10 mei 2019 2 min Nieuwe mobiliteit

Waalse pechstrook wordt carpoolstrook

door Mira Hoeven

4 op 5 auto’s telt maar één persoon aan boord. En dat is een probleem, waarvan de oplossing misschien wel bij carpoolen ligt. Het Waalse Gewest neemt de proef op de som en maakt van de pechstrook tijdelijk een carpoolstrook. 

carpoolstrook

Het Waals Gewest start met 2 pilootprojecten voor carpooling, en dat op de E411/A4. In Waals-Brabant loopt er één strook van Waver naar Rosières. In Luxemburg een van Aarlen tot Sterpenich. De pechstroken mogen daar gebruikt worden bij files, maar je mag er wel maar 50 km/u rijden.

Ook zijn de banen enkel voorbehouden voor ‘lichte voertuigen’ met minimum drie personen, inclusief de bestuurder. Het project zal na 1 à 2 jaar geëvolueerd worden, om nadien uit te breiden naar eventuele andere zones.

Controle met camera’s, boetes tot 58 euro

Rijd je toch op de stroken, met te weinig mensen in de wagen, dan riskeer je een boete van 58 euro. En wie te snel rijdt, wordt gewaarschuwd door een bord, net voor het controlepunt. Met behulp van camera’s kan men het aantal personen per wagen detecteren. Het systeem zou dag en nacht werken.

In Amerika en Nieuw-Zeeland is carpoolen al lang ingeburgerd, ook daar controleren ze op dezelfde manier. Enkele slimmeriken dachten de oplossing gevonden te hebben door een paspop in de passagiersstoel te leggen. Het proberen waard.

carpoolstrook

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

4 juli 2018

Sneller op de snelweg: gouden tips voor zwarte zaterdag

door Mira Hoeven

Op zaterdag vertrekken in de zomervakantie is nooit een goed idee. Toch zijn er enkele weekends waarin het nog een…

Verder lezen
9 mei 2019

Een veiliger verkeer? Zo word je stiekem beïnvloed

door Mira Hoeven

Kleine aanpassingen in het straatbeeld, optische trucjes of geheel nieuwe verkeerslichten. Er worden hoe langer hoe meer initiatieven genomen voor…

Verder lezen
15 november 2018

Dit werkt écht tegen aangedampte ruiten (VIDEO)

door Mira Hoeven

Aangedampte ruiten tijdens de wintermaanden: we hebben er allemaal last van. De vraag is: hoe kunnen we dit voorkomen? Mobly…

Verder lezen