Limburgse Terhills oefenterrein voor zelfrijdende shuttles


Het recreatieve domein Terhills (Dilsen-Stokkem) heeft al een high-end wellnesscentrum en het toekomstige – even luxueuze – vakantiepark is nog in volle opbouw. Maar nu wil Terhills ook een andere pad bewandelen, of beter: berijden. Tegen het voorjaar van 2021 zouden er autonome shuttles doorheen de site rijden.

Investeringsmaatschappij LRM wil Limburg heropwaarderen met innovatieve projecten. Daaronder vallen onder meer de Terhills, een recreatief domein op de oude mijnsite in Dilsen-Stokkem. Samen met De Lijn en het onderzoekscentrum Flanders Make willen ze zelfrijdende shuttles testen op een gesloten mobiliteitslus. Het privéterrein van Terhills vormt net zoals de luchthaven de ideale testbaan, omdat de site zich niet bevindt op de openbare weg.

4,2 km door de bomen

zelfrijdende shuttles

Een lus van 4,2 km vertrekt vanaf Terhills Cablepark de natuur in en baant zich een unieke weg doorheen het groene hart van de maaskant. Op dit moment rijden er al twee elektrische shuttles over het parcours, waarin zo’n 15 passagiers kunnen plaatsnemen.

Ze vervoeren op dit moment de gasten van het wellnesscentrum Elaisa naar hun bestemming. Terhills focust duidelijk op het totaalplaatje: de rust begint vanaf het moment dat je in de elektrische shuttle stapt.

zelfrijdende shuttles

En volgend jaar wordt het er alleen maar beter op, want dan zullen zelfrijdende shuttles de attracties met elkaar verbinden. Zo zullen de gasten van Terhills Resort – dat nu nog wordt aangelegd – als eerste mogen testen. De shuttles zouden dan ook deel uitmaken van de beleving van het vakantiepark.

In de eerste fase zal er wellicht nog een persoon meegaan die de besturing op eender welk moment kan overnemen. Later zouden de shuttles wel helemaal alleen rijden. Dit zou betekenen ze zich wagen aan een hoog autonoom level.

‘Slimmere en meer innovatieve infrastructuur’

Het hele project kadert in de beleidsdoelstelling ‘slimmere en meer innovatieve infrastructuur’ van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “Er is nood aan digitalisering, automatisering en innovatie om een antwoord te bieden aan de mobiliteitsuitdagingen van de toekomst. Zelfrijdende voertuigen zullen in de toekomst deel uitmaken van de mobiliteitsmix en zullen ervoor zorgen dat de kwaliteit van het gedeeld vervoer sterk stijgt.” Peeters trekt er 418.000 euro subsidies voor uit.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie