20 februari 2019 3 min Tips & tricks

Waarom we (nog) niet klaar zijn voor het openbaar vervoer

door Gerrit Nollet

Iedereen zit te wachten op een werkzaam openbaar vervoer, de vraag is of die ooit tegemoet komt aan de wensen van de pendelaars. Een collectieve overstap naar trein, tram en bus is momenteel nog ver zoek: maar liefst 7 op 10 gebruikt de wagen om naar het werk te gaan. Ondanks het toenemende aantal bedrijfswagens, de luchtvervuiling en de files.

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts pleit voor één Vlaamse vervoersmaatschappij, met één ticketformule en één abonnement voor trein, tram en bus. Volgens Weyts de oplossing om het aanbod van bussen en trams beter af te stemmen met het treinaanbod. “De trein moet immers de ruggengraat vormen van een omvattend en doeltreffend openbaar vervoer.”

Maar daar is dus nog werk aan, want amper 6 op 10 was vorig jaar tevreden over de dienstverlening van de NMBS. Ook het openbaar vervoer is allesbehalve populair: amper 20% van de Belgen nam in 2018 de bus of tram naar zijn werk, 18% de fiets. De rest zit nog steeds verknocht aan de auto, en het is net die rest die we op het spoor moeten krijgen. De vraag is: hoe?

Multimodaliteit met de auto in de hoofdrol

We willen allemaal een vlottere mobiliteit: met betere fietsinfrastructuur, met spitsstroken op de autosnelwegen, met één app voor alle vormen van openbaar vervoer. Maar zolang dat vervoer niet op punt staat, kunnen we het niet omarmen. Het mobiliteitsdebat moet vertrekken vanuit de noden van de autogebruiker en tegelijk rekening houden met de huidige problematiek. De oplossing ligt dus niet alleen bij het openbaar vervoer, wél bij multimodaliteit.

En Mobly gelooft in die multimodaliteit waarbij we het gebruik van de wagen steeds vaker gaan combineren met andere vervoermiddelen. Het is immers te vroeg om de auto volledig te bannen. Een kleine oproep dus, aan minister Weyts, om de handen in elkaar te slaan. We willen de auto’s uit de steden en betere verbindingen vanuit landelijke omgeving. Carpoolen, strategische parkings, park & ride-zones,… met een combinatie van vervoermiddelen zijn de mogelijkheden eindeloos.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

12 juni 2018

Festivals versus mobiliteit: dit is de grote winnaar

door Mira Hoeven

Als we vol ongeduld naar de Belgische festivals trekken, tikt de klok: het verpakte bier is nog koud…

Verder lezen
26 oktober 2018

'Brolbak zoekt eigenaar': het ideale zoekertje?

door Yasmin van de Werf

Op het internet wemelt het van de originele zoekertjes. Sommige autoverkopers gaan all the way om op te vallen in…

Verder lezen
28 maart 2019

4 goede redenen om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen

door Timo Verheyden

Er is een tijd geweest dat elke 18-jarige zo snel mogelijk voor zijn rijbewijs ging. Maar de jongeren van nu…

Verder lezen