Wenen beloont minder autogebruik met concert- en museumtickets


De stad Wenen (Oostenrijk) komt met een app die mensen aanmoedigt om te reizen zonder wagen. Zo krijgt iedereen die met het openbaar vervoer, de fiets of de trein reist gratis tickets voor een concert of museum.

Wenen staat bekend om zijn efficiënte openbaar vervoer. Zo kosten jaarlijkse reiskaarten van het OV slechts één euro per dag. En dat wil de stad vanaf nu nog meer aanmoedigen.

Vanaf deze week zullen zo’n 1.000 gebruikers de app zes maanden lang testen. Als de test over een half jaar succes heeft, wordt hij pas uitgerold naar het grote publiek. Dat betekent dat de officiële lancering in het najaar zou kunnen starten.

Minder CO2, meer cultuur

Tram Wenen

De app werkt via een volgsysteem dat de gebruikte vervoerswijze herkent. Zo moet je niet zelf ingeven of je met de fiets, de bus of de trein onderweg bent. Bovendien berekent de app de hoeveelheid CO2 die je op dat moment bespaart t.o.v. de auto.

We willen de CO2-reductie belonen met een culturele ervaring. Zo kunnen gebruikers cultuurmunten verzamelen als ze zonder wagen pendelen.’ zegt Peter Hanke, lid van de Weense gemeenteraad.

Gebruikers krijgen een coupon zodra ze op 20 kilo CO2 hebben bezuinigd. Dat is gemiddeld de hoeveelheid CO2 die een stadsauto op twee weken uitstoot. De coupons kunnen op hun beurt worden ingewisseld voor vrijkaarten bij vier culturele instellingen.

Het gaat om het Weense Museum voor geschiedenis, een kunsttentoonstelling, een theater en een klassieke concertzaal. In de eerste testfase worden de deelnemende instellingen nog niet vergoed.

Klimaatdoelstellingen

In Oostenrijk gaan de conservatieven van de ÖVP en de Groenen samen een regering vormen. En die legt de lat hoog wat klimaatdoelstellingen betreft: Oostenrijk wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn. Dat zou een decennium eerder zijn dan de doelstelling van de EU.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie