De belangrijkste criteria bij keuze nieuwe wagen


Een zwarte Peugeot 208 op benzine? Of een blauwe Renault Clio op diesel? Volgens de doorsnee Belg: een grijze Volkswagen Golf op diesel. Het kiezen van een nieuwe wagen brengt veel keuzestress mee.

Prijs

Van punt A naar punt B geraken, is het voornaamste doel van een auto. Maar het liefst rij je rond met een auto die bij jou – of beter – bij je budget past. De prijs van een nieuwe auto is van veel aspecten afhankelijk: van het merk, het type en de extra opties die je neemt. In ons land geven we gemiddeld 30.000 euro uit aan een nieuwe auto: voor die prijs kan je bijvoorbeeld een goed uitgeruste Volkswagen Golf kopen.

Merk/model

Elk merk heeft een uniek imago en kan doorslaggevend zijn in de keuze. Er zijn er die dat imago belangrijk vinden, anderen blijven gewoon bij het merk waar ze vertrouwd mee zijn. Ondanks de vele opties op de markt, zijn drie merken populair: Volkswagen, Renault en Peugeot. De eerste twee strijden al jaren om de eerste plaats, in 2018 was Volkswagen het populairst.

Daarnaast heb je het model van de auto. Gezinnen gaan standaard voor een grotere auto, anderen voelen zich er dan weer veiliger in. Woon je in de stad, dan is een kleine auto misschien handig om parkeerplaats te vinden. En dan is er ook nog de uitstraling van de wagen die voor velen de doorslag geeft: sportief, stoer, ‘mooi’. Je moet er dan ook bijna dagelijks mee rijden.

Tenslotte is het kiezen van de kleur nog een hele opgave: ga je voor classy zwart, of toch voor opvallend blauw? In Europa is wit de populairste kleur met 25% van de auto’s, maar grijs is bijna even populair met 22%. Duurdere auto’s worden vaker in grijs en zwart gekozen, terwijl de basismodellen vaker voorkomen in blauw en rood. Uit onderzoek blijkt dat lichte auto’s minder vaak betrokken zijn bij ongevallen, dus het is ook de veiligste optie. En mocht je ooit denken aan verkopen: een grijze auto ben je sneller kwijt dan een rode.

criteria nieuwe auto

Kracht van de motor

Voor de een is het belangrijk, voor de andere minder. Het PK en het acceleratievermogen bepaalt de kracht van de motor en dus ook de snelheid. De gemiddelde auto heeft een PK-vermogen tussen de 100 en 120. De Volkswagen Golf heeft bijvoorbeeld een PK van 115, terwijl je met een Audi A5 al snel aan 150 PK zit. Een leuke vergelijking: de duurste auto ter wereld – de Bugatti Chiron – haalt 1.500 PK en knalt van 0 naar 100 km/u in 2,4 seconden.

Brandstof

Diesel, benzine, (plug-in) hybride, elektrisch, CNG, waterstof,… De keuze van de brandstof hangt af van veel factoren: wat is je rijprofiel? Hoe vaak moet je de baan op? En hoeveel belang hecht je aan het milieu? Hieronder vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste verschillen:

autosalon

Veiligheid

Een onveilige auto ga je niet vinden op de markt, een ABS (antiblokkeer-remsysteem) zit tegenwoordig standaard op alle nieuwe auto’s. Het zorgt ervoor dat de auto tijdens een noodstop bestuurbaar blijft. Maar er zijn nog enkele zaken waarop je kan letten en optimale veiligheid wil…

Informeer naar de standaarduitrusting van jouw nieuwe auto en naar de aanwezige veiligheidssystemen. Zo heb je bijvoorbeeld ESC (elektronische stabiliteitscontrole), die automatisch een noodsituatie herkent en de auto stabiel houdt. Heeft de auto stuurbekrachtiging? Hoe groot zijn de buitenspiegels en de dode hoeken?

Fiscaliteit

Fiscaal kan je tegenwoordig rekenen op heel wat voordelen. De berekening van de BIV is afhankelijk van CO2-uitstoot, van fijn stof, brandstoftype, euronorm en de aanwezigheid van een roetfilter. De leeftijd van de auto telt ook mee. Dit geldt ook voor de verkeersbelasting: hoe hoger je euronorm en hoe lager je PK en CO2-uitstoot, hoe minder je betaalt elk jaar.

Wie een elektrische wagen koopt, heeft in Vlaanderen ook recht op een premie: de zero-emissiebonus. Deze bedraagt 2.000 tot 4.000 euro, afhankelijk van de autowaarde.

Het is dus zeker niet onbelangrijk om na te gaan welke kenmerken jouw toekomstige wagen heeft en op welke manier je er geld mee kan besparen.

Heel veel zaken waar je dus rekening mee moet houden als je een nieuwe auto overweegt.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie