Autoverzekering vergelijken


Als je al even bij je huidige verzekeraar zit, is het interessant om eens rond te kijken en je polis met een andere autoverzekering te vergelijken. Maar ook wanneer je als jonge bestuurder een eerste wagen koopt. De vraag is: wat krijg je precies voor de som die je neertelt?

Het is natuurlijk verleidelijk om sowieso voor de goedkoopste autoverzekering te gaan. Maar let op: dat kan voor een serieuze tegenvaller zorgen, als je een ongeval hebt. De service is mogelijk wat minder. En er duiken misschien enkele verborgen kosten op.

Onze goede raad: kijk bij het vergelijken van autoverzekeringen zowel naar de prijzen als naar de dekking en eventuele extra’s. En maak dan een goede afweging. Waarop je precies moet letten, leggen we verderop uit.

Wanneer is het tijd om autoverzekeringen te vergelijken?

Vele mensen denken dat het alleen interessant is om rond te kijken wanneer je flink wat jaren rijervaring op de teller hebt. Of wanneer je een goede bestuurder bent, zonder schadegevallen op jouw naam. Maar eigenlijk is het simpel: het is altijd een goed idee om eens rond te kijken. Ook als je een jonge bestuurder bent, bijvoorbeeld.

Belgen blijven graag bij de verzekeraar, waar ze al een paar jaar een autoverzekering hebben afgesloten. Tenslotte hadden we toen een goede reden om voor die specifieke polis te kiezen, toch? Maar wat daarbij wordt vergeten, is dat de markt ondertussen wel constant verandert. Zo zijn er tegenwoordig interessante autoverzekeringen, naast de klassieke versies. En zowat elke verzekeraar evalueert niet alleen regelmatig de prijs, maar ook de inhoud van de polissen die aangeboden worden.

Om die redenen is het interessant om minstens twee keer per jaar online autoverzekeringen te vergelijken en verschillende offertes op te vragen. Het is simpel en snel, en verplicht je bovendien tot niets. Ofwel kan je overstappen en zo tot honderden euro’s per jaar besparen, ofwel blijf je gewoon met je polis waar je bent.

Hoe begin ik aan mijn zoektocht?

Nog niet zo lang geleden moest je bij verschillende verzekeringsagenten, makelaars en agenten langslopen om offertes te verzamelen. Dat vroeg veel tijd, waardoor je er ook maar een paar onder de loep nam. Tegenwoordig zijn websites van verzekeraars de eerste plaats waar je autoverzekeringen kan vergelijken. Je berekent online onmiddellijk zelf de prijs, door al je gegevens in te vullen. Op die manier heb je een grotere keuze.

Voor het berekenen van het bedrag voor je autoverzekering, wordt er naar heel wat zaken gekeken. Wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken, moet je dus een aantal documenten bij je hebben liggen. Op die manier kan je de juiste en meest complete informatie doorgeven. Concreet hou je volgende zaken bij de hand:

Het inschrijvingsbewijs van je auto. Dit roze of grijsgele document ligt normaal gezien (voor een deel) in je bolide, maar bevat verschillende zaken die je moet doorspelen. Zo kijken verzekeraars naast het merk en type auto naar de datum van eerste inschrijving en het type brandstof. Ook het vermogen is enorm belangrijk: dit wordt in kW of PK uitgedrukt en vertelt hoe krachtig je auto is.

Je rijbewijs.
Als hoofdbestuurder van de auto speelt het aantal jaar rijervaring een rol.

De aankoopfactuur van de auto. In een aantal gevallen zal de verzekeraar vragen hoeveel de auto oorspronkelijk heeft gekost. Zeker bij het vragen van een offerte voor een grote omnium kan dat het geval zijn.

Het schadeattest van je auto. Dit is een overzicht van alle ongevallen die je de afgelopen vijf jaar hebt gehad.

Naast deze documenten is het ook belangrijk om volgende informatie op te schrijven, voordat je begint met autoverzekeringen te vergelijken:

Hoeveel kilometer per jaar rij je gemiddeld met je wagen? En vooral: hoeveel denk je er het komende jaar af te zullen leggen? Hou daarbij zowel rekening met het woon-werkverkeer, als verplaatsingen in je vrije tijd én de jaarlijkse trip naar pakweg het zuiden van Frankrijk.

Wil je in één keer het jaarlijkse polisbedrag betalen? Of heb je liever een maandelijkse domiciliëring? Dat laatste spreidt de kosten, maar doet bij een aantal verzekeraars de prijs wat stijgen.

Op welke zaken moet ik letten bij het vergelijken?

Minstens even belangrijk als de prijs van een autoverzekering, is wat deze ook effectief te bieden heeft. Als je dit niet in het achterhoofd houdt, is het vaak appelen met peren vergelijken.

