Hoe kunnen we jou helpen?

Hier vind je de meest gestelde vragen over de Mobly Aankoopexpert.

Contacteer ons gerust als je nog andere vragen hebt.

FAQ Aankoopexpert

Hoe vraag ik een aankoopexpert aan? Stappenplan

 • Een aankoopexpert aanvragen kan eenvoudig via onze website.
 • We zullen je eerst vragen om een Mobly account aan te maken indien je dit nog niet hebt. Indien je al een account hebt, zullen we je vragen hierop in te loggen.
 • Nadien vragen we je om ons alle gegevens voor de bestelling door te geven. Namelijk jouw gegevens, maar ook: informatie over de auto die je wenst aan te kopen, de contactgegevens van de verkoper & de plaats waar de auto zich nu bevindt (het adres van de verkoper of het adres van garage).
 • We vragen je hier ook aan te duiden of je aanwezig wenst te zijn bij de expertise of niet & of je het akkoord van de verkoper hebt voor het uitvoeren van de expertise.
 • Bij de volgende stap kan je kiezen welke opties je graag aan je basisexpertise wenst toe te voegen.
 • Vervolgens word je doorverwezen naar onze betaalpagina zodat je dit product meteen kan betalen. Je ontvangt na je betaling meteen een bevestigingsmail in je mailbox.
 • Van zodra wij je bestelling goed ontvangen hebben, gaan wij voor je aan de slag. Wij contacten de verkoper en onze expert telefonisch om een afspraak voor de expertise vast te leggen.
 • Heb je aangegeven dat je zelf graag aanwezig bent? Dan contacteren we jou ook om een datum af te spreken. Van zodra we een datum hebben gevonden, brengen we iedereen op de hoogte.
 • Ben je zelf niet aanwezig op de expertise dan houden we je via mail op de hoogte van de datum van de expertise. Je zal op de dag van de expertise ook door de expert gecontacteerd worden. Hij zal jou reeds telefonisch een eerste analyse meedelen.
 • Het schriftelijke verslag volgt zo snel mogelijk. We proberen je dit steeds binnen de 2 werkdagen toe te sturen.

Hoeveel kost de aankoopexpert en worden er nog bijkomende kosten aangerekend?

Je kiest zelf of je graag een basiscontrole wenst of een meer uitgebreide vorm van onze aankoopexpert. Voor onze basischeck betaal je 85 euro. Wens je daarnaast toch graag een meer uitgebreide controle, dan kan dit.

 • Voor 25 euro extra kan je vragen dat de expert een testrit met de wagen uitvoert.
 • Eveneens voor 25 euro extra kan de wagen in de garage op de brug worden geplaatst om de onderkant grondig te onderzoeken.

Beide supplementen kunnen zowel samen als apart gekozen worden. Je kan je pakket dus zelf samenstellen.

De prijzen per gekozen product zijn ‘all in’. Dit betekent dat er geen extra kosten bijkomen. Er wordt zo bijvoorbeeld geen uurloon of kilometervergoeding van de expert aangerekend.

Kan ik ook een wagen in het buitenland door een expert laten nakijken?

Neen, jammer genoeg kunnen wij enkel tweedehandswagens in België checken.

Hoe snel kan een aankoopexpert ingeboekt worden?

Dit hangt uiteraard steeds af van de beschikbaarheid van de verschillende partijen. Expertises kunnen enkel uitgevoerd worden op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, tijdens de kantooruren. We doen steeds ons best om binnen de twee dagen een afspraak in te plannen. Soms kan dit langer duren indien één van de partijen niet eerder beschikbaar is of bijvoorbeeld in een drukke periode van het jaar.

Kan ik eender welke wagen laten nakijken?

Voor alle personenwagens van alle gangbare merken kan je een aankoopexpert inboeken.

Voor sommige wagens is er echter een bijzondere expertise nodig, bijvoorbeeld voor oldtimers. Voor dit type wagens kan je dan ook geen aankoopexpert inboeken. Indien dit het geval is, laten we je dit zo snel mogelijk weten en storten we je het reeds betaalde bedrag terug.

Kan ik zelf aanwezig zijn bij de expertise of niet?

Ja, indien je als klant graag aanwezig bent bij de expertise dan is dit mogelijk.

Merk wel op dat onze experts enkel beschikbaar zijn voor expertises van maandag tot en met vrijdag, tijdens de kantooruren. Het kan daarom lastig worden om een beschikbaar moment te vinden waarop zowel de klant, de expert, als de verkoper beschikbaar zijn. Tweedehandswagens worden vaak snel verkocht en het kan daarom noodzakelijk zijn om snel een afspraak in te plannen. Wachten op een datum waarop alle drie de partijen kunnen is daarom meestal niet aan te raden.

Ben je niet aanwezig op de expertise? Dan vragen we steeds aan onze expert om je kort na de expertise telefonisch te contacteren. Zo brengt onze expert je nog diezelfde dag op de hoogte van de belangrijkste punten van de uitgevoerde expertise.

Wat wordt er allemaal gecontroleerd tijdens de ‘basischeck’?

Bij de basischeck wordt de wagen volledig binnenstebuiten gekeerd. Dit betekent dat onze expert de binnen- en buitenkant grondig nakijkt op eventuele gebreken.

De lakdikte wordt nagekeken om (eventueel verborgen) schade bloot te leggen.

Daarnaast wordt de wagen ook uitgelezen op storingen.

Alle boorddocumenten worden gecontroleerd. Zo wordt bijvoorbeeld ook nagekeken of in het verleden het nodige onderhoud (correct) gebeurde of niet.

De expert zal daarnaast beoordelen of de staat van de wagen in verhouding is met de gevraagde prijs. Zo heb jij een extra document achter de hand voor de onderhandelingen.

Ik wil de onderkant van mijn wagen ook graag grondig laten controleren. Maar ik wens deze aan te kopen bij een particulier of bij een garage waar geen (hef)brug ter beschikking is. Kan dit?

Jammer genoeg kan je de extra optie ‘check onderkant’ enkel kiezen indien je zeker bent dat er een (hef)brug ter beschikking is op de plaats waar je je wagen wenst aan te kopen. Koop je je wagen bij een particulier dan is de kans natuurlijk erg klein dat deze een brug ter beschikking zal hebben. De meeste garages met werkplaats hebben zo een brug echter wel ter beschikking. Informeer je daarom zeker goed op voorhand alvorens dit product te selecteren.

Wat gebeurt er indien de wagen plots verkocht wordt, voordat de autoexpert kon plaatsvinden?

Omdat we weten dat de tijd soms kan dringen, zéker op de tweedehands automarkt, doen we er alles aan om de afspraak met onze experts en de verkoper zo snel mogelijk in te boeken. Zo proberen we te vermijden dat iemand anders de wagen zou kopen voordat de expertise plaatsvond. Gebeurt dit toch en kan je ons hiervan een bewijs bezorgen? Dan betalen we uiteraard het bedrag van de expertise terug.

Moet de verkoper akkoord zijn met het uitvoeren van de expertise?

Ja, onze expert kan geen expertise uitvoeren zonder dat de verkoper akkoord is met deze expertise. We kunnen uiteraard geen garages of woningen binnenvallen zonder voorafgaand akkoord van de huidige eigenaar van de wagen. Informeer je dus goed op voorhand.

De meeste verkopers hebben echter niets te verbergen en gaan graag akkoord met een expertise. Gaat een verkoper niet akkoord? Dan kan je hieruit misschien al bepaalde conclusies trekken.

Moet de tweedehandswagen die ik op het oog heb over geldige nummerplaten te beschikken?

Voor de basischeck en de check van de onderkant van de wagen dient deze wagen niet van een nummerplaat te zijn voorzien.

Voor de testrit gaat onze expert een ritje maken met de wagen. Omdat we hiervoor de openbare weg op gaan, dient de wagen hiervoor wél voorzien te zijn van geldige nummerplaten. Wens je de wagen aan te kopen bij een garage? Dan zijn eventuele Z-platen, de zogenaamde garageplaten, natuurlijk ook een optie. Wens je een testrit toe te voegen aan je check? Informeer je dan op voorhand bij de verkoper.

Wat indien er na aankoop toch iets mis blijkt te zijn met de gecontroleerde tweedehandswagen?

Een aankoopexpert heeft een enorme ervaring en expertise. Maar de check blijft een momentopname. We kunnen helaas niet garanderen dat de tweedehandswagen perfect is en je later geen kosten zal hebben.

Uiteraard heb je met ons schriftelijk verslag wel een onafhankelijk bewijsstuk extra in handen indien je vermoedt dat de verkoper bepaalde zaken bewust achtergehouden zou hebben.

Moet ik de aankoopexpert betalen indien ik toch de wagen uiteindelijk niet koop?

Ja, je betaalt het afgesproken bedrag voor de door jou gekozen formule op voorhand via onze website. Dit bedrag kan je nadien niet terugvragen indien je toch beslist om de wagen niet te kopen. Gelukkig is dat bedrag veel kleiner dan het bedrag dat je kwijt zou zijn bij een miskoop.

Hoeveel expertise en ervaring hebben jullie met expertises?

Onze specialisten van DEKRA checken je wagen. DEKRA is een onafhankelijke organisatie met ruim 270 medewerkers in België. De DEKRA-experts zijn gespecialiseerd in veiligheid en kwaliteit op het gebied van technologie, mobiliteit en milieu. Objectiviteit is hun handelsmerk. Met meer dan 60 deskundigen die elke dag de meest uiteenlopende wagens controleren en informatie verzamelen, is DEKRA een autoriteit op het vlak van auto-expertise.