Waarom hebben amateurwielrenners geen fietsbel?


Vlaanderens populairste sport krijgt er steeds meer volk bij en dat durft al eens botsen op fietspaden: frustratie alom wanneer een wielrenner met een flinke kreet aangeeft dat hij eraan komt. Want ja, waarom staat er op een racefiets geen bel?

Wielrennen

Wie een nieuwe koersfiets koopt, moet niet standaard rekenen op een fietsbel. Net zomin krijg je er pedalen of een voor- en achterlicht bij. Die bel ga je er dus zelf nog moeten opzetten. En daar knelt misschien al de (klik)schoen.

Veiligheid vs esthetica

Je koopt een racefiets in zijn puurste en lichtste vorm: elk overbodig accessoire is er een te veel. Een fietsbel dus ook. Bovendien zouden de estheten onder ons met pijn in het hart een bel op het stuur plaatsen. Het komt er dus op neer dat de racefietser moet kiezen tussen de veilige/vriendelijke en esthetische optie.

Maar de koerswereld zou de koerswereld niet zijn als er nog niet werd gedacht aan alternatieven. Er bestaan wel degelijk mogelijkheden om een bel discreet te integreren in het buitenstuur. De oplossing voor wie niet kan kiezen.

Fietsbel

Wat de profs niet doen…

Naar de koers wordt gekeken en dus ook naar de profs. Ooit een profwielrenner zien demarreren met een bel op het stuur? Het weegt, verstoort de soepele lijn en komt de aerodynamica niet ten goede. Of je nu 50 of 200 kilometer trapt, alle beetjes helpen, toch?

Is een fietsbel verplicht?

Volgens het verkeersreglement behoort een fietsbel tot de wettelijk verplichte minimale uitrusting van een racefiets. Bovendien moet de bel hoorbaar zijn op 20 meter, dat geldt overigens ook voor alle andere fietsen. Wie als fietser dus gebruik maakt van de openbare weg, moet een bel voorzien. De vraag is dan in welke mate dit te controleren valt.

Bel of geen bel?

Er zijn koersfietsen die luid genoeg tikken als je niet trapt: de mooiste manier om aandacht te trekken.

Om dit artikel te staven, stelden we de vraag aan een handvol competente amateurs.

Justine (33): “Dit onderwerp kwam tijdens de lockdown wel vaker ter discussie door het toenemende aantal wandelaars. ‘Gebruik je bel’ – riepen ze dan. Ik heb zelf nog geen bel geïnstalleerd, maar eigenlijk is het vooral een kwestie van de juiste houding aan te nemen: anticiperen en op tijd aankondigen dat je eraan komt. Verder wordt ‘excuseer’ of ‘pardon’ vriendelijker onthaald dan het inhalen van wandelaars aan volle snelheid.”

Toon (30): “Ik heb wel een bel en veel van mijn vrienden ook: is veiliger en vriendelijker. Professionals hebben dat niet vanwege het gewicht en afgesloten wegen enzovoort. Amateurs zouden beter gewoon allemaal een bel hebben. Mijn mening.”

Kenneth (24): “Er zijn koersfietsen die luid genoeg tikken als je niet trapt: de mooiste manier om de aandacht te trekken. Op die manier horen andere fietsers je aankomen en heb je eigenlijk geen bel nodig. Ik heb wel bel een op mijn koersfiets, gewoon omdat veiligheid zo belangrijk is. Met snelheden rond de 30 km/uur neem je geen risico’s.”

LEES MEER

Van gsm-gebruik tot te snel rijden: een overzicht van alle fietsboetes
Limburgse fietst elke dag 86 km naar het werk
Met de Mobiliteitsverzekering ben je ook verzekerd als je de fiets neemt

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie