14 mei 2019 2 min Tips & tricks

Zijn andere passagiers beschermd in je autoverzekering?

door Mira Hoeven

Je hebt een autoverzekering? Dan weet je dat – afhankelijk van je verzekering – de schade aan je wagen wordt gedekt. Maar hoe zit het met jou als persoon? En ook: zijn alle passagiers wel verzekerd?

Het antwoord is ja. Jouw Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dekt de aansprakelijkheid t.o.v. derden. En dat is iedereen in je omgeving, zowel in als buiten de wagen. Inzittenden hoeven zich dus geen zorgen te maken over het wel of niet verzekerd zijn.

Een voorbeeld:

Je botst tegen een boom en je medepassagiers zijn gekwetst. Deze zijn gewoon verzekerd door jouw BA-verzekering. Een ander voorbeeld:
Jij botst tegen een andere wagen. In dat geval zijn zowel de wagen van de tegenpartij als de mensen die erin zitten, gedekt.

autoverzekering

Ben je zelf verzekerd in een autoverzekering?

Neen. Niet bij een standaard BA. Om zelf verzekerd te zijn, heb je een bestuurdersverzekering nodig, die jou beschermd bij lichamelijke schade. Deze vult je autoverzekering dus verder aan. De BA bekommert zich namelijk enkel over je passagiers en andere mensen die bij het ongeval betrokken zijn, als jij in fout bent. En de omniumverzekering, die zal je enkel helpen bij de kosten aan je eigen wagen.

In de mobiliteitsverzekering van Mobly ben je wel standaard verzekerd. Ook als je een andere voertuig neemt, zoals een fiets, step of trein.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

18 januari 2018

De gevarendriehoek en 7 andere musts voor je veiligheid

door Tessa Delbeke

De baan op in alle veiligheid? Dan denk je waarschijnlijk meteen aan de gevarendriehoek en het veiligheids hesje. Toch zijn…

Verder lezen
17 september 2018

Woon-werkverkeer: zolang zijn we gemiddeld onderweg

door Mira Hoeven

In een land met buitensporige files kunnen we niets anders verwachten: een lange rit naar het werk. Ook de reis…

Verder lezen
11 december 2017

7 veel voorkomende kosten met tweedehands auto’s

door Karel Byloos

Ga je op zoek naar een tweedehandsauto? Dan is er een ruim aanbod. Een auto is dan ook snel gekocht.

Verder lezen