De winter trotseren met je elektrische fiets: zes tips


Al bibberend aankomen op je werk, op school of tijdens een uitstap met vrienden is nooit leuk. Niet alleen de kou, maar ook de weinige uren zon zorgen ervoor dat je verschillende maatregelen moet nemen. We gingen te rade bij Kaat, een straffe madam die elke dag 86 km fietst.

vélo hiver froid

Aangepaste kleding

Kleed je warm aan, maar ook niet te warm. Tijdens het fietsen ben je continu in beweging waardoor je zelf warmte produceert en gaat zweten. Deze warmte moet afgevoerd worden en het is dan ook belangrijk dat je de juiste kleding aan hebt. In principe zijn drie lagen ideaal: functioneel ondergoed, luchtige (fiets)kleding en een wind- en waterwerende jas.

Verwarmde handschoenen en sokken

Heb je het altijd koud? Dan is een investering in verwarmde handschoenen en sokken geen slecht idee. De prijzen zijn hiervoor zeer uiteenlopend, je goed informeren is dus de boodschap.

Er bestaan twee categorieën onder de verwarmde handschoenen: mét of zonder batterij. Voor fietsers, wandelaars of skiërs is het belangrijk om er mét  batterij te kiezen. Verwarmde handschoenen zonder batterij gebruik je best op gemotoriseerde voertuigen, waarbij je ze rechtstreeks kan aansluiten op de accu.

Fluo, fluo en nog eens fluo

Fiets je tijdens de wintermaanden door het verkeer, dan is opvallen de boodschap. Wist je dat je met reflecterende accessoires al zichtbaar bent vanop 150 meter?

Draag zorg voor de batterij

Staat je fiets buiten en heb je een afneembare accu? Neem deze er steeds af en bewaar hem op een warme plaats. Je kan je batterij van je elektrische fiets ook bewaren in een speciale, thermische draagzak. Deze zorgt er zowel in de zomer als in de winter voor dat de batterij op ideale temperatuur (15 à 20 graden) blijft.

Heeft jouw elektrische fiets geen afneembare batterij? Zet je fiets dan binnen. Lukt dit niet, weet dan dat de capaciteit van de batterij met 10 à 20 % afneemt voor elke tien uur dat hij buiten staat. Laat de batterij eerst op kamertemperatuur komen, voor je hem terug oplaadt.

Fietswinterbanden

Winter betekent sneeuw en vorst, waardoor je sneller uitglijdt met de fiets. Om dit te voorkomen pomp je best je banden niet te hard op. Dit zorgt ervoor dat het bandoppervlak op het wegdek groter wordt, waardoor je meer grip hebt.

Daarnaast is er ook de optie om winterbanden aan te schaffen. Deze banden zijn flexibeler en zorgen voor meer grip bij koude en natte onderwegen waardoor je remafstand korter wordt. Rem je in de winter op je fiets met gewone banden, dan is je remafstand gemiddeld 7,1 meter. Met winterbanden is deze 3,5 meter.

© woon-werkfietsen

Er bestaan twee soorten winter fietsbanden voor gewoon gebruik: profielbanden die aangepast zijn aan de winter en spijkerbanden. Winter profielbanden hebben een ander soort rubber en profieldiepte dan gewone banden. Het profiel is dieper en grover waardoor de sneeuw niet ophoopt en je vervolgens minder snel uitglijdt.

Spijkerbanden daarentegen zijn specifiek ontworpen voor winterse omstandigheden. Er bestaan spijkerbanden met enkel spikes op de zijkant, maar ook spijkerbanden met zowel spikes op de zijkant als op de bovenkant. Deze laatste zijn ontworpen voor mountainbikers en worden niet aangeraden voor gewoon gebruik.

Strooizout, een gevaar voor je fiets

Bij sneeuwval zorgt strooizout ervoor dat je veiliger de weg op kan, maar tegelijkertijd beschadigt dit ook je fiets. Idealiter spoel je je fiets na een tocht steeds af met koud water en schoonmaakmiddel om schade te voorkomen. Gebruik geen lauw of warm water, want hierdoor smelt het zout. Heb je niet veel tijd? Focus je dan voornamelijk op de wielen, de velgen en de ketting.

Zo, met deze tips wordt je winter alvast een stuk veiliger!

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie