Een veiliger verkeer? Zo word je stiekem beïnvloed


Kleine aanpassingen in het straatbeeld, optische trucjes of geheel nieuwe verkeerslichten. Er worden hoe langer hoe meer initiatieven genomen voor een veiliger verkeer.  We geven een opsomming van enkele originele proefprojecten:

Gevleugelde zebrapaden: een optisch verschil

veilig verkeer

Bij een gevleugeld zebrapad worden de witte strepen verder doorgetrokken, tegen de rijrichting in. Een gewoon zebrapad is minimaal 3 meter lang, bij een ‘gevleugeld zebrapad’ zijn de strepen verlengd tot 9 meter. Chauffeurs worden zo gedwongen om enkele meters vroeger te stoppen en overstekende voetgangers krijgen meer ruimte. Ook de dode hoek van vrachtwagens wordt op die manier kleiner.

Verder worden er ook beugels geplaatst, zodat voetgangers enkel in het centrale deel kunnen oversteken. Op die manier krijg je een extra veilige oversteekplaats, wat de kans op ongevallen verkleint. Op dit moment bestaan er in België zo’n twee gevleugelde zebrapaden, in Melle en in Brugge.

Vierkant groen

veilig verkeer

Als alle verkeerslichten voor voetgangers tegelijk op groen springen, krijg je een ‘groen vierkant’. Zwakke weggebruikers hoeven zo geen rekening meer te houden met auto’s die de straat inrijden, waar zij het kruispunt oversteken. Gemotoriseerde voertuigen moeten wachten tot de voetgangers terug rood krijgen. Wel houd je best rekening met andere zwakke weggebruikers.

Quizzen aan het rood

veilig verkeer© Jan Van Der Perre

Oversteken door het rood? Voor voetgangers is de drang soms groot. Daarom werd er begin dit jaar in Antwerpen gestart met een proefproject: een quiz aan het rood licht. De vragen staan afgebeeld op een iPad en moeten je afleiden van de wachttijd. Voor je de vraag goed en wel beantwoord hebt, springt het licht alweer op groen.

Wachtlichten

ve

Op heel wat plaatsen staan zogenaamde ‘wachtlichten’ die aangeven hoelang het nog duurt tot het groen wordt. Gekend zijn de lichten die aftellen door een cirkel af te beelden die steeds voller wordt. In Frankrijk staan verkeerslichten die letterlijk de seconden aangeven: 10, 9, 8, 7,… Dit zou een positief effect hebben op voetgangers.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie