Winterbanden in Duitsland: wanneer zijn ze verplicht?


Winterbanden in Duitsland: het is niet altijd even duidelijk wanneer ze nu precies verplicht zijn. Goed om weten nochtans, als je van plan bent het land te doorkruisen voor je skivakantie. Van wanneer je winterbanden in Duitsland nodig hebt tot de juiste soort én andere zaken waarop je moet letten: we leggen je hieronder alles uitgebreid en duidelijk uit.

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden, voor alle motorvoertuigen. Concreet gaat het dan om bijvoorbeeld ijzel en gladheid door sneeuw, maar ook om sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming op de weg. Deze zaken kom je trouwens ook tegen bij hagelbuien of aanvriezende mist of regen.

De verplichting van winterbanden in Duitsland geldt voor iedereen die op eender welke Duitse weg rondrijdt. Ook voor Belgen, dus. Je hoeft ze echter enkel te hebben voor het trekkende voertuig. Winterbanden zijn in Duitsland dus niet verplicht voor caravans of aanhangwagens. Ook bij motoren moet je ze niet hebben. Toch is het interessant om ook in deze gevallen voor winterbanden te gaan.

Er is dus geen algemene verplichting tijdens een bepaalde periode. In de praktijk rijd je toch best met winterbanden in Duitsland rond tussen oktober en april. Zeker wanneer je het land doorkruist om op skivakantie te gaan. Maar als je pakweg tijdens een daguitstap naar Düsseldorf in januari met zomerbanden rijdt, is dit dus geen probleem. Zolang je maar zeker weet dat je niet met winterse omstandigheden te maken krijgt.

Denk er ook aan dat je als bestuurder verantwoordelijk bent voor het hebben van winterbanden in Duitsland, als dit nodig is. Je kan dit niet afschuiven op de eigenaar van het voertuig.

Winterbanden in Duitsland: kies het juiste type

Ga je nieuwe winterbanden kopen? Denk dan aan de nieuwe eisen. Enkel exemplaren met het Alpine-symbool worden nog als échte winterbanden beschouwd. Om aan de eisen te voldoen kijk je naar het logo met de bergketen met drie toppen, met daarin het sneeuwvlokje:

Alpine-symbool-winterbanden

In Duitsland zijn nieuwe all season-banden of banden met enkel de aanduiding M+S dus niet meer voldoende. Er is echter een overgangsmaatregel, als je deze winterbanden al hebt. Wanneer je kan bewijzen dat de winterbanden voor 1 januari 2018 zijn gefabriceerd én gekocht, mag je deze tot 30 september 2024 blijven gebruiken. Het moment waarop de banden gemaakt zijn kan je makkelijk checken met de DOT-code, die je op de zijkant van de band vindt. De laatste vier cijfers zijn het weeknummer, in combinatie met de laatste twee cijfers van het jaar. 4017 betekent bijvoorbeeld de 40ste week van het jaar 2017.

Daarnaast moet (net zoals in België) elke winterband in Duitsland wettelijk een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. Je rijdt echter best rond met exemplaren met minstens 4 mm profieldiepte, zodat de grip op de weg optimaal blijft.

Denk er ook aan dat je niet sneller mag rijden dan de maximumsnelheid van de winterbanden. Ook deze vind je op de zijkant van de band, als laatste letter van de code. Zo kijk je bij 195/65 R15 91T naar de letter ‘T’ achteraan:

  • Q: maximaal 160 kilometer per uur
  • S: maximaal 180 kilometer per uur
  • T: maximaal 190 kilometer per uur
  • H: maximaal 210 kilometer per uur

Is de maximumsnelheid van de winterbanden lager dan de snelheid die je auto zelf kan halen? Dan moet je in principe een sticker met de maximumsnelheid van de winterbanden binnen het blikveld van de bestuurder plakken. Dit mag ook een handgeschreven etiket zijn.

Ook verplicht: de juiste winterse uitrusting

Naast het feit dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn bij winterse omstandigheden, moet je auto zelf volgens de Duitse wet ook in orde zijn om dit weer te trotseren. Concreet moet je je ruitenwisservloeistof met antivries bijgevuld hebben. Ook moet de koelvloeistof de nodige vriestemperaturen aankunnen. En natuurlijk ben je verplicht om met schone autoruiten rond te rijden. Daarnaast voorzie je ook best zaken zoals een krabber en een schoonmaakspray.

Verder zijn sneeuwkettingen ook verplicht op de trekas, overal waar je het blauwe verkeersbord ziet. Zelfs wanneer je met winterbanden rijdt. Je mag ze ook gebruiken als je ergens anders te maken krijgt met een grote hoeveelheid ijzel of sneeuw op de weg. 30 kilometer per uur is daarbij de aanbevolen snelheid. Je mag tot 50 km/u rijden, maar dan loop je serieus risico op schade aan je koetswerk en velgen.

Sneeuwkettingen-verrkeersbord

Wat als je niet met winterbanden in Duitsland rondrijdt?

Allereerst krijg je een boete van 60 euro, wanneer je zonder winterbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden. Wanneer je bovendien anderen hindert loopt het bedrag op tot 80 euro. Bijvoorbeeld als je aan een lage snelheid rijdt en achter je voor een file zorgt. In beide gevallen krijg je ook één strafpunt in Duitsland. Wanneer je er 18 hebt verzameld, kan je een rijverbod op Duitse bodem krijgen. Als je trouwens met een zomerband als reserveband rondrijdt is dit geen probleem. Zolang je deze maar zo snel mogelijk vervangt door een echte winterband.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie