Winteruur in zicht, voetgangers uit het zicht


Het wordt sneller donker en dat is vooral voor de zwakste (lees: donkerste) weggebruiker een probleem. Onderzoek van Vias Institute toont aan dat voetgangers bij de start van het winteruur meer risico lopen op een aanrijding. Extra oplettendheid is aangewezen.

Voetgangers, light it up

Met de komst van kortere dagen verdient je uitrusting wat aandacht. Voetgangers hebben in tegenstelling tot fietsers geen verlichting en zijn daardoor het minst zichtbaar van iedereen. Toch kan je je makkelijk voorzien: met opvallende kledij, een fluovest of reflecterende strips ben je zichtbaar tot op 150 meter. Met donkere kleren is dat een ander verhaal: een zichtbaarheid van amper 20 meter.

winteruur

Ook fietsers ondervinden nadeel en ook daar zijn cijfers van. In oktober zijn er meer ongevallen met fietsers dan in pakweg mei of juni, en dat terwijl er heel wat minder fietsers op de baan zijn. Voor mensen met de fiets geldt in principe dezelfde regel als bij voetgangers: val op. Fietsverlichting is een basis, maar ook een opvallende helm of reflecterende accessoires zijn onontbeerlijk.

Automobilisten, anticipeer

Remmen in de nabijheid van zebrapaden en geen stilstaande voertuigen voorbijrijden: ook automobilisten kunnen zich aanpassen aan het winteruur. Vooruitzien, niet te snel rijden  en op elk moment in staat zijn om te stoppen. Er gebeuren nog steeds te veel accidenten die vermeden kunnen worden, en dat kan met een beetje hulp van elke weggebruiker.

Soms moet je er niet te veel woorden aan vuil maken. Met dit fluovestje is je boodschap meteen duidelijk.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie