Zo maak jij de perfecte testrit!


Wil je een tweedehandsauto kopen? Dan moet je zeker een testrit maken. Weigert de verkoper een testrit? Denk dan goed na over de aankoop. Zonder testrit weet je niet wat je in huis haalt. Lijkt de wagen niet meer veilig om mee te rijden? Dan maak je beter geen testrit. Staat de verkoper de testrit toe? Hoe begin je er dan aan? Waaraan moet je denken?

Plan je testrit

Denk vooraf goed na over de route. Rij over verschillende soorten wegen aan verschillende snelheden. Een stuk snelweg, door de bebouwde kom, een kasseiweg… Zo weet je hoe de auto in elke situatie reageert. Op de snelweg hoor je door het gladde wegdek misschien niets. Rij je over kasseien? Dan mag er ook niets rammelen.

Kies een dag waarop het niet regent, zo kan je je focussen op de auto. Hou ook rekening met het moment waarop je de testrit maakt. Vermijd de ochtend- en avondspits. Trek voldoende tijd uit voor een testrit. Op 10 minuutjes kan je nog geen goed beeld vormen van de auto. De gemiddelde testrit duurt toch zeker een half uur.

Tijdens de testrit

Vraag dat de motor koud staat wanneer je aankomt. Zo kan je nakijken hoe de auto start. Laat eerst de eigenaar een stukje rijden. Dan weet je meteen hoe hij met de auto is omgegaan. Nadien kan jij de testrit zelf verderzetten. Zo kan je gerichter vragen stellen aan de verkoper.

Start je de auto? Dan moeten alle waarschuwingslampjes werken. Werkt er één lampje niet? Vraag dan waarom. Misschien is het met opzet uitgeschakeld en verbergt het een gebrek. Check ook of volgende dingen werken: richtingaanwijzers, (mist)lichten en koplampen.

Waarop moet je nog letten tijdens een testrit?

Koppeling en versnelling

Ga de koppeling na. Zet de handrem aan, ontkoppel, zet de auto in derde versnelling en start. Valt de auto stil en maakt hij minder toeren? Dan is de koppeling nog goed. Gaat het toerental echter gewoon stijgen zonder dat de auto van zijn plek gaat? Dan is de koppeling aan vervanging toe.

Test tijdens de testrit ook de versnellingen. Kan je soepel van de ene versnelling naar de andere, zonder schokken of gekraak? Dan zijn de versnellingen in orde.

Verschillende soorten wegen

Rij ook even op een recht baanvak met vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op de autosnelweg. Probeer aan een snelheid van 80 km/u het stuur 3 seconden los te laten. De auto mag niet uitwijken naar links of naar rechts. Versnel ook naar 120 km/u. En probeer bruusk te remmen en blijf de rem indrukken. Hiermee test je de effectiviteit van de remmen.

Op de autosnelweg weet je ook meteen of de tweedehandsauto nog makkelijk snelheid haalt, zonder dat het stuur gaat schokken of de ramen gaan schudden. En je test er ook mee hoe makkelijk de auto optrekt. Kies je voor een weg met verkeersdrempels? Dan weet je meteen hoe de auto daarop reageert.

De motor

Luister naar de motor. Hoe klinkt de motor bij verschillende snelheden? Luister of hij regelmatig draait. Probeer een aantal keer te versnellen. Je mag geen vreemde geluiden of trillingen horen. Kijk ook naar de uitlaatgassen als de motor draait. Zijn ze blauw? Dan zijn er gebreken. Dat wijst op hoge kosten. Komt er witte rook uit? Dat wijst op een probleem ter hoogte van de cilinderkoppakking. Een duur grapje indien je dit moet laten herstellen.

Tot slot

Schrijf onmiddellijk alle gebreken die je vindt op. Of je kan er een foto van maken. Zo vermijd je discussie achteraf. En kan je aan de verkoper tonen dat bepaalde gebreken al aanwezig waren bij de verkoop.

Wil je meer weten over hoe je een tweedehandsauto checkt? Download dan onze gratis Mobly checklist. Daarin staan nuttige tips die jou op weg helpen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie