Kijk zeker ook naar wat de autoverzekering dekt bij lichamelijk letsel. Is er bijvoorbeeld een bestuurdersverzekering inbegrepen, voor wanneer je zelf gewond geraakt? En zit er ook een dekking voor lichamelijk schade op elk vervoermiddel in?

Bij dit alles is de zogenaamde vrijstelling of franchise is een belangrijk aandachtspunt, wanneer je je autoverzekering gaat vergelijken. Dit is het bedrag dat je zelf moet bijpassen wanneer je een ongeval hebt. In de meeste gevallen wordt de franchise enkel gebruikt bij een grote omnium, en enkel voor de schade aan je eigen voertuig bij een ongeval in fout. Een enkele verzekeraar gebruikt dan weer een specifieke vrijstelling voor jonge bestuurders. Naast het feit of er al dan niet een franchise in de autoverzekering zit, is het ook belangrijk om weten welke soort het precies is. In België wordt vooral een vast bedrag en een percentage op de totale schade gebruikt, maar ook een zogenaamde Engelse vrijstelling.

Verder speelt de bonus-malus een rol. In de eerste plaats is het goed om weten in welke trede je wordt ingeschaald. Maar ook hoeveel plaatsen je per jaar kan zakken is belangrijk, aangezien de prijs van je autoverzekering hiermee samenhangt. En omgekeerd: wat gebeurt er als je brokken maakt? Krijg je bijvoorbeeld een zogenaamde joker of bonus, waarbij je bonus-malus na een eerste schadegeval niet stijgt.

In dit artikel