Waar kan je AdBlue kopen? En wat is het eigenlijk?


AdBlue doet bij dieselrijders vast wel een belletje rinkelen. Sinds 2005 legt Europa met name voor deze brandstof alsmaar strengere emissienormen op. Als gevolg daarvan gebruiken autofabrikanten al een tijdje de vloeistof AdBlue. Zo wordt de schadelijke uitstoot namelijk verminderd.

Misschien heb je je al eens afgevraagd wat AdBlue nu precies is en hoe het werkt. Maar er zijn ook verschillende praktische zaken om rekening mee te houden. Waar kan je het kopen, wat is de prijs en hoe vaak moet je het kopen? We leggen je het hieronder allemaal uit.

Wat is AdBlue?

AdBlue is een vloeistof die is samengesteld uit 67,5% gedemineraliseerd water en 32,5% zuiver ureum. Deze samenstelling is in elk tankstation dezelfde. Het wordt al sinds 2006 door vrachtwagens gebruikt. Sinds 2014 vind je het ook terug bij heel wat dieselwagens. Autofabrikanten gebruiken AdBlue in dieselmotoren om te voldoen aan de door de Europese Unie opgelegde milieunormen, waardoor de CO2-uitstoot in de lucht wordt verminderd.

Dieselvoertuigen zorgen voor gassen die zeer schadelijk zijn voor zowel milieu als gezondheid. Dit zijn de stikstofoxiden, ook wel NOx-uitstoot genoemd. AdBlue zorgt er met een chemische reactie voor dat 85% van deze gassen wordt omgezet in waterdamp en stikstof. Deze twee zaken zijn onschadelijk.

Maar hoe werkt AdBlue precies? Wel, de vloeistof wordt rechtstreeks in het uitlaatsysteem gespoten, tussen de motor en de SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction). Bij een temperatuur van 80 graden Celsius (dankzij de motor) wordt het ureum omgezet in gasvormige ammoniak (NH3). Door een chemische reactie worden NOx en NH3 afgebroken tot N2 (stikstof) en H2O (water).

Waar kan ik AdBlue kopen?

AdBlue kopen voor je dieselauto kan in een tankstation in je buurt. Let op: gebruik niet de pomp voor vrachtwagens, want deze vloeistof is niet geschikt voor personenauto’s. Als alternatief kan je ook een jerrycan kopen en de vloeistof thuis aanvullen. Naast de AdBlue-pompen in het tankstation is de vloeistof ook verkrijgbaar in bidons van vijf of tien liter. Wil je niet zelf bijvullen? Dan doet een vakman in een garage dit met plezier voor jou.

AdBlue wordt alleen gebruikt bij dieselwagens en specifiek bij voertuigen met een SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction). Dit is met name het geval bij motoren die voldoen aan de Euro 6-norm. De vloeistof heeft daarbij altijd dezelfde samenstelling. Er zijn dus geen verschillende soorten AdBlue te koop. Het is namelijk een gedeponneerd handelsmerk en moet altijd voldoen aan de eisen van DIN 70070 en ISO 22241.

Hoe tank ik AdBlue?

Allereerst moet je de dop voor de afzonderlijke tank vinden. Bij sommige auto’s op diesel zit deze in de buurt van de klassieke tankvulklep. Bij andere voertuigen vind je deze dan weer in de koffer of onder de motorkap. Je herkent de dop meestal aan de blauwe kleur. Check best ook even het instructieboekje tijdens je zoektocht. Op die manier verwar je de dop voor AdBlue niet met de koelvloeistof of ruitenwisservloeistof. Hoe dan ook: giet nooit AdBlue in de brandstoftank of diesel in de speciale tank!

De vloeistof tanken doe je best overdag. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel AdBlue in het reservoir giet. Wanneer je dit doet zal het goedje terug in de slang stromen. Hierdoor kan AdBlue in de tank kristalliseren en deze vervormen, met de nodige herstellingskosten als gevolg. Wanneer het controlelampje brandt kan je minstens vijf liter met een gerust hart bijvullen. Het lampje zal automatisch terug uitgaan. Lees ook hier even in het instructieboekje hoeveel liter er in totaal in de tank kan.

Nog een belangrijke tip: AdBlue maakt vlekken op je kleding en lichaam. Spoel je handen goed af na het bijvullen. Verwijder eventuele vlekken meteen met wat water.

Wanneer moet ik AdBlue bijvullen?

De meeste garagisten controleren de hoeveelheid vloeistof in de tank tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Indien nodig vult hij of zij op dat moment de nodige AdBlue bij. Met name wanneer je veel kilometers aflegt kan de tank echter sneller leeg zijn. Wanneer dit het geval is verschijnt er een waarschuwingslampje op je dashboard. Op dat moment kan je nog ongeveer 900 tot 2.400 kilometer rijden. Je vult echter best meteen wat vloeistof bij. Als je dieselauto zonder AdBlue komt te zitten zullen de motorprestaties namelijk verminderen. Of start de wagen zelfs helemaal niet meer.

Heeft de dieselauto lang stilgestaan of wordt er weinig mee gereden? Dan kan het op een bepaald moment nodig zijn om de AdBlue-tank te vervangen. De levensduur van de vloeistof is namelijk beperkt en moet soms worden ververst.

Hou je AdBlue bij in een jerrycan? Denk er dan aan dat de vloeistof kristalliseert bij -11 graden Celsius. Het kan ook van vorm veranderen door blootstelling aan uv-licht. Bewaar AdBlue dus altijd op een voldoende warme en donkere plaats.

Wat is de prijs van AdBlue?

Hoeveel je per jaar uitgeeft aan het kopen van de vloeistof hangt af van drie belangrijke factoren:

  • Het type voertuig,
  • het aantal gereden kilometers,
  • de manier waarop je de tank vult.

Om je een idee te geven: de gemiddelde middenklasse-dieselauto verbruikt één liter AdBlue per duizend kilometer. Een groter model of SUV heeft 1,5 liter nodig voor dezelfde afstand. Een jerrycan van vijf of tien liter kost je 10 tot 25 euro. Aan de pomp betaal je voor dezelfde hoeveelheid vijf tot tien euro. Om dit in de garage te laten doen ben je al snel 20 tot zelfs 80 euro kwijt.

In dit artikel