In de eerste plaats moet je natuurlijk stilstaan bij de dekking van de autoverzekering. In grote lijnen heb je de keuze uit drie soorten polissen:

De burgerlijke aansprakelijkheid is de basisverzekering. Deze is verplicht en dekt de schade aan derden bij een ongeval. Aangezien ook wettelijk bepaald is wat in deze polis moet zitten, ligt de inhoud voor zowat elke verzekeraar ongeveer vast. Natuurlijk beslissen sommigen om interessante extra’s toe te voegen, zoals een verzekering voor eigen lichamelijke schade als bestuurder.

Daarnaast is er de kleine omnium, die ook bepaalde schade aan je eigen voertuig vergoedt. Belangrijk om weten is dat de dekking hier en daar wat kan verschillen. Maar over het algemeen kan je er terecht voor glasbreuk, brand, diefstal en schade door natuurkrachten of een aanrijding met een dier.

De grote omnium is de meest uitgebreide autoverzekering. Die neemt niet alleen de schade in een kleine omnium op zich, maar ook nog eens alle kosten om je auto te herstellen na een ongeval in fout. Logischerwijze is deze verzekering duurder dan een simpele verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Een ander belangrijk punt is de bijstand na een ongeval en hoe de schade verder wordt afgehandeld. Over het algemeen wordt gezegd dat een transparante verzekeraar hierin ook betrouwbaarder is. In de eerste plaats is het goed om weten hoe de klantenservice is. Kan je bijvoorbeeld op elk moment van de dag met iemand spreken, als je een ongeval hebt? Nog een belangrijk punt: is er enkel bijstand na een ongeval waarin de tegenpartij in fout is, of ook wanneer jij schuldig bent? Hoe die bijstand er precies uitziet, is dan de volgende vraag. Neemt de verzekeraar de kosten van de takeling altijd volledig op zich? En wat met medische tussenkomsten? Kan je trouwens bij eender welke garage terecht, of moet je sowieso naar een door de polis erkend adres? En tot slot: zit er rechtsbijstand in je autoverzekering?

Ook de zogenaamde vrijstelling of franchise is een belangrijk aandachtspunt, wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken. Dit is het bedrag dat je zelf moet bijpassen, wanneer je een ongeval hebt. In de meeste gevallen wordt de franchise enkel gebruikt bij een grote omnium, en enkel voor de schade aan je eigen voertuig bij een ongeval in fout. Een enkele verzekeraar gebruikt dan weer een specifieke vrijstelling voor jonge bestuurders. Naast het feit of er al dan niet een franchise in de autoverzekering zit, is het ook belangrijk om weten welke soort het precies is. In België wordt vooral een vast bedrag en een percentage op de totale schade gebruikt, maar ook een zogenaamde Engelse vrijstelling.

Verder speelt de bonus-malus een rol. In de eerste plaats is het goed om weten in welke trede je wordt ingeschaald. Maar ook hoeveel plaatsen je per jaar kan zakken is belangrijk, aangezien de prijs van je autoverzekering hiermee samenhangt. En omgekeerd: wat gebeurt er als je brokken maakt? Krijg je bijvoorbeeld een zogenaamde joker of bonus, waarbij je bonus-malus na een eerste schadegeval niet stijgt?

En tot slot is het interessant om eens te kijken of er extra voordelen in de autoverzekering zitten. Krijg je bijvoorbeeld een vervangwagen na een ongeval? En zo ja, voor hoe lang? Zit er ook een dekking voor lichamelijke schade op elk vervoermiddel in? En heeft de polis misschien ook een zogenaamde bob-waarborg, waarbij de schade aan je auto verzekerd is als een bob met je bolide naar huis rijdt?

Klassieke autoverzekering of een kilometerverzekering?

Belangrijk om weten is dat er tegenwoordig eigenlijk twee soorten kilometerverzekeringen bestaan. De eerste is betaal-per-km autoverzekering, die maandelijks in detail naar de gereden afstanden kijkt. Als je een maand niet veel rijdt, betaal je ook niet veel. Daarnaast hebben verschillende klassieke verzekeraars tegenwoordig ook een zogenaamde ‘kilometerverzekering’. Maar in de praktijk is dit enkel een korting op de autoverzekering, zolang je onder een grens van bijvoorbeeld 15.000 kilometer per jaar blijft.

Een kilometerverzekering is interessant voor mensen die minder afstanden met de wagen afleggen. Over het algemeen is 10.000 tot 15.000 kilometer per jaar daarbij de interessante grens. Rij je evenveel of minder dan dat? Neem in die situatie zeker ook de kilometerpolissen mee tijdens het vergelijken van autoverzekeringen. Ook voor de tweede wagen in het gezin is deze vorm zeker het overwegen waard.

In dit artikel