Woven City: Toyota bouwt stad van de toekomst


Het Japanse autobedrijf Toyota stampt een nieuw project uit de grond: een kunstmatige stad waar wetenschappers helemaal los zullen gaan met artificiële intelligentie. Zo zullen ze er uitgebreid testen uitvoeren met de technologie van de toekomst: robots, drones, zelfrijdende wagens en duurzame huizen.

Toyota doopte de stad van de toekomst tot ‘Woven City’. Dit omdat alles en iedereen verbonden is via een netwerk, sensoren en camera’s. De stad vormt zo de ideale locatie voor wetenschappers om artificiële intelligentie (AI) te testen in een levensechte omgeving.

AI is het gegeven dat toestellen en machines – zoals auto’s – menselijke eigenschappen krijgen. Zo kunnen ze reageren op data en impulsen uit hun omgeving en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen.

Om de stad te realiseren, werkt Toyota samen met het Deense bedrijf Bjarke Ingels Group. Niet zomaar het eerste het beste, want zij ontwierpen ook al het hoofdkwartier voor Google. En dat zowel in Londen als in Silicon Valley.

Thuisbasis voor 2.000 mensen

De bouw start begin 2021 en wordt de thuisbasis van ongeveer 2.000 mensen, waaronder onderzoekers, wetenschappers, ingenieurs en hun familie. Woven City zal 175 ha in beslag nemen en wordt gebouwd aan de voet van Mount Fuji, op 90 kilometer van Tokyo (Japan).

© Toyota/Bjarke Ingels Group

e-Palettes en zelfrijdende wagens

Allereerst wil Toyota met het project de files en verkeersopstoppingen verminderen en op termijn zelfs volledig laten verdwijnen. Zo mogen alleen zelfrijdende en elektrische wagens de slimme stad binnen. De Toyota e-Palettes, een zelfrijdende wagen zonder bestuurder, fungeert als openbaar vervoer, maar levert ook pakketjes. Drones zorgen er op hun beurt voor dat pakketjes thuis geleverd worden.

Verder zal ook het straatbeeld er heel ander uitzien: zo worden straten onderverdeeld in drie types. Straten van type 1 zijn alleen toegankelijk voor snelle voertuigen waaronder elektrische wagens en e-Palettes. Type 2-straten zijn voor traag vervoer zoals de fiets, de e-step en skateboarders. Straten van type 3 mogen dan weer uitsluitend gebruikt worden door voetgangers.

© Toyota/Bjarke Ingels Group

Robot voor huishoudelijk taken

In Woven City zal elk huis voorzien worden van zonnepanelen. Maar de echte revelatie zit ‘m in iets anders: de huisrobot. Deze zal elke inwoner assisteren bij huishoudelijke taken.

Zo stuurt een systeem van sensoren signalen naar de huisrobot. Deze schiet in actie als de frigo moet aangevuld worden of als hij het huisvuil moet buitenzetten. Maar ook als de gezondheid van de bewoner in gevaar is: door middel van warmtesensoren kan de lichaamstemperatuur gemeten worden. Een huisrobot kan reageren door de hulpdiensten te verwittigen.

© Toyota/Bjarke Ingels Group

Meer weten over de toekomst van mobiliteit? In de podcast File in de Lucht vertelt prof dr. Peter Hellinckx alles over zelfrijdende wagens.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie