Elektrische wagens verdienen zichzelf al terug vanaf 5de jaar


Steeds meer Belgen denken na over een elektrische wagen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Mobly. Vreemd genoeg blijft het meestal bij overwegen. De net wat hogere aankoopprijs is nog altijd een issue terwijl op termijn de elektrische optie uiteindelijk toch vaak de goedkoopste blijkt. Mobiliteitsverzekeraar Mobly biedt in een handige module de mogelijkheid aan om gratis te berekenen voor wie een elektrische wagen voordeliger is. De eerste resultaten tonen aan dat elektrisch rijden al vanaf vijf jaar rendeert.

Recent onderzoek wijst uit dat alsmaar meer Belgen er ernstig over nadenken om elektrisch te gaan rijden. 1 op 4 overweegt om volledig elektrisch de baan op te gaan. De verkoop van milieuvriendelijke wagens stijgt exponentieel, maar de realiteit is dat in het Belgische wagenpark van bijna 6 miljoen auto’s er maar ongeveer 11.000 volledig elektrisch aangedreven zijn. Goed voor een kleine 0,18 procent. Hoewel er dus steeds meer mensen interesse tonen in een groene wagen, stappen ze nog niet naar een dealer om er ook effectief eentje aan te kopen.

Lage verbruikskosten en fiscale voordelen

De elektrische auto’s op onze wegen zijn voornamelijk bedrijfswagens. Particuliere kopers knappen in eerste instantie af op de dure aankoopprijs. Kortzichtig? Eerder niet goed geïnformeerd. Mobiliteitsverzekeraar Mobly wil duidelijkheid scheppen en lanceert een gratis berekeningsmodule. Daarmee kan je de totale kostprijs over de levensduur van een elektrische auto berekenen én vergelijken met die van een traditionele wagen op fossiele brandstoffen. De eerste berekeningen wijzen erop dat een elektrische auto al na 5 jaar voordeliger kan zijn. Dat komt niet alleen door de lage verbruikskosten (brandstof en onderhoud), maar ook door de fiscale voordelen en de hogere restwaarde. Daar houden kopers over het algemeen niet meteen rekening mee. “Mobly wil met zijn berekeningsmodule chauffeurs informeren, inspireren én motiveren om sneller de overstap te maken. Ons wagenpark moet groener en de tijd begint te dringen”, verduidelijkt Mobly CEO Gerrit Nollet.

ID.3 haalt Golf na vijf jaar in

Tijd om de proef op de som te nemen. De Volkswagen ID.3 en de traditionele Volkswagen Golf doen dienst als proefkonijnen. De aankoopprijs van de elektrische ID.3 ligt een stukje hoger dan die van de Golf die op benzine rijdt. Alleen kost de elektrische Volkswagen jaarlijks een kleine 1.500 euro aan onderhoud, energie en belastingen terwijl dat bij de Golf bijna 1.000 euro per jaar hoger oploopt . Dit op basis van een rijgedrag van 14.900 km per jaar – het gemiddelde in België. Van zodra er meer kilometers worden afgelegd op jaarbasis, gaat de kloof alleen maar groter worden. In dit geval toont de berekeningsmodule van Mobly aan dat de ID.3 na vijf jaar het kostenplaatje van de Golf evenaart en vanaf dat moment officieel goedkoper is (zie grafiek onderaan).

Wagenpark moet groener

De normen worden trouwens alleen maar strenger. Het Brusselse gewest kondigde al doortastende maatregelen aan. Vanaf 2030 kom je met een dieselmotor de stad niet meer in en vanaf 2035 worden zelfs alle wagens die op benzine of lpg rijden verbannen. Ook 17 andere steden overwegen een lage-emissiezone en dat gaat straks zo zijn invloed hebben op de restwaardes van wagens op traditionele brandstoffen. Met de berekeningsmodule wil Mobly aanzetten om te kiezen voor slimme en duurzame mobiliteit. Het duurt amper een minuutje en je kan ze gratis invullen op https://mobly.be/nl/oplossingen/ev-rapport/. Op basis van elk mobiliteitsprofiel berekent de module hoe voordelig een elektrische wagen is. Zo wordt er onder meer gekeken naar het aantal afgelegde kilometers per jaar, het soort van wegen dat voornamelijk bereden wordt, het gewenste type wagen en de woonplaats. Op basis van in totaal zeven criteria bepaalt Mobly op die manier welke wagen de beste optie is.