Wanneer stijgt de prijs van mijn autoverzekering?


Of we het nu willen of niet: iedereen met een wagen heeft een autoverzekering nodig. Maar kan de prijs van de polis zomaar worden verhoogd? Zo werkt een tariefverhoging:

Een verzekeraar heeft het recht om jaarlijks zijn tarief te verhogen

Om te beginnen zijn er de algemene prijsstijgingen, waar we allemaal tegelijk mee te maken krijgen. In België gebeurt die indexering niet automatisch elk jaar, maar elke maatschappij heeft wel dat recht. Waarom?

Omdat we samen meer en meer brokken maken, zagen verschillende verzekeraars geen andere mogelijkheid dan hun tarieven te verhogen. Ons smartphonegebruik zou daar de hoofdoorzaak van zijn. Met andere woorden: we worden nonchalanter op de weg en zijn minder met het autorijden zelf bezig.

Komt er zo’n prijsstijging aan? Dan zijn de verzekeringsmaatschappijen verplicht je dat te laten weten. Vaak doen ze dat samen met het vervaldagbericht. Je hebt dan een maand de tijd om je autoverzekering op te zeggen, als je dat wil.

Vaak ligt de oorzaak van de prijsstijging bij jezelf

prijs autoverzekering

Jouw eigen situatie bepaalt namelijk in belangrijke mate hoeveel je voor een autoverzekering moet neertellen. En als er daar iets verandert, heeft dat ook invloed op de prijs van je polis. Aan sommige zaken had je misschien zelfs nog niet gedacht:

    • Om te beginnen is je ongevallengeschiedenis belangrijk. Heb je een ongeval in fout gehad? Dan stijgt je bonus-malus en betaal je daar het volgende jaar de prijs voor. Een mogelijke oplossing is om je autoverzekering op te zeggen en bij een andere maatschappij aan te kloppen. Zij kijken dan naar je totale schadeverleden van de laatste vijf jaar.
    • De plek waar je woont speelt ook een rol. Verhuis je bijvoorbeeld van de boerenbuiten naar een grote stad? Dan zal je ook een prijsstijging van je autoverzekering merken, want daar maak je statistisch gezien meer kans om een ongeval te hebben.
    • Stap je met je auto over van puur privégebruik naar minstens gedeeltelijk beroepsgebruik? Bijvoorbeeld omdat je net zelfstandige bent geworden? Ook dan kan de prijs wat stijgen. De meeste verzekeraars verhogen in zo’n geval namelijk standaard de bonus-malus met drie punten.
    • En dan is er natuurlijk het moment dat je een nieuwe auto koopt. Daarbij hebben zowel de motorkracht, de milieuvriendelijkheid en de waarde van het voertuig zelf een invloed op de prijs van je autoverzekering. Koop je bijvoorbeeld een auto met meer pk’s? Dan gaat de som van je polis omhoog.

Goed om weten is dat je in deze situaties bij quasi alle verzekeraars niet meteen de autoverzekering kan opzeggen, maar moet wachten tot de volgende jaarlijkse vervaldag. Iets waar wij met de betaal-per-km autoverzekering niet aan meedoen: die is namelijk op elk moment maandelijks opzegbaar.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie