25 oktober 2018 2 min Tips & tricks

Op deze afstand ben je (niet) zichtbaar als voetganger

door Mira Hoeven

Het wordt sneller donker en dat is vooral voor de zwakste (lees: donkerste) weggebruiker een probleem. Onderzoek van Vias Institute toont aan dat voetgangers bij de start van het winteruur meer risico lopen op een aanrijding. Extra oplettendheid is aangewezen.

Voetgangers, light it up

Met de komst van kortere dagen verdient je uitrusting wat aandacht. Voetgangers hebben in tegenstelling tot fietsers geen verlichting en zijn daardoor het minst zichtbaar van iedereen. Toch kan je je makkelijk voorzien: met opvallende kledij, een fluovest of reflecterende strips ben je zichtbaar tot op 150 meter. Met donkere kleren is dat een ander verhaal: een zichtbaarheid van amper 20 meter.

winteruur

Ook fietsers ondervinden nadeel en ook daar zijn cijfers van. In oktober zijn er meer ongevallen met fietsers dan in pakweg mei of juni, en dat terwijl er heel wat minder fietsers op de baan zijn. Voor mensen met de fiets geldt in principe dezelfde regel als bij voetgangers: val op. Fietsverlichting is een basis, maar ook een opvallende helm of reflecterende accessoires zijn onontbeerlijk.

Automobilisten, anticipeer

Remmen in de nabijheid van zebrapaden en geen stilstaande voertuigen voorbijrijden: ook automobilisten kunnen zich aanpassen aan het winteruur. Vooruitzien, niet te snel rijden  en op elk moment in staat zijn om te stoppen. Er gebeuren nog steeds te veel accidenten die vermeden kunnen worden, en dat kan met een beetje hulp van elke weggebruiker.

 

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

20 februari 2019

Waarom we (nog) niet klaar zijn voor het openbaar vervoer

door Gerrit Nollet

Iedereen zit te wachten op een werkzaam openbaar vervoer, de vraag is of die ooit tegemoet komt aan de wensen…

Verder lezen
21 november 2018

Slippertje gemaakt? Dit moet je doen als je slipt

door Mira Hoeven

Rustig rijden en afstand houden is de boodschap op natte wegen. Toch is een slippertje snel gemaakt. Laat de gaspedaal…

Verder lezen
22 maart 2018

Het verschil tussen de Mobly aankoopexpert en de autokeuring

door Tessa Delbeke

Elke tweedehands auto die verkocht wordt door een particulier of handelaar, moet gekeurd worden voor verkoop. Deze tweedehands autokeuring moet…

Verder lezen