Wat is een tweedehands auto waard?


Simon uit Brussel kocht vorig jaar mei een Ford Focus uit 2012 voor €8.000. “De testrit ging prima. Er stond 120.000 kilometer op de teller. Hij trok goed op en de verkoper zag er betrouwbaar uit.” Twee dagen later begon de ellende. “Voor een stoplicht kwam ik stil te staan. Naast al het gedoe met de pechbijstand en het regelen van een vervangwagen, moest ik 2500 euro betalen om de mankementen te repareren. Ik ging terug naar de verkoper om verhaal te halen, maar die zei van niks te weten.”

Onderzoek naar miskopen

Heb jij dit ook al meegemaakt? Dan ben je niet alleen. De Europese Commissie heeft het onderzocht. Maar liefst 39% van de Belgische tweedehands autokopers ervaart een (groot) probleem in het eerste jaar na de aankoop. Om het probleem op te lossen betalen de autokopers gemiddeld 522 euro. Dat is een flinke som geld. En dat bovenop de aankoopprijs die vaak al te hoog is. Eén op de zeven auto’s is zelfs een echte miskoop. Met een kapotte koppeling, motorproblemen, olielekkages of rotte uitlaten. Deze auto’s blijken veel minder waard dan dat de autoverkoper doet geloven.

Een tweedehandsauto kopen houdt altijd een risico in. Dat bevestigen ook de experts van Dekra. De meeste kopers hebben geen verstand van auto’s en vertrouwen op het woord van de verkoper.

Een goede voorbereiding

Wil je een auto kopen? Bereid je goed voor op de aankoop. Onderzoek allereerst online wat de waarde is van vergelijkbare auto’s (zelfde merk, model, leeftijd en kilometertelling). Ga je naar de auto kijken? Neem dan iemand mee met kennis van auto’s. Vraag ook of er gebreken zijn. Een verkoper is verplicht om die te melden. En bovenal, zegt niet te snel ja. Neem de tijd om je een beslissing te nemen. Want de waarde van 1 op de 3 tweedehands auto’s blijkt veel lager dan de verkoopprijs.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie