Waalse pechstrook wordt carpoolstrook


4 op 5 auto’s telt maar één persoon aan boord. En dat is een probleem, waarvan de oplossing misschien wel bij carpoolen ligt. Het Waalse Gewest neemt de proef op de som en maakt van de pechstrook tijdelijk een carpoolstrook. 

carpoolstrook

Het Waals Gewest start met 2 pilootprojecten voor carpooling, en dat op de E411/A4. In Waals-Brabant loopt er één strook van Waver naar Rosières. In Luxemburg een van Aarlen tot Sterpenich. De pechstroken mogen daar gebruikt worden bij files, maar je mag er wel maar 50 km/u rijden.

Ook zijn de banen enkel voorbehouden voor ‘lichte voertuigen’ met minimum drie personen, inclusief de bestuurder. Het project zal na 1 à 2 jaar geëvolueerd worden, om nadien uit te breiden naar eventuele andere zones.

Controle met camera’s, boetes tot 58 euro

Rijd je toch op de stroken, met te weinig mensen in de wagen, dan riskeer je een boete van 58 euro. En wie te snel rijdt, wordt gewaarschuwd door een bord, net voor het controlepunt. Met behulp van camera’s kan men het aantal personen per wagen detecteren. Het systeem zou dag en nacht werken.

In Amerika en Nieuw-Zeeland is carpoolen al lang ingeburgerd, ook daar controleren ze op dezelfde manier. Enkele slimmeriken dachten de oplossing gevonden te hebben door een paspop in de passagiersstoel te leggen. Het proberen waard.

carpoolstrook

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie