Mobility as a Service: misschien heeft u er al wel eens van gehoord, maar is het voor u niet helemaal duidelijk wat het betekent. En al helemaal als het gaat om wat Mobility as a Service (ook wel afgekort als MaaS) als meerwaarde voor uw bedrijf kan betekenen. Wilt u de manier waarop uw medewerkers zich verplaatsen op een duurzame manier letterlijk en figuurlijk in beweging brengen? Dan is het belangrijk om hier eerst even bij stil te staan. Hieronder leest u wat Mobility as a Service precies is. Daarna vertellen we u hoe u dit succesvol uitrolt voor uw werknemers.
Mobility as a Service is een nieuwe manier van denken
Een eigen auto bezitten was voor de meeste Belgen de laatste decennia enorm belangrijk. Niet enkel als statussymbool, maar ook en vooral omwille van de grote vrijheid die het met zich meebracht. Dit idee is de afgelopen jaren echter stelselmatig aan het afbrokkelen. En dat niet alleen als het over mobiliteit gaat. Kopen wordt alsmaar meer vervangen door delen en combineren, zodat er meer keuzevrijheid is. Kijk maar naar het succes van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify, ter vervanging van een kast vol cd’s en dvd’s. Maar ook het gebruik van deelfietsen en deelsteps neemt toe. Zo werden voor de coronalockdown in maart 2020 meer dan 20.000 ritten per dag gemaakt met de stadsfietsen van Velo Antwerpen.
Mobility as a Service speelt optimaal in op deze trend. Elke werknemer krijgt daarbij een oplossing op maat aangeboden:
- Voor Lina is de combinatie van eigen auto en openbaar vervoer ideaal. Met die eerste rijdt ze van en naar het station, om dan tot aan het kantoor te pendelen met de trein.
- Laurens haalt dan weer het meeste uit het combineren van een deelfiets of deelstep met een busabonnement, af en toe aangevuld met een deelauto voor lange afstanden.
Goed om weten is dat de beste mix van vervoermiddelen ook voor dezelfde werknemer regelmatig kan veranderen, afhankelijk van de verplaatsing.
Met Mobility as a Service geeft u uw werknemers maximale flexibiliteit
Begin- en eindbestemming worden ingegeven, waarna de persoon in kwestie de beste combinatie krijgt voorgeschoteld. De consument krijgt echter meer diensten dan alleen de pure, klassieke routeplanner op zich. Ook het kopen en betalen van tickets en abonnement hoort in principe bij het goed aanbieden van Mobility as a Service, samen met de nodige extra adviezen en informatie. Werknemers betalen daarbij per minuut of uur, in plaats van een vast tarief per gebruik. Bij dit alles wordt niet alleen rekening gehouden met zowel de reisduur als de kosten, ook de milieuvriendelijkheid speelt mee een rol. Zie het als een blokkendoos, waarmee telkens opnieuw een andere combinatie wordt gebouwd. Mobility as a Service aanbieden als bedrijf is daarbij met name interessant voor werknemers die in of dicht bij de stad wonen en relatief kortere afstanden moeten overbruggen. Maar ook andere medewerkers hebben er zeker baat bij.
In de eerste plaats zorgt Mobility as a Service ervoor dat uw medewerkers er beter van worden. Maar er zijn ook nog andere maatschappelijke pluspunten. Het fileprobleem wordt opgelost, zonder de druk op het openbaar vervoer op te drijven. De capaciteit wordt namelijk maximaal gespreid over alle mogelijkheden, met de nadruk op duurzaamheid.
Belangrijk is om Mobility as a Service als een en-en-verhaal te zien
Bekijk het niet als het opleggen van keuzes aan uw werknemers. De auto blijft een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven, ook de komende jaren. Wanneer u MaaS wil aanbieden kan u er dus nog perfect bedrijfswagens in blijven betrekken. Mobility as a Service is een belangrijk deel van de oplossing richting duurzame mobiliteit. Iets wat volop in beweging is en waarvan het einde en de finale vorm nog niet in zicht is. Het is interessant om vandaag al mee op deze trein te springen. Het ultieme doel daarbij is om aan uw werknemers duidelijk te maken dat vervoermiddelen combineren comfortabeler is dan een eigen auto of zelfs een eigen fiets te hebben.
Het Mobility as a Service-platform is een cruciaal hulpmiddel
Wilt u de manier waarop uw werknemers zich verplaatsen structureel veranderen? Dan heeft u een goede aanpak nodig. Eén centraal digitaal platform is daarbij een belangrijk element. Dergelijke Mobility as a Service-aanbieders zijn met name interessant als platform voor de werknemers. Afzonderlijke apps voor elk vervoermiddel moeten gebruiken is namelijk nefast voor zowel het gebruiksgemak als het fundamenteel veranderen van de mindset over mobiliteit. Zeker als deze verschillende apps enkel de absolute basisfuncties aanbieden, zoals het kopen van een ticket.
Via Mobility as a Service-aanbieders zoals Moveasy worden zowel bedrijven als werknemers verbonden met de verschillende openbare en deelbare vervoermiddelen. Het complete ecosysteem wordt door de aanbieders zelf gevoed met complete én actuele informatie, dankzij de nodige open standaarden. Op die manier wordt een waaier aan functies mogelijk, naast betalen en reserveren. Werknemers weten bijvoorbeeld perfect wanneer ze moeten vertrekken. Last-minute problemen worden gemeld en opgelost met de nodige alternatieven. Resultaat: de stress onder uw personeel vermindert.
Een goede MaaS-dienst geeft elke werknemer een vast maandelijks mobiliteitsbudget
Dit kan vervolgens naar eigen gevoel flexibel worden ingezet. Alle reisgegevens en andere data worden door deze Mobility as a Service-aanbieders volledig anoniem behandeld. Ze kunnen vervolgens worden gebruikt als hulpmiddel om oplossingen op maat te voorzien. Denk maar aan het plaatsen van extra deelfietsen op belangrijke locaties.
Ziezo, met de complete mindset over Mobility as a Service in het achterhoofd bent u nu helemaal klaar voor de volgende stap richting het implementeren van een betere mobiliteit onder uw werknemers: het bekijken van alle mogelijke duurzame vervoermiddelen.