Binnenkort meer vrouwelijke namen in het straatbeeld


Vrouwelijke straatnamen zijn in opmars. Deze week ging de gloednieuwe Canvas-reeks ‘Meer vrouw op straat’ van Sofie Lemaire van start. Dit is niet toevallig net in de week van de Internationale Vrouwendag. Op Twitter lazen wij alvast veel lovende reacties over het de nieuwe reeks.

Exact een jaar geleden deed de radio 1-presentatrice Sofie Lemaire een oproep naar alle Vlaamse en Brusselse gemeentebesturen om meer straten naar vrouwen te noemen. Op dat moment was er slechts 15% van alle straten naar vrouwen vernoemd. Om maar een voorbeeld te geven: in Antwerpen waren er 3469 straten waarvan er slechts 70 naar vrouwen werden vernoemd.

De reeks ‘Meer vrouw op straat’ wil vrouwen in de kijker zetten die erkenning verdienen. Sofie Lemaire gaat op zoek naar verloren verhalen samen met deskundigen, familieleden en nakomelingen. Ze wil belangrijke vrouwen uit de recente en minder recente geschiedenis een gezicht geven in het straatbeeld, een eigen plek in ‘hun’ stad. De reeks telt acht afleveringen waarbij elke aflevering zich zal afspelen in een grote stad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Canvas (@canvas_tv) op

Hoe is het allemaal begonnen?

In Nederland analyseerde De Correspondent 5.400 straatnamen in Amsterdam. Uit dit onderzoek blijkt dat amper 12% van de straten vernoemd zijn naar een vrouw. De Bovengrondse, een platform voor instapfeminisme, maakte er een project van. Het achterliggende doel? De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestrijden. Dit gaf begin augustus 2018 de kick-off van de campagne #meervrouwopstraat. Sofie Lemaire neemt Vlaanderen onder de loep en voert deze campagne verder in ons land.

Ondertussen zijn gemeentes en steden in actie geschoten. Zo krijgt bijvoorbeeld de gemeente Schelle alvast een nieuwe wijk waar twee straten de naam van een vrouw dragen. Het gaat om de alom bekende Anne Frank en de immer sympathieke Marieke Vervoort. Maar ook minder bekende vrouwen – die wel degelijk iets verwezenlijkt hebben in het verleden – krijgen een eigen straatnaam.

Enkele opvallende nieuwe straatnamen:

 • Ida Mortelmansstraat (eerste postmeesteres van Edegem die heel wat mensen geholpen heeft tijdens de eerste wereldoorlog)
 • Clara Peetershof (kunstschilderes in de 17e eeuw, tuin van schone kunsten in Antwerpen)
 • Annie Vande Wielebrug (eerste vrouw die de wereld rond zeilde, een toekomstige grote brug over de Watersportbaan in Gent)
 • Jeanne Herreman halte (eerste vrouwelijke trambestuurder, halte in Ukkel)
 • Simonne Verhellestraat (lid van de verzetsgroep, nieuwe straat in Oostakker )

Naar aanleiding van de oproep gingen ook heel wat Vlamingen los op Twitter. Zo kwamen er enkele pareltjes van straten, pleinen en zelfs vaarten naar boven:

 • De Madonnastraat
 • De Kim G-vaart
 • Het Nina Derwaelkanaal
 • Het Ingeborg Parx
 • De Bo Van Spilbeek
 • De Delphine Boëlstraat – liefst een zijstraat van de Koning Albertlaan.

Welke vrouw verdient er volgens jullie haar eigen straatnaam?
Wij pleiten alvast voor een Paula Marckx plein in Deurne. 93 jaar en nog leren vliegen, wat een vrouw!

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie