Welke autoverzekering moet ik nemen?


Bij het vergelijken van je autoverzekering is er een belangrijke factor: hoe oud je wagen is. Je voertuig verliest doorheen de jaren namelijk serieus wat aan waarde. Natuurlijk neem je voor een oude wagen geen al te grote autoverzekering. Maar omgekeerd wil je dat de dekking voor je gloednieuwe wagen voldoende is. We zetten de verschillende soorten autoverzekeringen op een rij. Zo weet je welke autoverzekering je moet nemen.

Ik heb een nieuwe auto. Welke verzekering neem ik?

In dit geval is een volledige omniumverzekering de logische keuze. Voor je pas gekochte wagen wil je namelijk de beste autoverzekering qua dekking. Ten opzichte van een BA-autoverzekering is er namelijk een belangrijk verschil. Een omniumverzekering dekt de schade aan je eigen auto, zelfs wanneer je in fout bent. Ook wanneer je bij het parkeren tegen een paaltje rijdt of een kras op je carrosserie maakt krijg je de herstelkosten terugbetaald. Een omniumverzekering blijft een aanrader tot het moment dat je auto ongeveer zes jaar oud is.

Wanneer je deze autoverzekering neemt is er wel een belangrijk punt. De meeste omniumverzekeringen hebben namelijk een vrijstelling of franchise. En deze verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Concreet betekent het dat je in bepaalde gevallen toch zelf een deel van de herstelkosten moet betalen. Als je een lagere franchise neemt zorgt dit voor een hogere premie van je autoverzekering. En omgekeerd.

Goed om weten nog: een nieuwe omniumverzekering afsluiten is niet mogelijk als je wagen ouder dan drie jaar is. Als je op dat moment al zo’n polis hebt lopen kan je deze wel gewoon verlengen.

Wat als mijn wagen 6 jaar oud is?

Wanneer je auto deze leeftijd heeft is een mini-omnium de perfecte middenweg. Je wagen is namelijk te jong om enkel een BA-autoverzekering af te sluiten, maar tegelijk te oud voor een grote omnium.

Met een mini-omnium ben je extra verzekerd ten opzichte van de polis Burgerlijke Aansprakelijkheid. De schade aan je eigen wagen wordt namelijk ook vergoed wanneer je er zelf niets aan kan doen. Denk maar aan stormschade, een sterretje in je voorruit of een ongeval met een overstekend dier. Bij sommige verzekeraars zit ook dekking bij diefstal of brand. Je autoverzekering vergelijken is dus belangrijk.

Hou er wel rekening mee dat je bij de meeste verzekeraars een kleine omnium moet afsluiten voordat je wagen 10 jaar oud is.

Wat als mijn wagen ouder dan 15 jaar is?

In dat geval ga je voor de wettelijk verplichte basisverzekering: de burgerlijke aansprakelijkheid. Zonder deze verzekering mag je simpelweg niet op de openbare weg komen. Heb je een ongeval waarbij je schade veroorzaakt bij iemand anders? Dan dekt de BA-verzekering dit.

Op deze leeftijd is het sowieso het meest voordelig om enkel en alleen deze polis af te sluiten. Je auto is namelijk te weinig waard om hem uitgebreid te verzekeren. Desondanks blijft het ook in deze situatie interessant om verschillende autoverzekeringen erbij te nemen en met elkaar te vergelijken. In sommige gevallen krijg je zelfs bij de basisverzekering een dekking voor je eigen lichamelijke schade.

Nog een goede tip. Wil je veranderen van autoverzekering? Zeg dan zeker op tijd je huidige polis op. Bij heel wat verzekeraars moet je dit ten minste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag doen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie